Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Boldog új év!

2017. január 01. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
cover mzs
A Hetedik Mézeskalácsváros látképe. Fotó: Madarász Zsolt

         A Mézeskalácsváros összefoglalója egy újévi köszöntő lett, karácsonyi jókívánságnak terveztük korábban, aztán elözönlötték a termet a látogatók, próbálom így elterelni a szót mindenről, ami később következett be, mint vártuk. Ez a kiállítás gyönyörű. A tavalyi mézeskalácsváros is nagyon szép volt, de ez most nagy lett és szép együttesen. Először is, november óta százötven család, komoly férfiak és nők, és még sokkalta komolyabb gyerekek jelentős építkezésekbe fogtak, és ezt nem tudom, miért csinálták igazán, mert nem mondtunk szinte semmit nekik, se azt, hogy Jackie Onassis is itt épít, vagy, hogy ez a legfontosabb művészeti esemény Wagner Bayreuthi Játékai óta, tehát nem adtunk okot, sem nem kínáltunk a munkáért semmit cserébe, de ettől még darabonként körülbelül hetvenkét munkaórát fektettek ebbe az elhatározásba. Tésztát gyúrtak és terveztek, aztán vitatkoztak, álltak a panelek fölött, és írtak, mértek, feltaláltak, és még soha ennyit nem dolgoztak semmivel, aztán egyszerűen odaadták ezeket a kis szobrokat vadidegeneknek, nekünk. Könnyen meg is ehettük volna tejbe mártogatva mindegyiket komótosan a hátuk mögött. De nem így történt. Idén egyébként végre előkerültek a művészetkritikusok is, és mondták, hogy nem lehet tudni, mitől ölelkeznek össze itt az emberek, csak az látszik, hogy előbb vagy utóbb meg kell ölelniük egymást a városban, és azt persze lehet látni, hogy észbontóan szép a város, de hogy mi ebben a művészet. És ez a művészetben mindig kérdés, hogy az esztétikum nem elegendő, van-e gondolat is, mely a művészen belül él, és aztán valahogyan kapcsolatot teremt a külvilággal, így összeköt bennünket, és mondtam akkor, hogy az emberháló parafrázisa ez a város. Hogy természetesen, vagyis nem normálisan, tehát tudományos fantasztikumként említve egy ember úgy kapcsolódik egy másikhoz, ha mindenestől odaadja önmagát, és erre viszonzásképpen az a valaki mindenestől átadja magát neki. Az önzetlenséggel viszonzott önzetlenséget megérezve a hálózat erőtere megnő, kitágul csaknem a végtelenig, benne az egyéni teljesítmények is másként számolódnak: egy plusz egy sokkal több lesz, mint kettő, és ezt az igazi életben még nem szabad kipróbálni, de ebben a játékban lehet sebezhetőnek mutatkozni, nem eshet bántódása senkinek. És akkor mondta ez a berlini, hogy barátom, ez szerintem művészet.
         Úgy alakult, hogy idén nagyon sokan eljöttek hozzánk, motoros hidakat és szépen ívelő boltíveket és kupolákat, gyönyörű színeket, a felhők fölötti kézben pihenő teremtményeket és szépséges egereket meg kandelábereket adományoztak a városnak, és én különösen a gondolatokért vagyok hálás, amelyeket ilyen finoman fogalmaztak bele ezekbe a házakba a tulajdonosaik. Akik szeretnék látni, mi történt, január végéig ott van a Bálnában a város, idén is újévi kiállítássá változott. Imádom. Legyen nagyon boldog új éve mindenkinek! Az alábbi képriportot Barbi készítette a városról, idén is a házak apró, rejtett részleteit emelte ki. éve mindenkinek.

05
Az idei Mézeskalácsváros építésében kétezer-ötszázan vettek részt. 
01
Új Telekom Székház mézeskalácsból. A TU GPM – Üzleti Igénymenedzsment központ tagjai Appel Ágnes, Bujdos-Bene Ágnes, Drapcsik Margit, Fischer Tamás, Forgách Márton, Herczig Tünde, Kovács Ákos, Lestál Krisztina, Lakatos Balázs, Tanczikó Ádám, Todola Tímea, Zombori Gabriella vettek részt a nagyszabású mézeskalács építkezésben. Több mint 70 panelt készítettek, amihez körülbelül 15 kg tésztát gyúrtak be. Cukorhabarcsból 3 kg fogyott el. A stabilizáláshoz a pizzásdobozokból ismert kitámasztókat használták, nagyságrendileg 600 darabot. Az épületet 15 méter ledszalag világítja meg, amit 50 helyen forrasztottak meg. Emellett 3 kg fondantra volt szükségük a dekoráláshoz. Az ablakokat 100 zselatinlapból formálták meg. Több, mint 100 órát töltöttek az építkezéssel, a végére már mindenki igazi karácsonyi hangulatba került. Az új székház a valóságban 2018-ra épül fel, itt a IX. kerületben a Népligetnél. 02
Bábel tornya, alkotó: Pozsonyi Ágnes Erika. Ági harmadik alkalommal épített hozzánk, ő monumentális szobrokat készít mézeskalácsból, ez a specialitása.
03
Alkotó: Skirka Nóra. Nóra telkének különleges részletei között egy üvegház is található, melynek ablakain benézve egy karácsonyi terített asztal bontakozik ki szemünk előtt.
04
A Vitamaxi iskola-előkészítő már visszatérő alkotónk. Idén Berg Judit meséjéből elevenítették meg a Szélkirálynő nevű hajót, amely éppen Pelevárba tart, fedélzetén Egérország legkiválóbb matrózaival, Negróval, a szigorú fedélzetmesterrel, Ajtonnyal, a hajószakáccsal, a nagy tudású Cincogi doktorral, és két mindenre elszánt hajósinassal, Ruminivel és Balikóval. Pedagógusok: Bada Györgyi, Kovács Krisztina, Bozainé Szirtes Dóra Gyerekek: Bogó Maximilián, Borsos Bálint, Forgács Márk, Nedbál Szófia, Nadbál Marcell, Horváth-Kárpáti Armin, Ferenczy Máté, Titkos-Korán Dániel, Kabarcz Ábel, Kolozsvári Áron , Tóth Vencel, Damm Olivér
06
Az idei városban megjelentek a bálnás alkotások. A Telekom székház belső udvarának tavában például egy bálna úszik. Továbbá Kovács Ákossal együtt készítettünk egy szobrot, amely egy óriás bálna hátára települt mesevárost ábrázol.
07
Kazimér Nikolett tavaly a Csillagkapu készítésében vett részt, idén egy ATAT-t vagyis egy mézeskalács-lépegetővel ajándékozta meg a várost.
08
A város észak-keleti negyedében találjuk meg Gru házát, alkotója Patak Hajnalka. Gru telekszomszédai Wéber Boriék, ők mesebeli házikóval ajándékozták meg a várost.
09
Az idei mézeskalács-belváros különlegesen szép, a képen Csomós Mónika, Mikus Melinda, Radicsné Jolika, Sütő Nagy Zsuzsanna háza látható.
10
Pozsonyi Ági felújította a tavalyi városnak ajándékozott Lánc-hidat is, most teljes pompájában köti össze a belvárost az észak-keleti városréssz
el.
11
Vannak szellemjárta mézeskalácsházak, és gyönyörű, földszinttől tetőig húzódó üvegablakokkal díszített házak. A kép jobb oldalán látható épületet Miklós Tímea készítette.
12
A szép csipkefüggönyös, kopogtatóval díszített házat Ágoston Beáta készítette, a gyönyörű, minden részletében kidolgozott kétemeletes házat Rabi Tamás tervezte és állította össze.
13
Ezt a művészi cukor-kisplasztikát Haimné Kelemen Klára készítette. Azt mondta, hogy ez már egy nagyváros, és a nagyvárosnak természetes jelensége az urbánus hajléktalanság.
14
Duszka Ági és Halachy Nóra tavaly az Eiffel-tornyot építették meg, idén a Tower Bridget adományozták nekünk, amelybe egy motort építettek, így a rámpák, ahogyan a valóságos hídnál, egy magas hajó közeledtével fölemelhetők. A háttérben Mézeskalácsváros vasútállomása látható, amelyre éppen vonat érkezik. Az alkotó Sturcz Zoltánné Vilma és unokája.
15
A városnak 2012 óta van patikája, melyet minden évben a Szent András Patika tulajdonosa, Bényi Andrea épít meg. Idén a patika mellett fogorvosi rendelőnk is lett, amelyet három fogorvos és egy dental hygienist adományozott nekünk: Gadó Julianna, Tóth Nóra, Németh Ildikó és Nádasdi Zita.
16
Bobák Ági idén is élettel teli alkotást hozott nekünk. Hóemberei énekelnek, korcsolyáznak és sült gesztenyét esznek a téren. Egy másik telken Pálinkó Éváék cicái játszanak a kertben egy fa körül.
17
Brecsokné Sipos Anikó harmadik alkalommal jött el hozzánk, tavaly és tavaly előtt pékséget és zöldségest nyitott, idén egy farönkházikót épített, amelynek kertjében terített asztallal várja a vendégeket.
18
Vajna Kati háza cirkusz mögött található, udvarán éppen most vágta föl valaki a tüzifát.
19
Az idei város egyik kedvenc állomása az Állatkert, melyet Scsibrán Renáta készített. A háromtól-hétéves korú gyerekek negyedórától-egy óráig terjedő időtartamot is töltenek mellette. Ülnek, és nézik.
20
Nagyon szeretem az idei város apró részleteit. Az alsó képen a Vukman Andi kertjében található padot látjuk, a felsőn pedig Sütő-Nagy Zsuzsanna színes cukorjárdaköveit. Jobb oldalon Bobák Ági kandeláberei nyúlnak az égbe.
21
22
A város számos programot kínál lakóinak, van táncházunk (alkotók: Sédy Eszter és barátai) korcsolyapályánk (alkotó: Bobák Ágnes) és sípályánk (alkotó: Szabó Annamária) is.
23
Gyönyörű betlehemek és városi házcsoport. A betlehemeket Aladics Nikolett és Erdő Lenke készítették, a házcsoport Gödri Enikő munkája.
24
A városban számos kulturális program várja az érdeklődőket. Csatlakozhatnak a hóemberkórushoz, felülhetnek a körhintára vagy verset is olvashatnak. A körhinta alkotói Somogyi Barbara és Németh Nóra, a verseskötet Vajek Andra munkája. A hóemberkórust Bobák Ági készítette.
33
A cirkusz a tengerparton épült fel idén. Alkotói, Bartosné Kovács Kati, Bartos Péter és gyermekeik második alkalommal vesznek részt a társasági művészetben.

25
Egy kortárs mézeskalács-installációt is találunk a városban. Virág Kati és Stróbel Lilla a világvégét jelenítették meg, melyet egyetlen független nő él túl. A képen egy feketelyuk-nap látható.
26
A város épületeinek homlokzatát gyönyörű cukorornamentumok díszítik. A hópelyheket Závecz Ágnes készítette, alul Pecze Barbara házának vonalmotívumai láthatók, jobb oldalon Huszár Zsuzsa háza, amelyet nagymamája saját tervezésű hímzésmintáival díszített fel.
31
A fenti képen Vass Réka fantasy épületének, a Harcosok Céhének bejárata látható. Ez a „C” épület. Jobb oldalon és alul Noé bárkája, amelyet ez alkalommal Lévai Lívia és Dorottya építettek meg.
29
27
Mézeskalácsváros vasútállomását idén Sturcz Zoltánné Vilma és unokája építették meg.  
28
Az installáció címe: Igen (Bálnán lebegő Mézeskalácsváros / Gingerbreadcity floating on the Whale) Alkotók: Kovács Ákos és Keresztesi Barbara (2016), Az installációt Kovács Lina rajza inspirálta
30
A Hetedik Mézeskalácsváros 2017. január 29-ig látható a Bálna utcaszintjén, a 306-os Teremgalériában. Nyitvatartás hétfők kivételével délután 4 órától este 8 óráig. Fotó: Madarász Zsolt

Fotó: Keresztesi Judit, Keresztesi Barbara és Madarász Zsolt
Keresztesi Produkció (2016)
www.mézeskalácsváros.hu
www.facebook.com/mezeskalacsvaros
www.instagram.com/mezeskalacsvaros

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr9712087247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása