Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Mézeskalács minivilág a Bálnában

2014. december 22. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
Fényképezte: Keresztesi Barbara
2014. december 22.
01 DSC 4758
A mézeskalács Keleti pályaudvaron pingvinek várakoznak az Illangó Express indulására. A tervezők: Richárd és Renáta szerint, a kép meseszerűségét erősíti, hogy az Illangó Express pontos.

        Valamelyik nap voltak bent a britek, nem mind, de akik ott voltak, mondták, hogy mindenhol van mézeskalácsváros, az nem ügy. A húgom azt felelte, hogy az lehet, de olyan, mint itt, nincs mindenhol, és végül, amikor a britek már hosszú ideje keringtek a teremben, az egyiknek el kellett ismernie, hogy az utóbbi évtizedben nem látta ilyen izgatottnak a feleségét, úgyhogy feszülten tessék figyelni, megpróbálom elmondani, hogy mi folyik Mézeskalácsvárosban. Mentem az utcán még hét évvel ezelőtt, és ami akkor eszembe jutott, amiatt történt, hogy százötvenen, mindenhonnan a világból házakat húztak föl mézeskalácsból, és a város megnőtt, ez az egyik idei nevezetessége. Mi leporoltuk a nagy kék freskót és ráépítettük Mézeskalácsvárost az Égboltra, erre a nyári videoszoborra, és amikor a posztmodern tegnap fejjel lefelé sétált a felhőkön a város fölött azt mondta, hogy tartott attól (a posztmodern szeret attól tartani), hogy ez egy giccs, de most úgy gondolja, hogy kortárs művészet, és mi elégedettek voltunk, és hümmögtünk, hogy még jó, hogy volt kéznél egy Mézeskalácsvárosunk és egy Égboltunk pont. Mézeskalácsváros harmadik, egyben legkellemesebb látványossága a közelség.  Nehéz ennek a városnak a közelébe menni, távolról nagyon szép, és ilyenkor aggódik az ember, hogy mi lesz, ha közelről meg elromlik, ha nincs kidolgozva, monoton vagy, ami még előfordulhat, hogy az ember tekintete átsiklik a fontos részletek fölött. Nem akarom a felfedezés örömét elvenni, alább csak néhány közeli fotót mutatok meg, melyeken az a szépérzék, humor és nagyvonalúság tükröződik, amellyel az alkotók megtervezték ezeket az épületeket. Utána még mindig bőven marad látnivaló, ha valaki a helyszínre téved, például a mézeskalács Keleti pályaudvar egyik külső oldalsó ablakán betekintve, a szemközti falon a színes falfestményt tessék szíves megnézni feltétlen.  

varosepito fogadas 01
Múlt vasárnap, százötvenen száz telekre építkeztünk a  Bálna 306-os Teremgalériájában. A fogadás alatt az a Gébert Attila zongorázott, akitől én is zongorázni tanulok, és Ferenczy András annál a színpadnál énekelt, amelyikre mindig süt a nap, azok között a felhők között, amelyek, nos amelyek a teremben mindig keringenek. 
varosepito fogadas 02
A város terepasztala zsúfolásig megtelt a házakkal. A Miles and Meals bloggere, Réka, éppen emeletes házának keres helyet.
mezeskalacsvaros nyito01
A város látképe, háttérben az óvárossal. A város fölött léghajózó pingvinek láthatók. 
02 DSC 4750
A mézeskalács Keleti pályaudvar homlokzatán a Gőz születése című szoborcsoport mása látható, fondant-ból. Az alakok megtévesztésig hasonlítanak az eredetiekre.
02 DSC 4721
A kirakatban a pékség termékeit láthatjuk. Kapható mézeskalácszsömle, mézeskalács-tepertőspogácsa, mézeskalácsmákosbriós, és további mézeskalácspékáru.
04 DSC 4778
A mézeskalács Szent István Egyetem főépülete angolkerttel, közepén lovas szoborral. A lovon gumicukor Kálmán herceg ül, bronz Kálmán herceg mása.
05 DSC 4781
A mézeskalács Szent István Egyetem dékánja, szívecskékkel kirakott ablakából szemléli az egyetem gumicukor angolkertjét.
06 DSC 4941
Egy mézeskalácsvárosi polgár egy sapkáért szaladt be, bringáját addig a kerítéshez támasztotta. 
07 DSC 4980
A háttérben a budafoki Szent Lipót templom ihlette mézeskalácstemplom cukorablakai világítanak. A kép előterében az a Boeing 737-es látható, amelynek eredetijén Ági, a mézeskalácsgép alkotója, nagyon szeretett repülni.
08 DSC 4941
Az új mézeskalácsmalom Eszter, az alkotó koncepciója alapján, rögtön öreg malomként született, így óvárosi telekigényét gyorsított eljárásban vagyunk kénytelenek elbírálni, pozitívan, természetesen.
09 DSC 4972
A férfi, aki a Beastie Bistro-t építette, blogján a sütit sütő férfi imidzsét építi már négy éve. 
10 DSC 4925
A képen egy aprólékosan kidolgozott mesebenzinkutat látunk. Jobbra a kutas áll, mögötte a Mézi Olaj hálózat autómosója működik. 
11 DSC 4925
Egy viktoriánus mézeskalácsház Nittától. 
mezeskalacsvaros boros monika
Óratorony, csúcsán cukorgalambbal, a domboldalon a patika látható a patikárius hóemberrel, előtérben az iskola-előkészítő, a háttérben a kivilágított könyvtár épülete látható. A mézeskalács-ajtókopogtatót közelebb lépve, az óratorony ajtaján tekinthetjük meg.

16 DSC 4837
Mézeskalácsváros utcakép
mezeskalacsvaros veronika

17 DSC 4915
Egy igazi mézeskalácsszán, amelyet kilenc igazi mézeskalács-rénszarvas húz
mezeskalacsvaros dudek ildiko
mezeskalacsvaros nyito02

Szöveg és ötlet: Keresztesi Judit
A minivilágot szerkesztette és fényképezte: Keresztesi Barbara
Producer: Keresztesi Barbara és Fischer Tamás
Zene: Gébert Attila és Ferenczy András
Fotó: Tóth Nitta, Lintz Gyula, Mócza Georgina

Mézeskalácsváros 2014 alkotói:
Bácsiné Pántya Éva, Bácsi Eszter és Bácsi Nóra,
Bényi Lászlóné Andrea,
Bisztrai Gergely és családja,
Bobor Tamara,
Boros Mónika,
Brecsókné Sipos Anikó és Brecsók György,
Cseke Margit és Lantos Andrea ,
Dudek Ildikó és családja,
Éber Judit és családja,
Fodor Réka és családja,
Gregus Ádám és családja,
Gyarmati Magdolna és Katona Zsuzsa,
Hatvai Eszter és családja,
Hámori Hanna és Ármin,
Héjj Csilla (T-xmas Team),
Horváth Zsuzsanna és családja,
Illés János, Illés Johanna, Fekete Erzso,
Juhász Csongor és családja,
Kluha Enikő és családja
Kelemen Tünde és családja,
Kovács Erika, Tihanyi Dóra, Tihanyi Zoltán és Tihanyi László,
Kovács Mónika,
Kozma Tímea, Bíró Norbert, Bíró Napsugár, Szél Levente és anyukája,
Lakatos Zsuzsa és családja,
Lakner Judit, Novák Borbála, Novák Vilmos és Novák Tamás,
Nagy Kata, Litvay Anita és Dobner Petra,
Margit István és családja,
Miklós Tímea, Csernyák Gergely és Csernyák Anikó,
Nagy Norbert és Lukács Ildikó,
Medve Regina,
Németh Noémi,
Oláh Szabina, Kovács Laura Dorottya, Kovács Lilla Bianka, Kovács Levente, Kovács Lehel és Kovács Huba,
Orosz Péterné Ivett és családja,
Pozsonyi Ágnes,
Sasvári Veronika és Anyukája,
Sárközi Edit, Sárközi Péter és Rozmán Krisztián, 
Scsibrán Renáta, Tóth Richárd és Illangó,
Kozma Tímea, Nagy Henrietta, Jáger Éva, Zainab Usman, Tamta Revazishuili, (Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara)
Szirtes Dóra és családja,
Tábor Ildikó, Tábor Kornél, Simán Zsolt,
Tóth Nitta,
Závecz Ágnes,
Zalai Anikó,
Rácz Sándorné,
Rojer Éva,
Taliga Nóra.

>>> Mézeskalácsváros az Égbolton

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket TwitterenTumblr-ön, Facebookon, a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr517005253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása