Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Tárkonyos burgonyaleves, cseresznyés clafoutis, mese volt

2015. június 28. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. június 27.
clafoutis nyito 01
         Egyszer volt, hol nem volttal kellene kezdenem, hogy volt egyszer egy kiállításunk, Mese van volt a címe, de még tart két napon át, és most nekem nem az a feladatom, hogy elmondjam, tessék jönni, abban nem vagyok igazán jó. Különben tetszettek jönni, tízezren tetszettek két hónap alatt, aztán a finisszázs éjszakáját megelőző napon egy nagy magazin, lehet, hogy a Kutyák és Lovak, betette a kultúra rovatába ezt a kiállítást az első tíz közé; a második helyre tette országosan, hogy kifutott a vonalakból és szép, intim terek keletkeztek, ez jelent meg róla. Később eljött az éjjel, amelyiket mi a finisszázsnak mondtunk, és sokan lettek, hetven főt vártam, de ezeregyszázan jöttek el, és nem mondom, hogy ugyanúgy sikerült átszervezni a fogadást, mint a kollégának korábban a kenyérrel és hallal, de a végére még maradt is egy doboz cseresznye. Volt a galériában egy szobor, egy interaktív asztal, ugyanúgy működött, mint bármilyen másik interaktív asztal: ételt lehetett enni róla, és a süteményeknek művészetízük volt, lehetett találni azon az asztalon kereszteződésízt, háromságízt, volt rajta sakáltanyaíz, látványosságíz, ölelkezésíz, szalagorlátíz, és mondta az egyik vendég, hogy az övének nem volt szalagkorlátíze. Honnan tudja, ha szabad kérdeznem, néztem rá, azt felelte, hogy szerinte ennek horkolásíze volt. Az én hibám, mentegetőztem, próbáljon ki egy ajtókilincsízű italt talán, szolgálja ki magát a koktélzongorán.
         Egy cseresznyés clafoutis-t sütöttem a megmaradt cseresznyéből még múlt vasárnap, de csak most teszem közzé, a szezonzáró posztot megelőző posztot megelőző posztként. Ennek kereszteződésíze van, avagy cseresznyés tojásrántotta, Julia Child egyszerűen csak agyonverne, ha megtudná, hogy mit beszélek, nem érdekelné, hogy művészet szerintem ez vagy micsoda. Hozzá egy tárkonyos burgonyalevest adtam föl, melybe kakukkfüvet szórtam, és krémsajttal sűrítettem be. Szeretnék még mutatni képeket és filmeket, melyek a kiállítás látogatóiról készültek a finisszázs alatt, után és előtt. A sakáltanyaízű csokoládétorta a következő cikk témája lesz.

clafoutis hozzavalok
Clafoutis hozzávalói:
300 ml tej,
80 g + 2 evőkanál kristálycukor,
1-2 kanál porcukor a szóráshoz,
3 tojás,
1 evőkanál vaníliaeszencia,
1 nagy csipet só,
70 g liszt,
3 bögre cseresznye, kimagozva,
2 evőkanál mandulapehely,
vaj, a sütőforma kikenéséhez.

Elkészítés:
A sütőt 200°C fokra előmelegítem. Egy körülbelül 30cm átmérőjű kerek sütőformát kivajazok. A kimagozott cseresznyét beleterítem, megszórom a mandulapehellyel és két kanál kristálycukorral. Egy tálban összekeverem a 80 g kristálycukrot és a lisztet, a lisztes keverék közepébe lyukat simítok, beleöntöm a kissé felvert tojásokat, elkeverem, majd a masszát lassan fölöntöm a tejjel. A híg tésztába keverem a vaníliát és a sót. A palacsintatésztát a gyümölcsre öntöm, majd a formát beteszem a sütőbe és 30-40 perc alatt készre sütöm. A süteményt még forrón megszórom porcukorral és azonnal tálalom.

Tárkonyos burgonyaleves hozzávalói:

1 fej vöröshagyma, apróra vágva,
vaj,
2 kis szál fehérrépa, megtisztítva, fölkarikázva
2 kis szál sárgarépa, megtisztítva, fölkarikázva
1 paradicsom, meghámozva, földarabolva,
3 szem burgonya, meghámozva, kockára vágva,
1 csapott evőkanál liszt,
2-3 evőkanál mascarpone,
1 evőkanál pirospaprika,
1 teáskanál chilipehely,
1 teáskanál tárkony,
1 teáskanál kakukkfű,
só, bors ízlés szerint,
1 csokor durvára vágott petrezselyemlevél,
1 tojásból galuska.

Elkészítés
A vajat egy lábasban fölforrósítom, rádobom a paprikát, a kakukkfüvet, a tárkonyt, a cshilipelyhet, egy pillanatig hevítem, majd hozzádobom az apróra vágott hagymát. A hagymát ugyancsak egy pillanat alatt megfuttatom a fűszeres olajon, majd rádobom a répát, a fehérrépát és a burgonyát. A zöldségeket összekeverem, ha szükséges, egy-két evőkanál vizet öntök rájuk és néhány percig lassú tűzön párolom őket, majd hozzájuk keverem a lisztet, és a hozzávalókat fölengedem körülbelül 1 liter vízzel.

A levest fölforralom, ízlés szerint megsózom, megborsozom, megvárom, míg a zöldségek megpuhulnak. Közben galuskát főzök ki: egy tojássárgájához adok körülbelül 150g lisztet, melyet előzőleg sóval ízesítettem, majd annyi vizet öntök a keverékhez, hogy lágy galuskatésztát kapjak. A galuskákat forrásban lévő vízbe szaggatom, néhány perc múlva leszűröm, és a leveshez adom.

Amikor a zöldségek puhák, a mascaponét egy kis tálba kanalazom, temperálom a forró levessel, majd a temperált keveréket visszaöntöm a fazékba. Újra sózom, borsozom, ha szükséges, friss petrezselyemlevelet szórok a tetejére, és azonnal tálalom.

clafoutis nyito 03
clafoutis nyito 02



mesevan finale 01
A Múzeumok Éjszakáján látogatók állnak az időalagút előtt. Az interaktív asztalon művészetízű süteményeket és gyümölcsöket kínáltunk. 
mesevan finale 04
Művészkijáró egy interaktív szobor felett.
mesevan finale 03
A Magasságfelhő a Mese van tér vendégkönyve. A felhő a látogatók magasságából és benyomásaiból rajzolódott ki az elmúlt másfél hónap alatt. 
mesevan finale 02
A Láthatatlan nő című interaktív szobor padlóján elterülő mézeskalácsvárost felnőttek készítették.
mesevan finale 05
Tweetek amonnan, egy másik nő egy éve, kilenc tweetben. A selyemréten könyvek nyílnak.

15 másodperces videónapló-részletek:

,,
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy azInstagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr807581008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása