Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Cukkiniszuflé

2014. október 09. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2014. október 9.
cukkiniszufle nyito01         Legtöbbször bólintok, elmosolyodom és valami másra terelem a szót, de most, most a csésze mellé óvatlanul letettem a kiskanalat, és azt feleltem: kétszer. Reggel egy turmixot és később, valami bonyolultabbat. - Jó, de mikor eszel? - kérdezte. - Reggel - ismételtem meg - és koradélután egy menüt, ez amolyan kiszámított… - De mikor eszel? Rámosolyogtam, nem érdekes – mondtam. – Jól vagytok? – kérdeztem. Egy nagyon rövid novella után kezdtem kutatni a gondolataimban ma estére, és eszembe is jutott egy férfi, aki palacsintát sütött reggelire, rárendezett egy marék áfonyát és mézet tett mellé. A nő egy finom mozdulattal átnyúlt a pult fölött, a szoknyája szegélye meglibben. Később, az udvaron a férfi kezeit az ő kis kezeibe fogta és úgy melengette a meggémberedett ujjakat. A férfi a szobában képeslapot rajzolt neki, egy fa és azt hiszem, egy lila madár, talán egy pinty lehetett az elején. A nap végén egymásra néztek és kérdezték, hogy most mi legyen velünk? Üljünk itt hosszan és szóljunk, ha a másiknak valami beragadt a fogai közé és meséljünk történeteket. Így is lett. Nem bánták, ha kétszer hallottak valamit, arra gondoltak, szeretik, ahogyan a másik meséli ezt a történetet. A férfi holtfáradt volt, a nő leült, ölébe vette a lábát és kifűzte a cipőjét, a férfi pedig fölvette azt az apró-mintás ingét, amelyikben a nő olyan szépnek látta.
         Amikor a megbeszélésről hazaértem, már csak azt tudtam tenni, mint amit nagyanyám, ha nem volt a kamrában semmi. - Nincs itthon semmi - mondta - csak egy kis cukkiniszuflé lesz csillagom, meg kacsa, karamellizált répával és körtés csokoládés lávatorta. Nagyanyám tudott menüt komponálni, az ilyen adottság úgy látszik, generációt ugrik, és a nagy orr is, ugyanúgy. Az én szuflém ezúttal nem jött föl olyan szépen, de belül bolti, garantálhatom; könnyű, finom illatú és a szó legnemesebb értelmében zöldséges.

cukkiniszufle 01
Hozzávalók:
1 evőkanál vaj,
1,5 evőkanál kenyérmorzsa,
350 g cukkini, feldarabolva, 
125 ml tej,
30 g vaj,
30 g finomliszt,
85 g reszelt parmezán,
2 kis fej vöröshagyma, apró kockákra vágva,
4 tojás.

A sütőt előmelegítem. Egy 1,5 literes sütőedényt kivajazok, és beleszórom a kenyérmorzsát. Az edényt körbeforgatom, hogy minden oldalára egyenletesen tapadjon a kenyérmorzsából, azután a felesleget kiöntöm.

A cukkinit forrásban lévő vízbe dobom és körülbelül 8 perc alatt puhára főzöm. Leöntöm róla a vizet, hozzáadom a tejet és egy botmixerrel pürévé zúzom. Egy serpenyőben fölolvasztom a vajat, beleszórom a lisztet, világos rántást készítek, leveszem a tűzről, hozzáadom a cukkinimasszát, elkeverem, majd visszateszem a tűzhelyre, és néhány percen át, kevergetés mellett főzöm. A szufléalapot ismét leveszem a tűzről, hozzáadom a hagymát, a parmezánt, négy tojássárgáját, és az alapanyagokat összedolgozom. A tojásfehérjét fölverem és óvatosan beleforgatom a masszába. A szuflétésztát beletöltöm az edénybe, majd közepes lángon, 40 percen át sütöm.
cukkiniszufle 02
cukkiniszufle 03
cukkiniszufle 04
cukkiniszufle 05
cukkiniszufle 06
cukkiniszufle 061
cukkiniszufle 062
cukkiniszufle 07
cukkiniszufle nyito02
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket TwitterenTumblr-ön, Facebookon, a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr1006775511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása