Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Fokhagymás garnéla, flamand tojás, mandulás gyömbéres körte

2016. január 22. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná
2016. január 21.
zoldsegek nyito01
         A végtelenségnek, melyre még visszatérünk, megvolt az a hátulütője, hogy összemosódtak a napok, egy szerda, csak példaképp mondom, az gondolkodás nélkül lett csütörtök, nyilván érthető, hogy ezzel a megszorítással így minden, amit el akarok mesélni azon a napon történt, amelyiken akart. Tehát ezen a különös napon az Isten azt mondta, hogy: jól van, neki erre tényleg nincs ideje. A bal felől srégen mögötte várakozó angyal erre hangosan felnevetett. Az Isten kíváncsian nézett hátra, arca, ez a fiatal férfiarc, amelyet egyébként mindenki idősnek ábrázolt, és ezen ő, az arc tulajdonosa sokszor elcsodálkozott, rózsaszínre változott, az angyal keresetlenül elmosolyodott és ő maga is elpirult, de egyáltalán nem félénkségből. Legyenek szívesek, szedjék össze magukat, mondta aztán a szeráfok főnökének az Isten, erre nem szólt senki semmit, az Úr fáradtan sóhajtott, eszébe jutott egy luxemburgi férfi, aki a maga vad, csöndes, kávéházi módján megkérdezte az Úrtól nem olyan régen, hogy a humora, az meg hova lett, és erre neki rögtön a nő jutott eszébe. Az Úristen a történeteket szerette. A nő egy történetet írt. Egyébként mindig egy történetet írt, úgyhogy pusztán ennek a képnek láttán nem lehetett őt időben jól elhelyezni, de annyi bizonyos, hogy most, mint egyébiránt általában, úgy tett, mintha nem venné észre, hogy a zöld szempár őt figyeli. Emez nem zavartatta magát, mintha csak tűnődés közben, véletlenül rajtafelejtette volna a tekintetét a nőn, puha arca volt, szép, egyenes orra, a halántéka fölött kétoldalt felfésült, gesztenyebarna sűrű hajából kivilágított néhány szőke tincs, rövidre nyírt szakállából ugyanúgy. Az Úristen evés és beszéd közben is egyre csak a nőt nézte, olykor kissé az oldalsó ajtó felé fordult, de a szemét sohasem vette le róla. A nő egy mondattal vacakolt, „… habos levesbetéteken merengve hazafelé ballagott, és pont ott, a szőlőlugasokkal szegélyezett félúton álldogált ez a férfi, nézte a telefonját, nagyon sok mindent megnézett már, de még mindig nem mindent, finom ujjai a telefon tükrén siklottak ide-oda, leheletvékony szálakkal kötöttek össze a félhomályban mindent mindennel, szinte észrevétlenül…” – Igen? – nézett föl egyszer csak a nő. Alig volt ez kérdés. Inkább állítás. Hangsúlyos állítás. Igen.
– Ez ő?
– Ez ő.
         Hogy mondjon már el ennek a férfinek mindent részletesen, mondta az Isten. Hogy nincs az az isten, ha érti az Isten, hogy mire gondol, mondta a nő. S közben tömte magába a chilis, fokhagymás rákokat, friss kenyérrel, egyiket a másik után, most belenyúlt az apró edénybe, s hogy nem tapintott ki már semmit, legyintett. És már bőven benne jártak a délutánban, amikor kitért a konyha irányába és óvatosan a tűzhely fölé hajolt, hogy beleegyen a maradékba, a zöldségek sorának szalonnával ízesített keverékébe, melybe kis mélyedéseket simítottak korábban, s ezekben most frissen tükörtojás remegett. A szafttal a blúzát ledisznózta, és beletörülte a szoknyájába a kezét, majd kikanalazott a desszertből is egy darabot, a mandulás morzsával meghintett, alig átmelegített gyömbéres körtékből, és teli szájjal mondta, hogy sérti az önérzetét, hogy ahogy most eszik, azt róla egyébként korábban feltételezték, de maradjon ez titokban, azt szeretné kérni.

zoldsegek 03
menu 160121


A fokhagymás garnéla hozzávalói:
24 nagy garnéla, bélcsatornáiktól megtisztítva,
8 gerezd fokhagyma, megtisztítva, megtörve,
2 szál újhagyma, felkarikázva,
1-2 kis, piros chili, nagyon apróra vágva,
150ml olívaolaj,
60g vaj,
friss, ropogós héjú kenyér.

Elkészítés: A sütőt 250°C-ra melegítem elő. Előeszek 4 kis, tűzálló edényt, a vajat, az olajat és a fokhagymákat egyenlően elosztom bennünk, majd beteszem őket a sütőbe és körülbelül 10 perc alatt felforrósítom. Amikor az olaj már serceg, kiveszem a tálkákat, beléjük osztom a garnélákat, a chilit, a zöldhagymát. Visszateszem a sütőbe a tálkákat, és körülbelül 5 perc alatt a garnélákat pirosra sütöm. Az ételt friss kenyérrel tálalom.

A flamand tojás hozzávalói:
500g paradicsom, héja lehúzva, fölkockázva,
4 evőkanál olívaolaj,
400g burgonya, meghámozva, kockákra vágva,
1 piros húsú paprika, csíkokra vágva,
1 fej hagyma, felaprítva,
100g vékonyra szelt bacon,
150g spárga,
100g zöldborsó,
100g zöldbab,
2 evőkanál paradicsompüré,
4 tojás,
100g chorizo, felkarikázva,
2 evőkanál felaprított petrezselyem,
1 evőkanál vaj.

Elkészítés:
Egy serpenyőben felhevítem az olajat, a burgonyakockákat beledobom és pirosra sütöm. A kész sült krumplit kikanalazom, majd ugyanebben a serpenyőben a hagymát, a paprikát és két szeletnyi csíkokra vágott bacont összesütöm.

A sütőt 180°C-ra melegítem. Négy spárgaszálat félreteszek, a többit a sült hagymához dobom, vele együtt a babot, a paradicsomot, a paradicsompürét, a borsót is a serpenyőbe teszem. A zöldségeket összekeverem, felöntöm 125ml vízzel, megsózom, megborsozom, hozzáadom a burgonyakockákat, majd körülbelül 10 perc alatt a hozzávalókat megfőzöm.

Egy tűzálló tálat kivajazok, az zöldségkeveréket előzőleg lecsöpögtetve belekanalazom. A zöldségágyba egy kanál hátoldalával négy mélyedést simítok. Mindegyik mélyedésbe egy-egy tojást ütök. A chorizókarikákat, a felszeletelt bacont és a félretett spárgákat elrendezem a tálban, majd az ételt meghintem petrezselyemmel és körülbelül 20 perc alatt készre sütöm.

A mandulás gyömbéres körte hozzávalói:
6 körte, kimagozva, csíkokra vágva,
1 evőkanál frissen aprított gyömbér,
1 evőkanál + 50g méz,
2 evőkanál narancslé,
170g finomliszt,
70g vaj,
20g mandulapehely,
20g zabpehely.

Elkészítés:
A sütőt 190°C-ra melegítem elő. Egy tepsit vagy pitesütőt kivajazok. A körtéket egy tálban összekeverem a gyömbérrel, a mézzel és a narancslével, az ízesített körtét a tepsibe öntöm. A lisztet egy tálba szitálom, hozzádolgozom a vajat, a két anyagot morzsává dolgozom, majd a zabpelyhet, a mandulapelyhet és a mézet is a tálba öntöm és összekeverem. A morzsát a körtét tetejére rendezem, és a süteményt aranybarnára sütöm.
zoldsegek hozzavalokzoldsegek 01zoldsegek 02
zoldsegek 03
zoldsegek 03
zoldsegek 03
zoldsegek 03
zoldsegek 03
zoldsegek 03
zoldsegek 03
zoldsegek 03
zoldsegek 03
zoldsegek 03
zoldsegek 03
zoldsegek nyito02
zoldsegek 03
zoldsegek nyito01
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Fehér Katalin interjúja Keresztesi Judittal a Kossuth Rádióban - Trend-idők - "Polgári asztalkultúra és önkifejezés, gasztroirodalmi egypercesek a világhálón: a központja ezeknek a történeteknek mindig az étel és mindig a körülötte forgó, könnyűnek látszó ám néha bonyolult emberi kapcsolatok."



Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, és követheted a gasztroegyperceseket Twitteren,, Facebookon, vagy az Instagramon.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr768300806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.01.24. 18:20:45

Nagyon szep poszt, es az egesz blog gyonyoru. Gratulalok hozza! :o)
süti beállítások módosítása