Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Százötvenharmadik nap: Libamájmousse szendvics

2013. szeptember 02. - napfényposzt

Recept: Keresztesi Barbara
Bevezető írás: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. szeptember 1.
libamousse nyito03
         Ehhez a francia recepthez nincs megjegyzésem. Mégis annyi talán, hogy három hónapja volt egy veszekedésünk a húgommal a konyhában, a konyháról. Ő azt mondta, hogy oda nem teszi be a lábát, és jobban járnánk mind a ketten, úgy vélte, ha semmilyen, főzéssel viszonyba hozható munkát nem találnék neki. Később analízisben kimondta, hogy a főzés kívül esik a komfortzónáján. Ez azért kerülhette el a figyelmünket idáig, mert olyanok is belül vannak az ő komfortzónáján, mint a bázisugrás, a francia reneszánsz vagy a biokémia. Negyedév alatt jutott el a vajas kenyértől mint gasztronómiai teljesítménymaximumtól, a mai libamájhabig. Ez konyhai időszámításban olyasmi fejlődés, mint földiben a dinóktól Jackson Pollockig tartó evolúciós szakasz. Nyílt egy új francia reggelizőhely a városban, ott ettünk hasonlót, Barbi most ezt a szendvicset utánozta le. Imádtam.

libamousse hozzavalok
Hozzávalók:
40 dkg pecsenyelibamáj,
10 dkg metélőhagyma,
10 dkg vaj,
4 cl konyak,
4 tojás,
4 dl tejszín,
további 30 g vaj a forma kivajazásához,
só, bors.
libamousse 00
libamousse 011
libamousse 01
libamousse 02
libamousse 03
libamousse nyito01
A májat megmosom és csíkokra vágom. Megsózom, megborsozom. A snidlinget apróra vágom. A vajat egy serpenyőben megolvasztom, beledobom a snidlinget és a májat, majd három perc alatt átforrósítom. Leveszem a tűzről és hagyom hűlni tíz percig. A vajban úszó májat egy aprítógépbe öntöm, és összeaprítom. A tojásokat egy külön tálba ütöm. A tejszínt, a konyakot és a tojásokat a májhoz öntöm, és a hozzávalókat homogén masszává keverem. A keveréket ízlés szerint fűszerezem. Előmelegítem a sütőt. Egy hőálló püspökkenyér-formát kivajazok, majd beleöntöm a masszát. A formát egy kisebb tepsibe, vízfürdőbe állítom, és 200 fokon egy-másfél órán át sütöm. Hagyom hűlni, majd egy éjszakára hűtőszekrénybe állítom. 

Mi szendvicset készítettünk belőle: egy ciabattát kettévágok, megvajazom, megkenem tetszés szerinti bogyósgyümölcsből készített édes szósszal, erre fektetem a mousse szeleteket, majd rukkolával szórom meg.
libamousse 09
libamousse 04
libamousse 05
libamousse 06
libamousse 07
Szia
Barbi

Fotó:  Keresztesi Judit és Keresztesi Barbara

Kettőszáztizenhárom nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Százötvenkettedik nap: Karamellás rizsszelet, pillecukorban
Százötvenegyedik nap: Hajtogatott piknikkosarak
Százötvenedik nap: Papírorchideák

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr985488637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása