Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Tizenötödik nap: Rózsakitűző pólóanyagból

2013. április 16. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Barbara - Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. április 16.
 kep polorozsa 01
         A New York-i Will Ryman nem olyan régen debütált utcai szobrászként, „A rózsák” című installációjával. A 35 szál, majdnem 8 méter magas rózsa, tövekbe csoportosítva fut végig a Park Avenue-n. A bokrok között elszórva, 20, különálló szoborként funkcionáló óriás rózsaszirom található. (Hat szirmot a húszból köztéri ülőhelyként is leteszteltek, s ezek nagyon kényelmesnek bizonyultak.) Amikor az utazók befordulnak a Park Avenue-ra, a rózsák, mint egy látomás, a semmiből tűnnek elő. Ryman célja az volt, hogy a tradicionálisan barátságtalan téli hónapokban üdítő látványban részesítse a járókelőket. Ugyancsak Ryman vallomása szerint, ezek a rózsák Ryman szerelmes levelei, melyeket New York városnak írt.


park avenue 01 willrymanForrás: Flickr - szerző: rocor - Creative commons 2.5
         Ha a nézelődő figyelmesen szemügyre veszi a szobrokat láthatja, hogy mindegyik rózsacsoporton pihen legalább egy irdatlan nagy katicabogár, méh, vagy levéltetű. Ezekről Ryman úgy nyilatkozott, hogy megpróbált valami olyasmit alkotni, ami gigantikus, valószerűtlensége ellenére érintkezik a valósággal, és vicces is.
park avenue 02 willrymanForrás: Flickr - szerző: rocor - Creative commons 2.5
         A következő három napban mindenféle virág lesz a merj alkotni show szereplője. Ma, ahogyan tegnap ígéretem, a rózsakitűző kerül műsorra.

Hozzávalók:
pólóanyag,
szabásminta a szirmokhoz, amit innen tölthetsz le,
szabókréta,
olló,
gombostű,
színben passzoló cérna,
egy biztosítótű,
és varrótű.
montazs 01
Körbevágom a sablont. A pólót többrétegűre hajtom, ráteszem a mintát. Körberajzolom. A rétegeket összetűzöm néhány gombostűvel, majd ollóval körbevágom. Összesen 17 szirmot szabok ki. Egy kivételével, mindet négybe hajtom, majd a negyedeket négyesével körökbe rendezem.
montazs 02
A kitűző alapját egy filckorong képezi, de nekem most ez nem volt kéznél, így egy szalagrózsára varrtam a szirmokat. Az alapot végül majd lefejtem a kész rózsáról. Az első sziromnégyest ráöltöm az alapra. A negyedek szélét is összeöltöm. A következő réteget úgy készítem el, hogy az elsőhöz képest 45 fokban elforgatom a második, negyedekből álló kört. A mindig 45 fokban elforgatott rétegek varrását addig folytatom, amíg mind a négy réteg elkészül.
montazs 03
Az utolsó szirmot kettéhajtom és összetekerem. Ezt a rózsa középpontjára illesztem, és körben ráöltöm az anyagra. A rózsa hátáról lefejtem a segédfilcet, a virágra teszem a biztosítótűt, és a rózsát rátűzöm a táskára.
nyitokep

Szia, holnap!
Barbi

Fotó: Keresztesi Judit

Háromszázötven nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 
Tizennegyedik nap: Táska a táskában
Tizenharmadik nap: Ne ess pánikba! És mindig legyen nálad törülköző!
Tizenkettedik nap: És az árváknak egy darab nyalóka. Persze fejenként.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr995230411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása