Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Kétszázötvenhetedik nap: Forralt bor - mézeskalács

2013. december 15. - napfényposzt

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat – 2013. december 14. 
forraltbor nyito02
         Szeretném, ha mindannyian megértenénk a forralt bor lényegét, hogy azt nem egy porból lesz, porrá lesz dolog. A forralt borhoz finom száraz bor szükséges, de ennél azért nem szigorúbbak a megkötések; hogy mi a finom, azt mindenki saját hatáskörben döntheti el. Lényeges, hogy ne úgy vegyen alapanyagot az ember, hogy a fűszer majd úgyis felhúzza a forralt bor ízét, mert a fűszer nem húz fel semmit sehová, ezzel azért nem árt tisztában lenni. Az alább közzétett receptből adódó kreditet nem akarom én elvinni, legszívesebben megmondanám, hogy kitől kaptam, mert őszintén, ez a legfinomabb forralt bor, amit valaha ittam, s ezt egyértelműen neki köszönhetjük, de hát, csak nem írhatom ide ki kérdezés nélkül Gellért Kati nevét, nem igaz? 
         A receptben van szegfűszeg, feketebors, szegfűbors, borókabogyó, a fehér változat almával készül, a vörös hámozott naranccsal, igazán, ha lesz egy kis ideje bárkinek, próbálja ki, vagy jöjjön el az idei Mézeskalácsvárosba és ott kóstolja meg. Ja. Hát mér’ kell mindent harapófogóval kihúzni belőlem: nem túl jó kezdés és kalandos (rohadt nehéz) középjáték után úgy tűnik, a végjátékra sikerült összeszedni magunkat: idén is lesz Mézeskalácsváros – úgy értem nagy, színes, szagos, kivilágított – Budapesten. Holnap jönnek a részletek.

forraltbor hozzavalok
Hozzávalók: 
15 dkg kristálycukor, 
4 dl víz, 
½ liter száraz fehérbor, 
½ liter száraz vörösbor, 
15 db egész szegfűszeg, 
6 szem feketebors, 
6 szem szegfűbors, 
6 szem borókabogyó. 
forraltbor 00
forraltbor 01
forraltbor 02
forraltbor 03
A vizet egy lábasba öntöm, beleszórom a cukrot és a fűszereket, majd mindezt sziruppá főzöm. A szirupot leveszem a tűzről, kettéosztom és negyed órán át állni hagyom. Az egyik felébe fehérbort keverek, a másikba vöröset. Mindkét adagot gyöngyözésig forralom. A Katona Ida módra készült forralt fehérbort almakarikával, a vöröset naranccsal kínálom. 
forraltbor nyito01
Szia
Barbi

Fotó: Keresztesi Barbara

Száznyolc nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Kétszázötvennegyedik nap: Aranyporos szalvétagyűrűk
Kétszázötvenötödik nap: Sakkmintás asztalközép
Kétszázötvennegyedik nap: Talársapkabonbon

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr735693159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mojoking77 2013.12.16. 11:58:01

..Gyongyozesig forralom...
Nem vagyok szakacs, kifejtened ez pontosan mit takar?
Forraltbor NEM forralunk fel soha sem, bar a neveben elvileg benne van...
Eleve a 2dl viz/5dl bor sem igazan hat szamomra meggyozoen, de maradjunk annyiban, ki vagyok en, hogy beleszoljak, hogy s mint fozol...
süti beállítások módosítása