Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Útmutató városi mézeskalácsház építéséhez

2011. december 14. - napfényposzt

December 17-én, a Napfény utcában, egy mézeskalács városházából, és ötven polgári mézeskalácsházból álló kalácsvárost világítunk ki. Készítettem egy használati útmutatót, ha neked is kedved támadna kalácsházat készíteni az ünnepekre.





Szükséged lesz:

sütőpapírra,
mézeskalács tésztára,
mézeskalácsház-sablonra,
díszítőcukorkára,
hegyes késre, nagy késre és ha van, pizzavágóra,
sütőlapra vagy tepsire, (fontos, hogy amennyire lehet, egyenes legyen a felülete),
ollóra,
egy A4-es méretű (30x20cm), fehér csomagolópapírral bevont vastag kartonlapra, 
kézi vagy gépi habverőre,
egy öblös tálra,
ceruzára,
papírlapra,
lisztre, (a tésztát és a nyújtófát szükséges lisztezned),
nyújtódeszkára, (de ha nincs otthon ilyen eszköz, akkor egy vágódeszka, a konyhapult vagy asztal felülete is megteszi),
nyújtófára, (vagy ha nincs otthon, akkor egy sörösüveg, esetleg egy sima felületű üvegpalack is megfelel erre a célra),
konyharuhára vagy papírtörlőre.

A cukorhabarcs hozzávalói:


2 tojásfehérje,
1/2 kg porcukor,
1 evőkanálnyi frissen facsart citromlé,
habzsák, vagy egy tiszta nejlonzacskó, amiből a cukorhabot adagolhatod.

A mézeskalácsház építésének lépései:
1. Vedd ki a tésztát a hűtőből és egy-két órán át hagyd szobahőmérsékleten kiengedni. 

2. Míg a tészta puhul, vágd ki a papírsablonokat. Ha ablakokat is szeretnél a házra, vágd ki a sablonon az ablaknyílásokat is.

3. Gyúrd át a tésztát, amíg homogén gyurmaszerű anyagot nem kapsz.

4. Melegítsd elő a sütőt 120-150 oC fokra.

5. Simítsd a sütőpapírt a gyúródeszkára, lisztezd meg a papírt, a kezed és a sodrófát.

DSC_6541
6. A tésztagombócot vágd ketté, az egyik felét tedd félre.

DSC_6553
7. Nyújtsd ki a tésztát, körülbelül 3 mm vastagra, rendezz rá annyit a sablonokból, amennyi kényelmesen ráfér. Az alakzatokat ne rakd szorosan egymás mellé, hagyj köztük minimum 2-3 centiméter távolságot.

DSC_6555
8. Késsel, vagy pizzavágóval vágd körbe a paneleket. Az ablakokat a sablonon kivághatod előre, de a tésztán az ablakokat csak sütés után érdemes kivágni. (Az ablakvágási és egyéb korrekciós műveletekkel sietned kell majd, mert a sütőből kivett panel gyorsan megmerevedik.)

DSC_6556 
9. Amikor körbevágtad a sablonokat, emeld le a sütőpapírról a panelek között keletkező fölösleges tésztát. Ilyenkor már csak a sütőpapírral együtt mozgasd a tésztát, nehogy eldeformálódjon a panel. 

DSC_6557
10. Darabold szét a sütőpapírt a panelek között. Az egyes házdarabokat a sütőpapírnál fogva helyezd bele a tepsibe úgy, hogy hagysz közöttük 1-2 cm helyet.

11. A maradék tésztát gyúrd bele a félretett fél gombócba, majd teríts le újra sütőpapírt, lisztezd a tésztát, a kezed és a nyújtófát és vágd ki a további paneleket. Összesen 2 db tetőelemre, 2 db hosszú oldalelemre, 2 db rövid oldalelemre lesz szükséged. A maradék tésztából, készülhet utacska, fenyőfa, hóember, vagy ami csak eszedbe jut.

DSC_6559
12. Ellentétben az evésre szánt mézeskaláccsal, amit csak pillanatokig sütünk, a házpaneleket kicsit túl kell sütni, hogy stabilak legyenek. Nem szabad megégetni őket, de kérlek, ne aggódj, ha egy kicsit kopog majd a végeredmény. A házdarabokat 120 Co fokon, körülbelül negyed órán át kell sütni. Amikor a tészta sötétbarnába hajló színt kap, akkor készen van. 

DSC_6561 
13.  Amikor a tésztát kivesszük, még forró és puha, ilyenkor, ha újra a panelekre helyezzük a sablont, késsel kiigazíthatjuk a széleit. A szabályos panelekből egyszerűbb összeállítani a házat. Egy kisebb, hegyes késsel gyorsan kivághatóak az ablakok is. Kérlek, azt tartsd szem előtt, hogy a házak kétszintes városi házak, ha megtennéd, hogy mind a két sor ablakot kivágod, (vagy rárajzolod a panelre), azért nagyon hálás lennék. A panel forró, használj kérlek fogókesztyűt amikor hozzáérsz! 

14. Hagyd kihűlni a paneleket. Ha gondolod, a következő napra is halaszthatod a díszítést. A házdarabokat érdemes még összeragasztásuk előtt kidíszítened.

DSC_6589 
15. A cukorhabarcs elkészítéséhez, szükséged lesz kézi vagy gép habverőre, két tojás fehérjére, fél kg porcukorra és citromlére. A tojásfehérjét tedd bele egy öblös tálba, öntsd hozzá a cukrot, és a kettőt együtt verd sűrű masszává. Amikor majdnem készen van, öntsd hozzá a citromlevet és még egy kicsit verd. Előfordul, hogy túl nagyok a tojások, ekkor adj a keverékhez további cukrot, nem szabad, hogy folyós maradjon. Amikor nem csöppen le a habverőről, készen van. 

DSC_6588 
16. Végy elő egy darab papírt. A panelek közül vedd elő a házikó alakút, és rajzold körül. Ez segít majd a tető összeállításánál, később elmagyarázom, hogyan.

DSC_6602
17. Végy elő egy habzsákot vagy egy tiszta nejlonzacskót. Töltsd meg félig cukorhabbal, csavard össze a zacskó végét és ha nejlont használsz, vágj egy egészen kis lyukat a sarkán.

DSC_6610 
18. Kend be a tetőelem hosszabb oldalát habarccsal, állítsd rá a rövidebb oldalát az egyik segédvonalra, és illeszd össze a másik elemmel, úgy hogy pontosan akkora szöget zárjanak be, mint a vonalak. Tartsd egy kicsit, amíg összetapad annyira, hogy önállóan megáll. Azután, hagyd egy órán át száradni anélkül, hogy megmozdítanád.
 
19. Amíg a tető szárad, díszítsd fel a házfalakat. 

DSC_6574 
Tipp: Cukorüveg ablak. Töltetlen sárga vagy piros savanyú cukorkát vágódeszkán, húsklopfolóval kis darabokra zúzunk. Ha van otthon fűszermozsarunk, abban is megtörhetjük a cukrot. A paneleket hagyjuk sütőpapíron és szórjuk bele a keménycukor-morzsalékot a nyílásokba. Nyugodtan púpozhatjuk is, mert el fog simulni sütés közben. Tegyük sütőbe pár percre és figyeljük miközben melegszik. Ha elolvadtak és elsimultak a cukrok, a kalácsot rögtön kivehetjük. Várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek a színes üvegablakok és a tészta. Aztán hozzáláthatunk a falak díszítéséhez.

DSC_6615 
20. Az oldalpaneleket fektesd le a pultra és díszítsd fel. (a képeket csak inspirációnak szántam, kérlek úgy díszítsd a házakat, ahogy neked tetszik.) A csomagba tettem dekorációs cukrokat. Tavalyról maradtak, lejárt a szavatosságuk, nem szabad megenni őket, dekorációnak azonban még tökéletesen megfelelnek. A pillecukrokat és gumicukrokat, kis darabokra vagy szeletekre vágva sok, színes díszítőelemhez juthatsz.

DSC_6621 
21. Amikor a fekvő panelek megszáradtak, hozzáláthatsz a ház összeállításához. Először az oldalakat ragaszd össze és hagyd megszáradni. Addig díszítsd ki a ház tetejét. 

DSC_6628

22. Amikor a ház és a háztető külön-külön megszáradtak, kenj habarcsot a felső élekre és helyezd fel a háztetőt. Amikor megszáradt, és a ház szilárdan áll, vedd elő az A/4-es, (30x20cm-es), fehér csomagolópapírral bevont kartonlapot és ugyancsak cukorhabarccsal rögzítsd rá a házat. Az alapot is berendezheted, dekorálhatod és mindenképpen jól láthatóan írjátok alá a művet. 
 
DSC_6638
Soha, de soha ne kérj elnézést a művészetedért! Merj alkotni!
 
Üdvözlettel
Keresztesi Barbi

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr143463931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása