Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Egy töksapkával a fején, az ember könnyebben átlátja a helyzetet

2012. október 26. - napfényposzt

Meghívó az I ♥ József Attila-lakótelep teadélutánjára

Írta: Keresztesi Judit - Nagycsillag rovat, Napfény Poszt - 2012. október 26.

Október 29-én, vasárnap délután 2 órakor megünnepeljük, hogy a mi lakóhelyünk nyerte az idei városnegyed bajnokságot. A helyszín a Nyúldomb, a József Attila-lakótelepen. Hogy konkrét legyek, a meghívás mindenkire vonatkozik. Urbanisták, altruisták, reciprok altruisták, futballisták, proszociális kalandorok ne kíméljenek. 

hozzavalok
240 dkg vaj, 1 kg zabpehely, 60 dkg barnacukor, kristálycukor, liszt, 2 kg porcukor, 5 tábla csokoládé, 2 csomag kókuszreszelék, 2 csomag karamella, 3 kg sütőtök, 75 dkg cékla, 1 üveg napraforgóolaj, 35 dkg dió, 60 dkg répa, mazsola, 3 db narancs, 4 kg krémsajt, 2x12 db tojás, gyömbér, fahéj, szerecsendió

Én a lakótelep sportpályáján, a Nyúldombon rendezek be egy asztalt, de nem a városi nép megtömésén és/vagy leitatásán, majd gyors eltávolításán fáradozom, hanem azon, hogy a sok különböző igénnyel jellemezhető embert addig tartsam a helyszínen, ameddig lehet. Nem először csinálom, voltam már kint esőben, éles hóesésben, öt fokban, tízben, mínusz ötben. Hatban, háromban, a tizenegy, kész hőségnek számított. Vasárnap hideg lesz, hét fok ígérkezik, tessék szíves lenni nagyon alaposan felöltözni. 

Az I ♥ József Attila-lakótelep teadélutánjának programja:

Tovább

Töksablonok a Nagyvárosi Jószomszédok Harmadik Töklámpa-fesztiváljáról

Írta: Keresztesi Barbara - Merj alkotni! rovat, Napfény Poszt - 2012. október 26.

lakatos_peter_04_kesz_lampa<<< Fotó: Lakatos Péter - MTI

Tavaly október második szombatján tartottuk a Nagyvárosi Jószomszédok Harmadik Töklámpa-fesztiválját. Egy óra alatt több mint kétszáz tököt faragtak ki a jószomszédok. A sablonokat le tudod letölteni pdf-ben, ha az ikonokra kattintasz. 
Üdvözlettel
Keresztesi Barbi

sablon_01sablon_01sablon_01

Tovább

Az írek még azt sem tudták, hogy létezik sütőtök a világon, amikor Salamon király tökei már javában ragyogtak Magyarországon

Van világhírű sütőtökünk, van töklámpás legendánk, miért ne szórakoztathatnánk magunkat az egyik létező legviccesebb közösségi elfoglaltsággal, a töklámpa-faragással?

Írta: Keresztesi Judit - Napfény Poszt - 2010. szeptember 18.

 Az írek, a XIX. század közepéig, tarlórépából faragták lámpásaikat. Az írek, a XIX. század közepéig, tarlórépából faragták lámpásaikat.A zöldséglámpa-faragás, az 1700-as években jelent meg az ír népszokásokban, de a tarlórépa-lampionokat csak a XIX. század elején kezdték Jack Lámpásoknak {Jack o’lanternnek) nevezni Írországban. A legendában, amelyet a szóbeszéd a zöldségvájás köré kerített, egy alattomos kocsmatöltelék hírében álló ember, bizonyos Zsugori Jack kapta a főszerepet. Jack iszákosságától és kegyetlen tréfáitól sokat szenvedtek ismerősei, nem csoda hát, hogy hamar eljött érte az ördög. Mielőtt azonban sötét lelkét kilehelte volna, Jack megkérte a poklok urát, hogy teljesítse utolsó kívánságát, és hozzon le neki egy almát a közeli gyümölcsfa csúcsáról. Az ördög kötélnek állt, felmászott a fára, Jack, a tréfamester pedig komótosan kereszteket tűzdelt a fa törzse köré, és rajzolt belőlük néhányat a fa kérgére is. A szorult helyzetbe került fenevad, kelletlenül beleegyezett abba, hogy ha a vallási szimbólumok eltűnnek végre, és ő lejöhet a fáról, nemcsak hogy életben hagyja Jacket, de ha egyszer az mégis meg találna halni, akkor sem engedi lelkét a pokol kapuján betérni.

Tovább
süti beállítások módosítása