Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. szeptember 28. Létezik egy gyömbérkeksz, ősz íze van. Ebből négyszáz adagot sütöttem le tavaly egy teadélutánra, és mellé másik ötféle zöldséges édességet is. A partin odalépett az asztalhoz egy férfi, de ő a süteményekből nem könnyelműen választott, mint a többiek, neki én ahhoz túlságosan gyanús voltam. Igazán gyönyörű itt minden, mondta, de hogy ebben itt mi van, kérdezte, feleltem, hogy répa. Fujj, mondta. És abban? Abban cukkíni. Ááhhv, undorkodott, és az micsoda, siklott tovább a tekintete, az céklás trüffel, állítottam, úúúhbuh, siránkozott. Ez kibírhatatlan, nincs itt valami, amit meg lehet enni? És akkor azt mondtam ennek az embernek, hogy bízzon meg bennem: próbája ki azt a gyömbéres kekszet, azzal nem lesz semmi baj. Az illető később megkeresett a tömegben újra, és valami olyasmit mondott, hogy fogadni mert volna, hogy soha meg nem enne ilyen zöldséges marhaságokat, de most nem is tudja hirtelen, melyik volt a jobb, a céklás trüffel-e vagy a gyömbérkeksz? Azt hiszi, a keksz lehetett, a sós-édes gyömbér szétroppant a szájában, és a feketekávé, melyet mellé ivott, szokatlanul jól teljesítette ki ezt az élményt.
A kekszet érdemes lezárt üvegben tárolni. Azután feldíszíteni, és az egyik csomagot Domának ajándékozni, aki hat héttel ezelőtt megszületett.
Az őszpecsétek hozzávalói:
Papír, olló,
nyomtatható minta,
festék, ecset,
szalag,
arany színű zsinór,
őszi levelek,
ragasztó,
befőttesüveg,
gyömbérkeksz.
A mintát kinyomtatom egy kartonra. Kivágom, kiszínezem, összeragasztom, levelekkel és szalagokkal díszítem a gyömbérkeksszel töltött üvegeket.
Fahéjas gyömbérkeksz recept
A gyömbérkeksz hozzávalói:
280 g fehérliszt,
1 evőkanál őrölt gyömbér,
2 teáskanál szódabikarbóna,
1 teáskanál őrölt fahéj,
1 teáskanál só,
180 g puhavaj,
200 g kristálycukor,
1 tojás,
90 g méz,
külön, kis tálban összekevert kristálycukor és őrölt fahéj.
Előmelegítem a sütőt 170 °C fokra. A lisztet, a gyömbért, a szódabikarbónát, a fahéjat, és a sót alaposan összekeverem egy tálban. Előveszek egy másik keverőtálat, beleteszem a puhavajat, majd kikeverem a cukorral. A cukros vajhoz hozzáadom a tojást, és végül a mézet. Amikor a krém elkészült, a lisztes mixet apránként hozzákeverem. Összedolgozom a hozzávalókat. Lágy tésztát kell kapnom. A tésztából, kis darabokat csípve golyókat formázok, amelyeket fahéjas kristálycukorba hempergetek, és egymástól tisztes távolságban, sütőpapírral kibélelt tepsiben helyezek el. A kekszek tűzhelytől függően 6-10 perc alatt készülnek el. Végeredményként kikerekedett, a tetejükön kissé kinyílt sütiket érdemes várni. Nem szabad túlsütni őket, nem baj, ha túl puhának tűnnek, el kell hinni, hogy sütőből kikerülésük után hamarosan megszilárdulnak. A kekszeket légmentesen záródó üvegben tárolom.
Szia
Barbi
Fotó: Keresztesi Judit
Száznyolcvanhatnap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel.
Mi készült itt az elmúlt három napban?
Százhetvenkilencedik nap: Falevél szalvétagyűrű
Százhetvennyolcadik nap: Szilvás clafoutis
Százhetvenhetedik nap: Zöldalmás asztalközép
>>> Következő nap
A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon.