Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Hullámkartonból limonádé állvány, elkészítési útmutató

2012. július 26. - napfényposzt

„Eredeti finn darabot adtak; nemesi szerelmi drámát a tizenötödik századból. Sok emberhalál, kevés drámaiság; egészben véve vieux jeu - persze, Helsingfors messze van Páristól; irodalomtörténeti menetrend szerint csak most ér oda Victor Hugo.” Ignotus: Kelet népe

Írta: Keresztesi Barbi - Merj Alkotni! rovat - 2012. július 26. 

minta 01
Fent balra: szűrdíszek kézi rajzoláshoz, jobbra a Vieux-Laque terem bútorai a schönbrunni palotában (1770). Lent: Kézi vázlat és a végleges tervem Illusztrátorban.

         Éppen csak kamaszodni kezdtem, amikor először Párizsban jártam. Gótikus székesegyházak, barokk kastélyok, impresszionista festmények, századfordulós üveg és acélszerkezetek hagytak ott hidegen engem, tizenöt éves voltam, az isten szerelmére. Harminchat tinédzsert húztak végig a tanárok a városon, két hétig a kultúratörténet iskolaidőn túl is folytatódott, a franciák, akiknél laktam lepényhallal, sajttal etettek, és egyenként nézették végig egykedvű személyemmel Versaille tükreit.

paris france <<< Jardin des Tuileries, Párizs, 1996 - Fotó: Mariann Brice 

       Legközelebb a második egyetemi nyáron, gyakorlatra mentem vissza. Akkor a szabad órákat a Loire-menti gazdától ajándékba kapott két üveg fehérbor, egy üveg crème de cassis bevedelésével töltöttük, párizsi barátoknál, kilátással a Sacré Coeurre. A művészettel annyiban voltam érintkezésben, amennyiben másnaposan a Tülériák kertjében odahúztam egy szabad széket a tóhoz, és két órára kimúltam rajta a napon.

         Életem első ötödében, művészettörténeti értelemben, mintha a falnak beszéltek volta tehát. Azoknak mondom, akik egy ponton titokban arra gondolnak, hogy ha a spanyol tengerparton vettek volna egy vízisí kölcsönzőt, nyilván az is jobb befektetés lenne, mint a gyerek taníttatása, hogy néha érdemes türelmesen várni: egy reggelen, szinte a semmiből összeáll a Notre-Dame, Fontainebleau, Louvre, Versailles idővonal.

         Engem a díszítőművészet érdekel. A többiek a Velasquez festményeket nézik a múzeumban, én a plafont bámulom. A frízeket, díszítőelemeket rajzolom, fotózom, elemzem, irgalmatlan munkában vagyok, a poszt-szocialista realizmus falanszterét színezem kifelé, mert ha még egy percet néznem kell a szürkét, becsavarodok.

montazs limonade 03     
A limonádé állvány tervezésekor két minta feküdt előttem, egy rokokó asztal girlandja, és egy magyar szűrhímzés. A rokokóból kivettem a liliomot, és helyette a tulipánt tettem meg középdísznek.

         A következő képeken lépésről-lépésre megmutatom, hogyan készítettem a kis kartonállványt. A ráfestett, hat részből álló mintát szabadon letölthetitek.

         Ha tetszik az ötlet, kérlek, kattints ide és iratkozz fel a Merj Alkotni! hírlevelemre.
DSC 8566
         A projekthez szükségünk van:
- egy vastagabb hullámkarton dobozra, (az enyém 26x32,5x17 cm-es)
- sablonra, amelyet hat darabban szabadon letölthetsz, ha rákattintasz az alábbi ikonokra,

122222









- táblatűre, ollóra, ceruzára, szikére,
- fekete és fehér akril festékre, selyemfényű hobbilakkra,
- hobbiragasztóra.

DSC 8561
         Kivágtam a sablonokat. Kiválasztottam a megfelelő méretű mintát, és ráillesztettem a doboz méretben hozzáillő oldalára. A sablont táblatűkkel rögzítettem a kartondobozra, a tűket a minta vonalába szúrtam.
DSC 8576
          A mintát úgy vittem át a kartondobozra, mint a töksablont szoktuk a tökre: a vonalakat követve, tűszúrásokkal jelöltem ki a girlandokat. Ceruzával körberajzoltam a sablon külső vonalát.
DSC 8591
         Így nézett ki az alap, miután levettem róla a sablont.
DSC 8596
         A műveletet megismételtem a doboz minden oldalán, beleértve a tetőt is.
DSC 8601DSC 8615
         A doboz alját úgy vágtam le, hogy minden sarokban 2db, egyenként 4 centiméteres egymásra hajtható fül maradjon, amelyeket összeragasztva, kialakíthattam a bútordarab lábait. 
DSC 8688
         Egy szikével kivágtam a doboz oldalain az íves részeket.
DSC 8691DSC 8703
         A doboz tetejét is leragasztottam, majd maszkoló szalaggal rögzítettem. A hulladék kartonból készítettem egy támasztópillért, és az asztallap alá ragasztottam. Így az állvány minden oldalról stabillá vált. A doboz belsejét fehérre festettem. Ahhoz, hogy a festék tökéletesen fedjen, kétszeri-háromszori áthúzásra biztosan szükség lesz.
DSC 8805
         Az emelvény külsején először a fehér indákat festettem át. Itt is inkább több, vékonyabb réteget érdemes egymásra felvinni.
DSC 8804
DSC 8841
         A harmadik réteget már úgy vittem fel, hogy a határvonalak mellé is jusson a festékből, így a másik színnel könnyebb kontúrozni.
DSC 9225
         A fekete festéket is két rétegben vittem fel. Amikor megszáradt, egy réteg lakkal átkentem minden felületet, kívül és belül.

          Ha tetszett az ötlet, kérlek, kattints ide és iratkozz fel a Merj Alkotni! hírlevelemre.
allvany limonadeval 01
          Ha lemaradtál volna a múlt heti posztról, amelyben az asztalka limonádé állványként szerepelt, itt megtekintheted az Asztalon rovatban.

Üdvözlettel
Keresztesi Barbi

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr14679647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása