Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Hogyan tudja otthon enyhíteni a zaj okozta stressz tüneteit?

2009. március 15. - napfényposzt

A hirtelen ránktörő disszonáns zajok károsítják az egésszégünket. A zaj mint stresszor megtámadják a szervezetünket és legyengítik az immunrendszerünket. A zaj észrevétlenül lopózik be a mindennapjainkba, kezdetben észre sem vesszük, hogy mennyire zaklatottak vagyunk, rosszabbul alszunk éjszaka vagy csak ingerlékenyen viselkedünk a barátainkkal és a családtagjainkkal.
 

"Pszichésen ugyan ellensúlyozható a zaj,
de hosszabb távon még akkor is egy összetevő lehet például az infarktus kialakulásában, ha azt hisszük, nem zavar minket."
Dr. Illényi András Phd.

Image Saját tapasztalatom az, hogy ha nem lehet megszüntetni azonnal a zavaró zajforrást, akkor célszerű kúra szerűen elkezdeni (hab) füldugót használni. Vannak komolyabb munkavédelmi fülvédők is, de azokban nehéz lenne aludni. A gyógyszertárakban kapható egyszerű 3M-es eldobható füldugó tökéletesen megfelel erre a célra.  Az a fontos, hogy ameddig megnyugszunk és kisimulnak az idegeink tartósan legyen bedugva a fülünk. Egy pár füldugó 80 Ft körül van. Szerezzünk be egy hónapra való adagot (30 párat) és kezdjük el a "csend kúrát". A füldugó keresztülengedi a beszédhangokat, de letompítja a közlekedés zaját és az egyéb éles zajokat így mélyen tudunk aludni és képesek leszünk újra kipihenni magunkat éjszaka. A zajtompító kúra ideje alatt nappal is hordjuk a füldugót, amikor az nem zavar sem minket sem másokat a közösségi életünkben.

Kiegészítésképpen ihatunk gyógyteákat, vehetünk gyógynövényes levendulás vagy rozmaringos forró fürdőt és aludhatunk gyógyfüvekkel töltött párnán. Ez a kúra annyira elegendő, hogy zaklatottságunk elviselhető mértékre csökkenjen és újra nyugodtan tudjunk gondolkozni, hogyan lehetne rávenni a zajforrást arra, hogy megszűnjön.
Kapcsolódó téma: >>> Tizennégy tipp egy problémamegoldó panaszlevél megírásához

Alvást és nyugalmat segítő gyógytea

és gyógyfüves párna tippek

Image
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Macskagyökér (Valeriana officinalis)


Barbara és Peter Theiss féle nyugtató tea 
(forrás: Erdők, mezők, patikája (1989))
40 g macskagyökér,
30 g komlóvirág ("komlótoboz"),
15 g mentalevél,
15 g hibiszkuszvirág
Legjobb, ha a növényeket egy éjszakán át langymeleg vízben ázni hagyjuk. Reggel iható hőmérsékletű állapotba hozzuk, végül pedig leszűrjük. Hatása kitűnő, különösen idősebbek esetében, akiknek idegi eredetű szívbántalmaik orvoslására myugtatóra van szükségük.
(1,5 dl tea elkészítéséhez, 3 teáskanál gyógyfű keverék szükséges, a füvek áztatásához a Theiss házaspár nem ajánlja a teatojást, mert a fű duzzadás közben összetömörödik és így nem tudnak kiázni belőle a hatóanyagok. Inkább áztassuk szabadon a füveket és utólag szűrjük le.)

 

Image
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Citromfű (Melissa officinalis)


Barbara és Peter Theiss féle altató tea
(forrás: Erdők, mezők, patikája (1989))

20 g orbáncfű
20 g citromfűlevél,
10 g málnalevél,
10 g galagonya (levele és virága),
10 g mentalevél,
5 g macskagyökér,
5 g golgotavirág,
5 g komlóvirág ("komlótoboz"),
5 g levendulavirág.

A füveket forrázzuk le és hagyjuk 10 pecig állni. Szűrjük le a teát és elalvás előtt lassan kortyolgatva igyuk meg.
(1,5 dl tea elkészítéséhez, 3 teáskanál gyógyfű keverék szükséges, a füvek áztatásához a Theiss házaspár nem ajánlja a teatojást, mert a fű duzzadás közben összetömörödik és így nem tudnak kiázni belőle a hatóanyagok. Inkább áztassuk szabadon a füveket és utólag szűrjük le.)

Image
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Narancsvirág (Citrus vulgaris)

Gyógyfüves "álompárna"
(forrás: Erdők, mezők, patikája (1989))
20 g somkóró,
20 g citromfűlevél,
15 g narancsvirág,
15 g kamillavirág,
15 g levendulavirág,
15 g rózsaszirom
"A gyógynövények alkalmazásának régi hagyománya az "álompárna". Noha a tudomány sokáig nem vette komolyan, ma az újra felfedezett aromaterápiával kapcsolatban ismét ráirányul a figyelem. Amennyiben ugyanis igaz az, hogy a citromfűlevél, a komló ("komlótoboz") és a levendulavirág mindenekelőtt az illóolajuk révén fejti ki nyugtató hatását, akkor egyenesen ideális, ha ezeket a hatóanyagokat belégzés útján fogadjuk magunkba. A valóban hatásos gyógyfüves párnát tehát citromfűlevéllel, komló- és levendulavirággal és orbáncfűvel kell megtölteni. Ezután azt a fejpárna alá vagy a fejpárnára vagy a fej közelébe helyezzük az ágyban."
részlet Barbara és Peter Theiss könyvéből
 

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr851002838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása