Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Krémsajtba tekert spárga, sós-vajkaramellás keksz

2015. május 05. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. május 3.
zoldsparga soskaramell nyito01
         - De kérlek. - fordult a férfi a nőhöz, aki félig látszott csak ki a polc mögül. A nő ajkán bátortalan mosoly jelen meg, odakint kijózanító szél fújt, a férfi, a nő gyerekkori barátja fölállt, kipillantott az ablakon és azt mondta, hogy a nő félreértette, hogy nem udvariatlanságból mondja, de a nő szerinte összevissza kever mindent. Aztán beszélni kezdett, szavalt hosszan, a nő pedig figyelte, és örült, hogy tudja hallgatni ezt a férfit, és mindjárt fordítani is, látta, hogy csak azért beszél így, mert lassan, fokozatosan meg akar nyugodni, le akar csillapodni, és hogy mesélni fog tovább és tovább, mert azzal, amit mond, mindennel, amit mond, azt a másik nőt szeretheti... Sokkal később a nő fázni kezdett és fáradt is volt már, és nem udvariatlanságból, csak, mert egész délután a blogjával kellett volna foglalkoznia azt mondta, hogy most elmegy spárgáért, mert spárgaszezon van. A nő aztán megint összevissza kevert mindent, s végül vajastésztában sütött ki spárgát, és adott föl mellé egy kívül ropogós, belül puha sós-vajkaramellás kekszet. 

zoldsparga soskaramell hozzavalok
A spárga hozzávalói:
10 szál spárga, meghámozva,
1 csomag leveles tészta,
250 g krémsajt,
1 tojás felverve,
parmezán sajt,
só.

Elkészítés:
Egy tepsit kibélelek sütőpapírra, a papír vajjal megkenem. A sütőt előmelegítem, a tésztát kihajtom, megkenem krémsajttal, majd 10 egyenlő csíkra vágom. A meghámozott spárgákat átkenem tojással, parmezánba forgatom, majd a krémsajtos tésztacsíkokat spirál alakban rájuk tekerem. A tésztával bevont spárgát a tepsibe fektetem, bekenem tojással, megszórom parmezánnal és enyhén megsózom. A rudakat körülbelül 20 perc alatt, közepes lángon pirosra sütöm.

A keksz hozzávalói:
350 g liszt,
½ teáskanál só,
1 teáskanál szódabikarbóna,
2 teáskanál sütőpor,
1 teáskanál őrölt fahéj,

200 g barnacukor,
100 g kristálycukor,
220 g vaj,
1 tojás,
1 tojássárgája,
1 teáskanál vaníliaeszencia,
1 evőkanál joghurt,

1 csomag tejkaramella,
1 evőkanál nagyszemcsés tengeri só,
5 evőkanál kristálycukor,
1 kávéskanál fahéj.

Elkészítés:
A sütőt 190 °C-ra előmelegítem. Két tepsit kibélelek sütőpapírral. Az első öt hozzávalót összeszitálom, a tálat félreteszem. A vajat egy másik tálba darabolom, megpuhítom, a cukrot hozzáadom, kikeverem, majd beledobom a tojásokat, a vaníliát és a joghurtot, és habverővel könnyű krémmé verem.

A száraz lisztkeveréket a krémhez adom, keksztésztát keverek, ezt legalább 30 percre hűtőszekrénybe teszem.

Kicsomagolom a tejkaramellákat, a kis rudakat harmadolom. Az egy kanál tengeri sót előkészítem, és egy kisebb tálban összekeverem a cukrot és a fahéjat.

Előveszem a tésztát a hűtőszekrényből, körülbelül háromnegyed evőkanálnyi darabokat tépek ki belőle, melyeket golyóvá formálok. A golyókat szétlapítom, mindegyik közepére elhelyezek egy-egy darab karamellt, megszórom tengeri sóval, majd a tésztába csomagolom. Az immár karamellel töltött golyókat megforgatom fahéjas cukorban, és egymástól nagy távolságban elhelyezem őket a tepsikben. A kekszeket 7-10 perc alatt készre sütöm. Amikor kiveszem a sütőből még meghintem őket sóval. Kihűtöm, és zárt konténerben tárolom.


zoldsparga soskaramell 02
zoldsparga soskaramell 03
zoldsparga soskaramell 04
zoldsparga soskaramell 05
zoldsparga soskaramell 06
zoldsparga soskaramell 08
zoldsparga soskaramell 09
zoldsparga soskaramell nyito03
zoldsparga soskaramell nyito02
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy azInstagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr807431046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása