Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Kétszázhuszonharmadik nap: Okostelefon-kesztyű

2013. november 10. - napfényposzt

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj ALkotni! 365+ rovat - 2013. november 10.
touchscreen kesztyu nyito02
         Jól úszom, nem félelmetesen jól, de tűrhetően elboldogulok a medencében és ez a minimum, ami elvárható, annyi vízben töltött óra után. Ez egy magányos sport, és megértheti mindenki, aki hosszan unatkozott már víz alatt, hogy leghelyesebb ilyenkor egy úszószemüvegbe szerelt MP3 lejátszót vásárolni a gyereknek, az mindenki közérzetén sokat javít. Később is valahogy képben maradtam az ilyen elektronikus vackokat illetően, és úgy alakult, hogy nincsenek papírok az asztalomon, nincs tollam, ceruzám sincs, sem jegyzetfüzetem, töltőtollaim (?), a nyomtatástól enyhén szédülök és belázasodom, ha nincs szabad wi-fi a környékemen.
         Tegnapelőtt beléptem annak a kávéháznak az ajtaján, amelyikén általában be szoktam lépni, s a hely tömve volt olyan magamforma emberekkel, mindenki áhítatosan az iPhone-tablet-laptop szentháromság közül babrált valamelyiken, és volt ott egy fiú, aki csak úgy, flegmán egy papírújságot olvasott. Hogy milyen furcsa ez – gondoltam – általában én nem számítok normálisnak, de itt történetesen átlagos vagyok a nekem fontos értelemben, és ő meg, nos, kilóg. Azt is gondoltam, hogy Mick Jagger például ’67-ben, ami azért nem most volt, írt egy dalt: Who wants yesterday’s papers /... / nobody in the world / és milyen remek zenei betét lenne ez most ide – tűnődtem – de ekkor bejött egy férfi, két laptop volt nála, s az egyiket az újságolvasós fiú elé tette le. Fogalmam sincs, mi lehetett az oka az átmeneti laptoptalanságnak, hogy otthon hagyta vagy javíttatta vagy micsoda, de a lényeg, hogy azonnal felnyitotta ez az ember a gépet, és ráment a 444 portálra, ahogy láttam, s ezzel el is hárult a fekete lyuk keletkezésének veszélye, ami általában ilyen meredek helyzetben lép fel, meg akkor, amikor az Úristen nullával oszt. 
         Ez a mai projekt lehetővé teszi, hogy hidegben, kesztyűvel a kezén matathasson bárki az okostelefonján, nagyon fontos innovációról van szó, kéretik értékelni. 

Tovább

Kétszázhuszonkettedik nap: South Parkos karácsonyfadíszek

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. november 9. 
southpark diszek nyito02
         Az Addams Family volt az első sorozat az amerikai televíziózásban, amelyik kilógott a megszokottan fegyelmezett történetek közül. Addig a férfi dolgozott, a nő masnis, fodrozódó A-vonalú szoknyában főzött a tévében. A férj soha nem esett bele szembejövő másik nőkbe, a nő sem, és egyetlen fiú sem merte nyíltan kifejezni érzéseit azáltal, hogy anyjának lakástelefonját, saját készülékének 666-os gyorshívójára rögzítette be. Egyszóval nem volt életszerű az élet, és akkor, 1964-től jöttek ezek az igen merész, daliás amerikai humoristák – akik általában fél vagy legrosszabb esetben is negyed magyarok, de ebből számunkra kredit most nem származik – és nagyon elegánsan álltak a dolgok élére. Egyszóval igazat kezdtek beszélni, ha nem is túlzottan óvatosan, de valahogy mégis úgy, hogy ettől elmenjen a dolgok éle.
         A South Park írói például úgy találták, hogy dogmák megfúrására leghelyesebb, ha az ember finoman, félfamentesen, széles margóval lejegyzett szavait nyolcévesforma rajzfilmgyerekek szájába adja, mert így azokon a szavakon mindenki fetrengve röhög, persze a legnagyobb titokban. A karácsonyi idény első fadíszei ezért, vagy azért, mert a megajándékozott személyisége ezt a viccet szigorúan megkövetelte: ma Cartman, Kyle, Kenny és Stan voltak.

Tovább

Kétszázhuszonegyediknap: Narancsos asztalközép

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. november 8.
faberge narancs nyito01
         A narancsos asztalközép úgy született, hogy egy hasonlót nagyon szépnek találtam egy bizonytalan eredetű fényképen. Az ugyancsak nem felfedett forrás azt írta oda biztatásul, hogy minden rendben lesz, de hogy mit illetően lesz itt minden rendben, nem mondta. Mindazonáltal tényleg rendben lett minden. A dísz csakugyan elragadó, az illata is finom, a temérdek szegfűszeg aromája a megbontott narancshéjjal összekeveredve igazán ellenállhatatlan.

Tovább

Kétszázhuszadik nap: Narancs szegfűszegekkel

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat – 2013. november 7.
szegfuszeg nyito02
         Hétvégén a Harrods megtartotta a karácsonyi felvonulást, ott volt SpongyaBob, Alice, meg a Fehér Nyúl, így hivatalosan is beköszöntött az ünnepi szezon. A karácsonyt szépnek tartjuk, joggal féltjük és tiszteljük (és csépeljük). Előtte Richard Cheese lemezeket hallgatunk, s ezt minden évben túlzásba is visszük. A holnapi asztalközép már téli lesz és jó illatú, az egyik darabját szeretném megmutatni ma: a szegfűszeggel díszített narancsot.

Tovább

Kétszáztizenkilencedik nap: Birsalmatorta égetett cukorral

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat – 2013. november 6.
birs nyito01
          Hozott a postás egy karamellizálópisztolyt, nem csak úgy, áthozta, hanem rendeltük és ő volt a kézbesítő. Szép kivitel, acél és műanyag, olyan, mint Jamie Oliveré, működik is. A tortán ragyogó, egyenletesen pirított cukorfelületet nyertünk általa. A linzeres tészta finom lett, tölteléke édes-fanyar, túlkapások nélküli birsalmakrém, ez az első almatorta a tatin után, amelyik igazán ízlett nekem. 

Tovább

Kettőszáztizennyolcadik nap: Csíkos lámpabura

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. november 5.
zoknilampa nyito01
         Sötét lett odakint, ez olyan váratlanul ért engem, mint ahogy december végén szokott az első hó, amikor még mindig a nyári gumik vannak fenn. Egyszerűen nem sejtettem, hogy lesz tél vagy ősz, nem voltak ráutaló jelek. 
         Ez az új nappali félhomály, valamint a véletlen inspirálta a mai munkát. A húgom közvetlen keze ügyébe került egy zokni és két lufi, s ő ebből úgy értette, hogy ha a lufit belehelyezi a zokniba és a kettőt együtt fújja föl, akkor egy nem túlzottan hosszú élettartamú, ám minden kétséget kizáróan hangulatot sugárzó világítást kap, amennyiben a zokni-lufi együttest egy asztali lámpa alapjára szereli. 

Tovább
süti beállítások módosítása