Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

A brownie és egy boldog új év

2015. január 01. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2014. december 31.
brownie nyito02
         Van egy történetem, amelyet kéretlenül közbevetve, mintegy az új év tiszteletére most odaadok. Néhány mondat az egész, így szól: Reggel átvágtunk a műúton és egy ösvényen lépkedtünk tovább a keskeny árok irányában, a fák között látni lehetett az emeletes, hosszú házat, négy sor fa állt előtte, az ösvény ezekhez a fákhoz vezetett. Az év leghidegebb reggele volt, alig találkoztunk emberekkel, csak három, kutyát sétáltató, bebugyolált alak jött szembe és egy párt láttunk föl s le futkározni a közeli domboldalon. Beszélgetve haladtunk, a húgomon keresztülszűrődtek a gondolataim, amelyek így puhák lettek és különösek. Hogy, hány szokatlan esemény volt az évben, vetettem föl, hány lehetetlen (véletlen), megjegyezve, hogy véletlenek nincsenek, vagy alig, (hivatkozom itt a matematikai reményre, ha érdekel ez bárkit is). Négy. Ez a szám jött ki végül. Idén négy képtelenség történt, a szó legjobb értelmében véve, ennek megörültünk, hirtelen meg is öleltük egymást ott, az erdőben. Olvasni fogok jövő évben, mondtam, és magas szinten foglalkozom a pezsgővel. A pezsgő meg Hölderlin, ez a kettő lesz a szakterületem. Aztán fölhívtak ezek, akik most is itt néznek engem és pislognak, mint egy hétfejű sárkány, és isszák a pezsgőt, és nekik, pontosabban közülük az egyiknek mondtam a telefonban, hogy: nem. Csokoládés lesz, nem lesz más. Este hétre. De jöhetnek kilencre... nagyon jó, hogy jönnek,...talán így véget ér ez az év. És úgy tűnik, csakugyan, lassan véget ér. Egy csokoládés sütemény, más szóval egy brownie látható a képeken. A valóságban itt, egy fiatalember az utolsó szeletből leesett morzsákat szedegeti össze ujjbegyével és tömi a szájába, akkurátusan. Finom brownie, nem lisztes, gyors és szép. Vele szeretnék boldog új évet kívánni mindenkinek!

brownie hozzavalok
Hozzávalók:
130 g jó minőségű étcsokoládé,
4 tojás,
400 g kristálycukor,
2 kávéskanál vanília esszencia,
1 csipet só,
67 g finomliszt,
250 g vaj.

Elkészítés:
A sütőt 170 °C-ra melegítem elő. A vajat és a csokoládét vízfürdő fölött összeolvasztom. Közben a cukrot és a tojásokat habverővel vastag, habos krémmé keverem, hozzáadom a vaníliát, a sót, hozzákeverem a csokoládés vajat, végül beleszórom a lisztet, és könnyű mozdulatokkal a masszához vegyítem. 

Egy 35x20 cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral. A masszát a tepsibe öntöm, és 25 perc alatt, 170-190 °C-on készre sütöm. Vigyázok, nehogy megégjen. Kiveszem a sütőből, majd 30 perc múlva – még langyosan – kockákra vágom, így hagyom teljesen kihűlni.
brownie 01
brownie 02
brownie 03
brownie nyito02
brownie nyito01
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket TwitterenTumblr-ön, Facebookon, a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr557027441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása