Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Olasz lágytojás és szőlősaláta

2015. március 22. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. március 22.
olaszsulttojas szolosalata nyito02
         A telefonfülke ajtaja olyan zajjal csapódott ki, mintha ég zengett volna, a fiatal nő, aki szinte kiesett a fülkéből, azt kiáltotta: - Következő! Két tojást tartottam a kezemben, előttem egy ősz hajú férfi állt a sorban, fekete, derékig felhúzott nejlonharisnyában és egy tündöklő, gyöngyberakásos szandálban feszengett, ő is a telefonfülkére várakozott, és amikor a nő elkiáltotta magát, furcsa, imbolygó mozgással elhúzódott az utamból. – Legalább a fejem ne fájna úgy, mint egy hároméves káposzta - gondoltam, és beléptem az ajtón. A küszöbön túl a fülke kitágult, egy mezőn találtam magam, amelyen a pázsit hullámzott a gyors egymásutánban nyíló virágoktól. - Ragyogó időnk van -  gondoltam, figyelmemet egy ideig az úton szétporladó napsugarak kötötték le, majd amikor kinézelődtem magam, óvatosan bal kezembe rendeztem a tojásokat, a jobbal kissé megemeltem a bokáig érő harangszoknyát, melyet viseltem és átlendültem a horganyzott korlátokon. A lendület a mező közepéig repített, ahol nekiütődtem egy férfinak. Ő addig csak egyhelyben várakozott és figyelte a körülötte fel-alá sétálgató embereket, érkezésemre ingott meg enyhén, én illedelmesen bocsánatot kértem és rögtön hozzáláttam, hogy elmeséljem neki, miért jöttem. A férfi figyelmesen hallgatott:  - Esetleg megpróbálhatná kegyed eperízű fogkrémmel is. - vetette közbe - De mondja csak, ki az a Gérard, akiről beszél? - érdeklődött. - Nos hát... - világosítottam fel - Gérard fölöttem lakik, szereti a galambokat, és kérdezte, hogy én is szeretem-e őket... Mire én azt mondtam: - Igen... Később, éppen csak hogy megejtsek egy egzisztencialista kísérletet, megemlítettem Gérard-nak, hogy nagyon szívesen megfőzném ezeket a galambokat holnap ebédre, és ő erre azt felelte: - "Ó."  - Szóval a kísérlet nem sikerült - szögezte le a férfi. - Nem - hagytam helyben.  - Értem - mondta a férfi, majd kérdőn a kezemre nézett. - Ezeket magának hoztam - nyújtottam át a tojásokat - akartam valamit sütni belőlük, de ahogyan bizonyára látja, csak félig lettem készen. 
      Amikor fölébredtem, az álomban szereplő két tojást jelnek éreztem, már azért is, mert mostanában nem jut olyan sok idő a hozzávalókon való ábrándozásra. Eszembe jutott aztán ez az olasz reggeli, amelyik Marinara szósz és tükörtojás egyszerű keveréke, és csakugyan két tojást vesz fel fejenként, előkészületei tíz percig tartanak, s további tíz perc, míg kisül.  Szőlősalátát adtam föl utána, az volt a desszert, a szőlőszemeket kandírozott kesuval és vaníliás krémsajttal kevertem össze. 

olaszsulttojas szolosalata hozzavalok

Ha nincs otthon Marinara szósz
Hozzávalói:
2 kanál olívaolaj,
1 nagy vöröshagyma, apróra vágva,
2 gerezd fokhagyma,
120 ml vörösbor,
1 konzervparadicsom,
1 kis csokor petrezselyem,
só,
feketebors.

Egy serpenyőben felmelegítem az olívaoljat, beledobom a vöröshagymát, megpárolom, rádobom a fokhagymát, összesütöm, majd beleöntöm a bort és addig forralom, amíg már majdnem elpárolog. A konzervparadicsomot fölaprítom, a serpenyőbe dobom, hozzáadom az összevágott petrezselymet, ízlés szerint megsózom és megborsozom, lefedem és összefőzöm körülbelül 5-7 perc alatt. 

A kandírozott kesu hozzávalói
100 g kesudió,
3-4 evőkanál barnacukor.

Elkészítés: 
A kesudiót egy serpenyőbe dobom. Fölmelegítem, rádobom a cukrot, fölforrósítom. Amikor a cukor fölolvadt, összekeverem a kesudióval. Amint a cukor bevonja a diókat, leveszem a serpenyőt a tűzről. Vigyázok, hogy a cukor ne égjen meg.

Az olasz lájtojás hozzávalói 1 főre:
3 evőkanál Marinara szósz,
2 levél bazsalikom,
1 teáskanál barnacukor,
½ zöld chili, 
2 tojás,
só,
30 ml tej,
1 teáskanál reszelt parmezán,
1 evőkanál reszelt mozzarella sajt. 

Elkészítés:
A sütőt 220 °C-ra előmelegítem. Három kanál szószt egy kis, körülbelül 12-13 cm átmérőjű cserépedénybe kanalazok, beleszórok egy kiskanál cukrot, rádobom a chilit és az összevágott bazsalikomleveleket. Összekeverem, ráütöm a tojásokat, beleöntöm a tejet, megsózom, megszórom a sajtokkal, majd körülbelül 10 perc alatt készre sütöm. A cél az, hogy a tojások fehérje megsüljön, a tojássárgája azonban lágy maradjon, így fontos, hogy az edény átmérője megfelelő méretű legyen. Így a fehérjék kényelmesen elterülhetnek benne.


A szőlősaláta hozzávalói:
200 g fehérszőlő,
200 g piros szőlő,
100 g kandírozott kesudió,
100 g tejföl,
100 g mascarpone,
2 evőkanál kristálycukor,
1 kávéskanál vaníliaeszencia vagy egy csomag vaníliás cukor. 

Elkészítés: 
A szőlőt megmosom, a szemeket leszedem a fürtről. A mascarponét a tejfölt, a vaníliát és cukrot összekeverem. A szőlőt egy tálba dobom, hozzáadom a kandírozott kesut, ráöntöm a mascarponés szószt, összekeverem és beteszem éjszakára a hűtőbe. 
olaszsulttojas szolosalata 01
olaszsulttojas szolosalata 012
olaszsulttojas szolosalata 03
olaszsulttojas szolosalata 031
olaszsulttojas szolosalata 04
olaszsulttojas szolosalata 05
olaszsulttojas szolosalata 06
olaszsulttojas szolosalata nyito01
olaszsulttojas szolosalata nyito03

Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket TwitterenTumblr-ön, Facebookon, vagy azInstagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr607292797

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.03.23. 16:52:06

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása