Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Paradicsomos garnélák

2014. június 24. - napfényposzt

paradicsomosrak rijeka nyito01
         Rijekában a szobákhoz egy szép ebédlő is tartozott, ahol a helyi konyha művészetét terítékre kerülése pillanatától lehetett fényképezni. A fotók jól sikerültek, nekem ez volt az érzésem, bár az átjátszó kábel itthon maradt és ezért csak a kis kijelzőn nézhettem vissza a történteket, de én nyugodt voltam vagy micsoda, mert volt ott még négy üveg bor is. Egy Bordeaux, egy Orvieto, egy Kunjundvalami és még egy, hasonlóan szilaj horvát, annak a nevére már nem emlékszem, és ezek négyen nem tudtak viselkedni, itatták magukat, amihez joguk van, úgy tudom, de, hogy engem is itattak, az nem volt fair, nem részletezem. A képekről később, amikor már láttam őket az jutott eszembe, hogy se..., hogy is kell ezt mondani? Hogy a nyelv tisztasága megmaradjon, vagyis, hogy csorbát ne szenvedjen a nyelv, óvatosnak kell lenni, az írástudók felelőssége, legalább a szellem mutasson példát vagy valami ehhez hasonlóra hivatkozva szoktak lebaszni ilyenkor, szóval, hogy ssssee… na, gyerünk már: hogy tehát sebes és masszív piálás alatt beállított gépen, Hölgyeim és Uraim, a mélységélesség nem lesz az igazi. Itthon újrafőztem mindent, ez nagyon jót tett az ételeknek, megnyugodtak, azt hiszem. Ez itt például egy paradicsomos garnéla. Aktualitása, hogy könnyű és finom, igazán nincs nagy felhajtás körülötte, ízesítése a megszokott fokhagyma-fehérbor-paradicsom. A garnélákhoz és ha már erről beszélünk, halakhoz szabad, sőt ajánlott friss, fehér kenyeret feladni. 

paradicsomosrak rijeka 04
Hozzávalók:
Olívaolaj,
1kg garnéla,
4 gerezd foghagyma,
375 ml fehérbor,
140g paradicsompüré,
1 evőkanál zsemlemorzsa,
friss, összevágott petrezselyem,
friss kenyér a tálaláshoz.

Elkészítés:
Ez serpenyőben olajat hevítek, beledobom a megtisztított garnélákat, megvárom, amíg rózsaszínűek lesznek. Ekkor hozzájuk teszem az összezúzott foghagymát, a fehérbort, a paradicsompürét és a zsemlemorzsát. A szószt megsózom, megborsozom. A serpenyő alatt leveszem a lángot, a szószt néhány perc alatt besűrítem, végül a garnélákat lehúzom a tűzről és megszórom petrezselyemmel. Az ételt friss kenyérrel tálalom. 

paradicsomosrak rijeka 05
paradicsomosrak rijeka 06
paradicsomosrak rijeka 01
paradicsomosrak rijeka nyito02
paradicsomosrak rijeka 021
paradicsomosrak rijeka 022
paradicsomosrak rijeka 023
paradicsomosrak rijeka 03
paradicsomosrak rijeka 02
paradicsomosrak rijeka nyito03
Fotó: Keresztesi Judit

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket TwitterenTumblr-ön, Facebookon, a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr466412969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása