Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Pezsgőkoktél narancsjégkrémmel, csokoládészuflé

2015. január 24. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. január 24.
pezsgo nyito02
         Zelmát telefonon riasztotta, és még aznap este találkára hívta egy belvárosi kávéházba, amelyet ő választott ki. Fél tízre ért oda, és mivel Zelma még nem érkezett meg, kinn várt. Odalépett a nagy ablaküveghez, amely mögött, potyka az akváriumban, ült a férfi, telefonja fölé hajolt, a pincér éppen őt szolgálta ki, aztán egyedül hagyta. Szép, nyugodt arcának vonásai szabályosak és finomak voltak, fölemelte a csészét, iszonyú komolyan ivott és lassan, olybá tűnt, mintha nem is ivott volna, és minden korty után valahogy szebb lett ez az ember, ő pedig kint olyan közel hajolt a kirakathoz, hogy olykor le kellett törölnie a párát a szeme elől. Ekkor Zelma érintette meg a vállát: - Mit csináltál délután? - kérdezte. - Belegabalyodtam egy szóba. - felelte emez, de tekintetét nem vette le a férfiról.  - Pontosabban mindenbe. - javította ki magát szórakozottan -  Általánosságban véve gabalyodtam. - mondta. A kiszűrődő fény puhán szóródott szét arcukon, most már ketten figyelték, ahogyan bent két pincér nekilát egy asztal csinosításának… öt személyre terítettek. A pincérek szótlanul hordták ki a tányérok, villák és késféleségek minden fajtáját, egy nő csendes lelkesültséggel igazgatta a terítő közepén álló csokrot. Hirtelen megkönnyebbülve gondolt arra, hogy nem volna most itt ideje leskelődni, ha nem ír meg mindent időben. Az összes mondatot megadta, amit megadhatott, hosszan bíbelődött velük, a magyar mondatok megzabolázhatatlanok, se egy szerkezet, se egy tisztességes vonatkozó névmás, szavak összehordva... és mégis. Aztán hagyta, hagy pihenjenek. Meg, nem is szívesen küldött már el semmit pénteken, nem szerette a hétfői válaszokat; félt a hétfői válaszoktól, ha ajándékot hoztak is. Most egy pezsgőkoktélt tettek le az egyik vendég elé. A pezsgőbe gyümölcsjégkrémet kanalaztak, ismerte ezt az italt, csokoládéfelfújt járt hozzá, a két tétel együtt olyan gyönyörűen festett, hogy elállt a lélegzete. A sorbet-t fehér pezsgőből és vérnarancsból készítik általában, az íze a borhabéhoz hasonlított, ez itt, úgy nézte, inkább maracujából vagy barackból lehetett.

szufle 01
A pezsgőkoktél hozzávalói:
Narancs vagy maracuja sorbet,
száraz, fehér pezsgő.

Elkészítés: Pezsgőspoharakba egy-egy gombóc sorbet-t teszek és pezsgőt töltök rájuk. 

Créme Pátissiére
Hozzávalók: 
6 tojássárgája,
125 g finomkristálycukor,
30 g kukoricaliszt (kukoricakeményítő),
10 g finomliszt,
560 ml tej,
1 vaníliarúd,
15 g vaj.
(fél kg lesz belőle)

Elkészítés: 
A tojássárgáját krémesre keverem a cukor felével. Beleteszem a kukoricakeményítőt és a lisztet, és jól összedolgozom.
A tejet, a maradék cukrot és kettévágott, kimagozott vaníliarudat a vaníliamagvakkal egy lábosba teszem. Amint felforr, leszűröm és a tojásos keverékre öntöm, közben folyamatosan kevergetem. Visszaöntöm egy tiszta lábosba, és folyamatos kevergetés mellett felforralom – eleinte csomós lesz, de később könnyen simára tudom keverni. Két percig forralom, ekkor belekeverem a vajat, és félreteszem hűlni. Átöntöm egy tiszta tálba, a tetejére tiszta fóliát borítok, hogy ne bőrösödjön meg. Hűtőben két napig eláll. 

Csokoládészuflé
Hozzávalók:
40 g puha, sótlan vaj,
185 g finomkristálycukor + 3 evőkanál a formák kibéleléséhez,
1 adag créme pátissiére,
90 g cukrozatlan kakaópor,
3 evőkanál csokoládé- vagy kávélikőr,
80 g étcsokoládé, apró darabokra aprítva,
12 tojásfehérje,
porcukor.

Elkészítés:
Először az edényeket készítem el. Ideálisan 8db, 315 ml-es szufléformára van szükségem. Belsejüket kikenem vajjal, kristálycukrot szórok beléjük és megforgatom őket, hogy a kristálycukor kibélelje őket. A fölösleget kiszórom. A sütőt 190 °C-ra melegítem elő.

A créme patissiére-t vízgőz fölött fölmelegítem, majd leveszem a tűzről. A kakaóport a csokoládélikőrt és az apró darabokra tört étcsokoládét hozzákeverem egy habverővel. Egy tiszta, száraz tálban keményre verem a tojásfehérjéket. Apránként hozzáadom a kristálycukrot, és kemény, fényes masszává keverem. A tojásfehérje felével fellazítom a créme patissiére-t azután egy nagy fémkanállal vagy spatulával beleforgatom a maradékot is. A masszát a szufléedényekbe töltöm, hüvelykujjammal körülbelül 2 cm mélyen körbetörlöm az edények belső szélét, hogy a tészta ne ragadjon hozzá és könnyen felemelkedjen.

A formákat egy tepsibe helyezem, majd 15-18 percen át sütöm, amíg a szuflék szépen megemelkednek, és ha hozzájuk érek, kicsit remegnek. Tűvel ellenőrizhetem átsültek-e: oldalt szúrom bele az egyik repedésbe, és ha a tű szárazon vagy csak kissé nyirkosan jön ki, a szuflé készen van. Azonnal tálalom, a tetejét kevés porcukorral hintem meg.
pezsgo hozzavalok
szufle 03
szufle 02
szufle 04
szufle 05
szufle 05 2
szufle 05 3
szufle 06
pezsgo nyito03
pezsgo nyito01
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket TwitterenTumblr-ön, Facebookon, a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr907106179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása