Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Nyolcvankettedik nap: Hőségriadó

2013. július 26. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Barbara - Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. június 22.
citromfurdo nyito01
         Rettenetesen meleg volt. Tihanyban Paul Éluard francia költő leszállt a vonatról, majd komótosan Illyés Gyula villájához baktatott. Megebédelt a háziakkal, rögtön ezután pedig Illyés feleségének, Flórának társaságában könnyű sétára indult a félszigeten. Éluard-nak sejtése sem volt arról, hogy Szabó Lőrinc korábban egy helybeli gazdától elkérte a munkaruháját, abba beöltözve és orra alá tömött bajuszt ragasztva kapálgatott a szőlőben, így várva az Éluard-ralvéletlenül arra járó Flórát. Mikor a nő megpillantotta a gazdát, odafordult Éluard-hoz: - Akarsz látni egy igazi magyar földmunkást? – kérdezte. A költő akarta látni az igazi magyar parasztot, úgyhogy közelebb mentek. Néhány mondat után a kapájára támaszkodó Szabó átváltott francia nyelvre. Éluard a meglepetéstől szinte kővé válva jegyzete meg: á la bonne heur! (ez igen!) … Élénk társalgába kezdtek, franciául. A paraszt a szürrealizmus kezdeteiről kérdezgetett, és érdeklődött Éluard ambivalens kapcsolatáról Bretonnal. Majd a kortárs francia irodalom is szóba került. A paraszt megpödörte bajszát, ami alól csak úgy röpködtek a nevek: Aragon, Gide, Tzara, Cocteau, Malraux, Sartre, Frénaud stb… Amikor a paraszt még idézett is néhány strófát Éluard korai költészetéből a Le devoir et l’inquiétude-ből, a francia könnybe lábadt szemmel bámulta, majd átölelte.

         Ma nem tudtam jól működni (kiolvad az agyam ettől a melegtőőől) és a koncentrációt igénylő virágkorona helyett készítettem egy pár fürdőző citromot, ha bárki kíváncsi volna ilyesmire, a citromember hozzávalói:


citromfurdo hozzavalok
1 közepes citrom,
szike, toll, kés,
egy tálka,
sok jégkocka,
víz,
egy szívószál.
citromfurdo 03
citromfurdo 04
citromfurdo 02
A citromember kezét és lábát a citrom héjára rajzolom. A héjat a körvonalon a szikével, merőlegesen metszem be. A felesleges részeket lehámozom. A fejet úgy alakítom ki, hogy levágom a citrom csúcsát, de nem vágom át a héjat. Végül lefejtem a húsról a karokat és a lábakat, a fejet pedig egy szívószállal támasztom ki. Egy kistálba jeges fürdőt készítek. 
citromfurdo 01
citromfurdo 06
citromfurdo nyito03
citromfurdo 07
citromfurdo nyito02
Szia
Barbi

Fotó: Keresztesi Barbara

Kettőszáznyolcvannháromnap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Nyolcvanegyedik nap: Szentivánéji álom
Nyolcvanadik nap: Cseresznyezselé aperitif
Hetvenkilencedik nap: Az ajtó

>>> következő nap 

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr415427428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása