Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Sütőtökkenyér

2014. szeptember 21. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2014. szeptember 21.
tokkenyer nyito01
         Ez a bejegyzés arról szól, amiről szólnia kell, a sütőtökkenyérről. Nem csapong, nem beszél mellé, van feladattartása. Nincsen benne némely nő, amolyan beszédes forma, aki csak kérdezés nélkül belép valahová és leül, aztán mond valamit, aminek nincs is aktualitása, de nem csak úgy, félvállról nincs, hanem éjt nappallá téve nincs. Ebben az írásban nem támad huzat hirtelen és az összes asztalon heverő jegyzetlap, mintegy parancsszóra nem ugrál, emelkedik a magasba és nem csúszik a sarokba, mint egy halom őszi falevél. A némely nő aztán nem kezd el kotorászni a szétzilált papírok között és nem talál rá egy régi levélre, amelyben borzasztóan sajnálja, de a sütőtököt a büntetés-végrehajtás mintagazdaságából veszi, nagytételben, ezen, hogy mit sajnál, nem is tudja hirtelen. De szabadkozik, az biztos. Írja, hogy pedig össze is barátkozott a börtönparancsnokkal, annyira, hogy az lejött a fesztiválra, terepszemlére, ahogy mondta, és beszélgettek, az hümmögött és helyeselt szétvetett lábbal, hátrakulcsolt kézzel, és azt mondta, hogy a kriminálandragógia az mesés, kiaknázatlan terület, ott még mindenre lehet lőni. Ilyeneket beszélt a parancsnok, aztán evett, ivott, feketekávét rendelt törökösen, és tenyerét a szívére téve bizonygatta, hogy ezt a kávét neki meginni nem szabad, és kért még egy kávét, aztán kijelentette, ha akadna egy kis sütemény, azt még megenné, mielőtt meghal. De egy szót le nem szabad írni ebből, még akkor sem, ha némely nő megannyi tréfától fosztja meg így az olvasót, mit tudunk tenni. Ezért szorítkozik ez a bejegyzés csakis az ősz fontos intézményére, a sütőtökkenyérre. A kenyér minden hibája kijavult, több fahéj, több só került bele, és ősszel megint itt tündököl az asztalon, megbízhatóan, édesen, remegős, szépen omló textúrával, nem úgy, mint az a nyavalyás kardamomos-körtés, azon valakinek lesz még mit gondolkodnia. A sütőtökkenyér újabb felfogások szerint, baracklekvárral feladva lesz megrendítően finom.

tokkenyer hozzavalok
Hozzávalók:
600 g cukor,
240 ml napraforgóolaj,
3 tojás,
annyi sütőtökpüré, amennyi kétszer megtölt egy 250 ml-es poharat,
450 g liszt,
1,5 teáskanál só,
½ teáskanál sütőpor,
1 teáskanál szódabikarbóna,
1 teáskanál őrölt szegfűszeg,
1,5 teáskanál fahéj,
1 teáskanál szerecsendió, 
2 teáskanál vaníliaesszencia.


A sütőt 170 °C fokra előmelegítem. Kivajazok egy sütőformát. A lisztet egy nagy tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, a sót, a szódabikarbónát, a sütőport és a fűszereket. A száraz alkatrészeket összedolgozom, a kapott anyag közepébe lyukat simítok, beleütöm a tojást, hozzáadom az olajat és a vaníliát. Ezeket habverővel enyhén felverem, ekkor dobom a tálba a tökpürét, azt is a tojásos masszával vegyítem el először, s csak amikor a középső massza homogén, kezdem el hozzákeverni a lisztet a tál széle felé, koncentrikus körökben haladva. A tésztát a sütőformába öntöm, nyolcas fokozaton tíz percig sütöm, majd a sütőt hármas fokozatra véve, tovább ötven perc alatt készre sütöm. Hagyom kihűlni és baracklekvárt adok hozzá. 
tokkenyer 01
tokkenyer 02
tokkenyer 021
tokkenyer 03
tokkenyer 04
tokkenyer nyito02

Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket TwitterenTumblr-ön, Facebookon, a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr146717997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása