Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Körtés diótorta friss málnával, spárgaropogós

2015. június 14. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. június 14.
sparga kortestorta nyito01
         Ha a kiadóban töltötte a napot, mindig rendesen fölöltözött. Nem mintha máskor megengedte volna magának a slamposságot, otthon fekete nyári ruhában írt, melynek derekát fényes csattal lezárt öv húzta be, amikor unokatestvére csöngetett és ő ajtót nyitott, a férfi rögtön azt kérdezte, indulni készül-e valahová, hogy zavarja-e, és ő később meg is bánta, hogy azt felelte, nem, dehogy, csak itthon dolgozik. Az unokatestvére, ha nagy ritkán beállított, figyelmetlenül belapátolta a főztjét és a nőkről beszélt. Ha megkérdezik, azt mondja, hogy ezekben a váratlan látogatásokban ez volt, amit a legkevésbé szeretett. Hogy általánosságban kellett hallania a nőkről.  Ő egyszer-egyszer szólalt meg, a férfi arcáról olvasta le, hogy mi történt vele az elmúlt egy- másfél hónapban.  Minél többször leolvasta, annál többször tudta meg. A férfi közben megivott egy üveg pezsgőt, hűvös kedvességgel kioktatta a francia nyelv csodáiról és telefonján elbeszélgetett egy barátjával, majd egyszer, fölnézve a hívásból szórakozottan megkérdezte, hogy sokat olvasott-e, mióta nem találkoztak. - Nem, dehogyis – felelte automatikusan ugyanazt, amit nem sokkal korábban az ajtóban is mondott. Aztán Vicky Pollardra gondolt.
         Délután lement a Dunához. A folyó partján lépdelt, a vízben az ég tükröződött, meg a fehér gomolyfelhők. Aztán fák visszfénye jelent meg a sebesen mozgó víz színén, egy gyerek kavicsot hajított a folyóba, a felszínen kis körök rohantak nagy körök felé, de egyik a másikát soha nem érte utol, és így a fák tükörképei, mintha esőben ázó redőnyök mögül látszódtak volna.
         A Római-part levegőjét bors meg őrölt fűszer és olaj szaga töltötte be, és nyilván így jutott eszébe ott az uzsonnamenü főétele. Spárgát forgatott meg tojásban és parmezánnal elkevert zsemlemorzsában mára, bepanírozta vagyis, és sütőben megpirította, majd fokhagymás szószt adott föl hozzá, így az olyan lett, mint a sült krumpli, csak összehasonlíthatatlanul finomabb. Mellé egy olyan tortát talált ki, amelynek receptjén, úgy érzi, nem szükséges már soha többé alakítani. Ebben a süteményben a fél körtéket egy nehéz, magvakkal megerősített édes tészta öleli körül, amely attól függően ropog vagy puha, hogy milyen távol esik a sült gyümölcstől. A torta tetejére friss málnát halmozott, s ez a három íz: a körte, a fahéjas diós tészta és a friss málna íze adják ki az élményt, melyet e sorok írója kedvére valónak talált, és éppen ezért most dicsérni próbál itt. 

sparga kortestorta hozzavalok
Körtés diótorta friss málnával
220 g liszt
50 g mandulaliszt,
1 teáskanál sütőpor,
½ teáskanál szódabikarbóna,
½ teáskanál őrölt fahéj,
¼ teáskanál őrölt gyömbér,
100 g durvára vágott dió,
2 nagy tojás,
300 g kristálycukor,
125 ml író,
125 ml olívaolaj,
3-4 körte, félbevágva.

Elkészítés:
A sütőt 170 °C-ra melegítem elő. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kibélelek sütőpapírral és kivajazom, kilisztezem.

A lisztet, a mandulalisztet, a sütőport, a szódát, a fahéjat, a gyömbért és a diót egy nagy tálban összekeverem, félreteszem.

Egy másik tálban a cukrot és a tojásokat könnyű krémmé keverem. A masszához adom az írót és az olívaolajat, majd a hozzávalókat alaposan összedolgozom.

A masszát hozzáadom a lisztes keverékhez, és a két részt elvegyítem. A tésztát a tortaformába öntöm, majd a fél körtéket elrendezem az edényben, és a süteményt körülbelül 90 perc alatt, alacsony lángon készre sütöm.

A tortát kiveszem a sütőből, hagyom kihűlni, kiveszem a formából, tortatálra helyezem, friss málnát halmozok a tetejére, és megszórom porcukorral.

A spárga hozzávalói:
1 köteg spárga,
3 kanál majonéz,
3 tojásfehérje,
500 ml zsemlemorzsa,
125 ml reszelt parmezán,
olívaolaj.

A mártáshoz:
200 ml majonéz,
1 fej fokhagyma,
só, bors,
két evőkanál citromlé.

Először a mártást készítem el. A hagymafej fölső egyharmadát levágom. Leszakítok egy akkora alufólia-darabot, amelybe később bele tudom tekerni a fokhagymát. A fóliát beolajozom, ráteszem a fokhagyma alsó kétharmadát, megsózom, megborsozom, és néhány csepp olívaolajat öntök rá. A hagyma fölső egyharmadát visszahelyezem, majd a hagymát becsomagolom, és harminc perc alatt, alacsony hőfokon sütőben megsütöm.

A sütőt nem kapcsolom ki. A kész, krémmé sült fokhagymát kiszorítom a héjából egy tálba. Hozzáadom a majonézt, az ízlés szerinti sót és borsot, a citromlevet, s mindebből mártást keverek.

A sütőt 180 °C-ra állítom. A majonézhez egyenként hozzáadom a tojásfehérjéket, a masszát félreteszem. A zsemlemorzsát egy másik tányérban összekeverem a parmezánnal, majd félreteszem.
A spárgákat meghámozom, fás végeiket levágom. Egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral, majd megkenem vajjal. A spárgákat egyenként megmártom a tojásos masszában, majd meghengergetem a zsemlemorzsás keverékben, és a sütőpapírra helyezem. A körülbelül harminc perc alatt ropogósra sült, forró spárgákat a szósszal azonnal tálalom.
sparga kortestorta 01
sparga kortestorta 02
sparga kortestorta 02
sparga kortestorta 02
sparga kortestorta 02
sparga kortestorta 02
sparga kortestorta 02
sparga kortestorta 02
sparga kortestorta 02
sparga kortestorta 02
sparga kortestorta 02
sparga kortestorta nyito02
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy azInstagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr697544386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása