Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Száznegyvennyolcadik nap: Harangjáték

2013. augusztus 30. - napfényposzt

Készítette: Keresztesi Barbara
Bevezető írás: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. augusztus 27.
vallfa harang nyito02
voroszaj 01         A Műcsarnokban egy ingyenesen látogatható gyönyörű, érzékeny, fekete tömeg leng. Az emberek bejönnek és gyorsan kimennek, mert első ránézésre egy óriási, rendetlen kátránypapír lóg a levegőben, s csak később derül ki, hogy a szeizmométerből és nitinol huzalból összeépített kinetikus tárgyat a terembelépéssel, (lassú frekvenciatartományú mozgással) idomítani lehet. A szeizmométer a fül, ez hallja a hallhatatlan jeleket, a fekete szobor pedig láthatóvá fordítja, mintegy tolmácsolja őket.
         Jártunk az Artus Társulatnál régebben. Az első élményre, a Don Quijote Mauzóleumra elkért ötszáz forint a legjobb helyre költött pénz volt a történelemben. Később egy másik ötszáz forint még mindig megérte, de a darab közben kicsit azért revánsot vettek rajtam az előző felhőtlenségéért, bőven hibahatáron belül. A HERMES 13-ban Goda Gábor, akkor egy hangszert is készíttetett velünk. Drótvállfát, egy fonaldarabot és ácsceruzát használtatott, de ez utóbbi ízlés szerint, ajtófélfára cserélhető. Ebben, a kívülállók fülének nem hallható zeneszerszámban a Notre-Dame harangjai laknak, komolyan. A játékot továbbadom, szíves kipróbálásra.

Tovább

Száznegyvenhetedik nap: Sportkocka

Készítette: Keresztesi Barbara
Bevezető írás: Keresztesi Judit
Merj Alkotni 365+ rovat - 2013. augusztus 26.
sportkocka nyito02
         A sport az, amit hátrasorolok, mióta kitört ez az egyéves szabadidős munka. Régebben futottam, amíg tartott az országút, átúsztam a Balatont, hosszában, keresztben, (kasul), sőt, volt egy úszómester az ötvenméteres medencénél, az a harmincadik hossznál odaült a startkőre, és a maradék hetven hosszon át aggódott értem. Általában ilyen, egyedül véghezvihető sportokban vagyok érdekelt, bár egyszer legyűrtem egy futballedzőt labdarúgásban, mégiscsak egy H1N1-es (persze NB1-es) focistának vagyok leszármazottja. Akárhogy csűröm csavarom a szót, muszáj újra elkezdenem sportolni, ha nem is az obszesszív-kompulzív frontvonalon, de valamennyire azért masszívan. Kiindulásnak álljon itt ez a sportkocka játék. Háromszor kell dobnom naponta, és ami kijön – 10 kör a pályán például - elvégzem. A többit majd meglátjuk. (?)

Tovább
süti beállítások módosítása