Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Articsóka tárkonyos vajjal, chilis töltött édesburgonya, sült gyümölcsök kecskesajtos habbal

2016. február 05. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2016. február 5.
kecskesajtos nyito01
         Elsőnek a kókuszolajat kevertem a krémbe, majd könnyű mozdulatokkal a mentát és a finom porrá őrölt zöldtea leveleket, és aztán ezt a kezemre kentem, fölhúztam egy cérnakesztyűt, a maradékot pedig egy Reichenbach porcelánba söpörtem, és ekkor véletlenül, mondom véletlenül eszembe jutott egy történet.
         Egy nő csak be akart nézni a szobába egy percre, látni szerette volna, mivel van elfoglalva az az ember, akire folyvást gondol. De a férfi nem ült a helyén, a nő ennek ellenére belépett az ajtón, kihúzta a féltett Steindl asztal fiókját, meglapogatta a papírokat és nyugtatömböket, aztán ujjai megérezték egy kép csipkeszegélyét. A fényképen az ezredes egyenruhát viselt, nem is látszott többnek harmincnál. A nő lehunyta a szemét, és újrahallotta a jancsiszögekkel kivert bakancsok dübörgését a parton, mint valami földindulás olyan volt a hangjuk, a hattyúk riadtan tárták ki szárnyaikat a zajra, hatalmas őrangyaloknak látszottak így a tavon. Otthon az ezredes, akinek olyan emlékezőtehetsége volt, mint a fényképezőgép, a búcsúestéjen a sikereiről beszélt, dísztelen egyenruhát viselt, mint egy teremőr, vagy szállodaportás, és lépten-nyomon megígérte, hogy letöri az orrát a képviselőknek, és szidta a fél házat, és pirannyáknak meg kecskéknek nevezte őket, nem érdekelte most, hogy kik hallhatják meg, amit beszél. Hanem aztán megfeledkezett mindenkiről egy percre, és látogatóit elhagyva megrohamozta a teleszkópot, amely a kis hálószobában volt beállítva, s rámeredt a szomszédos birtok nagyasszonyára, a szépséges, varázserővel bíró képviselőnére, aki a kabátját porolta, nem lehetett tudni, hogy mi okból. Fél méterre tőle boldogtalanul ott várakozott a képviselő, nehezen lélegzett és méltatta a kapcsolatát a feleségével, s eközben remegett, mint a nyárfalevél. Néhány percig fájdalmas csendben álltak egymással szemben, aztán a képviselő lehajolt és megcsókolta a nő kabátjának ujját, aztán fölnézett, és lehetett látni, hogy az asszony tekintete megbűvöli, mint a tigriskígyóé a fehéregeret. A képviselőnének ébenfekete haja volt. Az ezredes hümmögött, és bosszúsan rázta a fejét, mert azt gondolta, hogy mire annyi idős lesz, mint akkor volt, legalább részint megismeri a világmindenség egyetlen valamirevaló rejtélyét, amit mindenki csak nőnek nevez. Aztán visszabaktatott a társasághoz, oda-odavigyorgott a krumplievő Bábosikra, aki háttal neki próbálta elfogyasztani az ételt. Az ezredes az articsókákat egyenként emelte le a tálcáról, a kis leveleket gyengéden fogta ujjai közé és leharapta a végüket, száz aprót harapott, minden falatot előzőleg gondosan fokhagymás majonézbe mártogatott. A tábornok sóhajtozott, odalépett Bábosikhoz, és kievett a tányérjáról egy töltött-sült krumplit, és teli volt a szája miközben a nőkről gondolkodott, hogy Attilát a hunt előbb megszelídíteni, mint egyiket-másikat, és közben kimagasodott a hangja a boldogságtól, mert a töltelék, amelyet Bábosik elől elhalászott szétomlott a nyelvén, és erre az erős-édes szalonnás ízre egy krumplitól egyáltalán nem számított. És amikor már a férfierkölcs, a magasabb bölcselet éles szemüvegén át nézte a nőket, azok testének szépségét is figyelve szabad szemmel, tehát úgyszólván tökéletlen műszerrel, Harmati fényképész jött oda, és kést meg villát tartott az egyik kezében, a másikkal meg törült egyet a száján, aztán levette az ezredest a gépével, amint az a gyönyörű, ánizzsal párolt gyümölcsökre tejszínes kecskesajtos felhőcskéket rendezget.

kecskesajtos02
kecskesajtos menu
A párolt articsóka hozzávalók:
4 articsóka,
4 gerezd fokhagyma, megtörve,
2 szál tárkony,
2 babérlevél,
2-3 szem feketebors,
só,
1liter húsleves vagy víz,
2 kezeletlen citrom, félbevágva,
80ml fehérbor,
2 evőkanál olívaolaj,

Elkészítés:
Az articsókákról leveszem a száraz leveleket, majd egy éles késsel lemetszem a megmaradt levelek fölső, elszáradt vagy fás részeit. A fejeket bedörzsölöm citrommal vagy egy tálba vizet engedek, melybe beleöntöm fél citrom levét, és a zöldségeket ebbe áztatom.

A húslevest egy lábasba öntöm, beleteszem a citromokat, a tárkonyt, a babérleveleket, az olajat, a bort, a fokhagymákat. A pároló levet megsózom, megborsozom, fölforralom, majd belehelyezem az articsókákat és alacsony lángon addig főzöm őket, amíg egy hegyes késsel könnyedén át nem tudom szúrni őket. Az articsókákat kiveszem a vízből és lecsöpögtetem, majd leöntöm tárkonyos vajjal. Házi majonézt adok hozzájuk.

Tárkonyos vaj:
Hozzávalók:
120g vaj,
1 evőkanál frissen vágott tárkony,
½ citrom leve,
só.

A vajat felhevítem, beleszórom a tárkonyt, beleöntöm a citromlevet és ízlés szerint megsózom.
bar01
A chilis töltött édesburgonya hozzávalói:
2 nagy édesburgonya,
2 nagy sütnivaló burgonya,
3 szál újhagyma,
100-150g bacon, felkockázva,
só,
bors,
vaj,
tej,
3 chili,
reszelt parmezán, ízlés szerint,
tejföl.

Elkészítés:
A krumplikat megmosom, alaposan ledörzsölöm, majd egy-egy darab alufóliára helyezem. Héjukat megkenem olívaolajjal, megsózom, a krumplikat egyenként fóliába csomagolom, és sütőben, közepes hőfokon 30-40 perc alatt puhára sütöm.

A baconkockákat egy serpenyőben ropogósra sütöm.

A kész burgonyákat nem hagyom kihűlni. A fóliát szétbontom, a burgonyák húsát kikanalazom, külön egy tálba az édesburgonyákét és egy másik tálba a sütnivaló krumplikét. Mindkét burgonyát ugyanúgy ízesítem: a krumplit összetöröm, megsózom, megborsozom, ízlés szerint vajat adok hozzá, összekeverem, majd tejet öntök rá. A földarabolt chilit és a karikára vágott újhagymát a püréhez keverem, ízlés szerint sajtot adok hozzá. Az ízesített pürét visszakanalazom a burgonyahajókba, majd beléjük tűzdelem a bacondarabokat, megszórom mindegyiket parmezánnal, és 10-15 percre visszateszem a sütőbe, hogy átforrósodjanak. Tálaláskor a tányérokra az édes- és a sütnivaló héjában sült burgonyákból is helyezek egy-egy darabot. Tejfölt adok hozzájuk.
bar01
A sült gyümölcsök hozzávalói:
4 körte, meghámozva, hosszában szeletelve,
4 ringló, kimagozva, fölszeletelve,
12 szem piros szőlő,
1 gránátalma,
100 ml créme de cassis,
100 g vaj,
2 teáskanál őrölt ánizs,
½ fahéjrúd fejenként,
4 evőkanál méz,
150g krémes kecskesajt,
200ml magas zsírtartalmú tejszín,
30g kristálycukor,
½ kezeletlen citrom reszelt héja,
½ vaníliarúd.

Elkészítés:
A megtisztított, földarabolt körtét és ringlót egy tálba teszem, hozzájuk dobom a gránátalmamagokat és a szőlőszemeket is. A gyümölcsökre öntöm a créme de cassist, a mézet és az ánizst, a hozzávalókat összeforgatom, majd négy ív sütőpapírra, négy egyforma adagot halmozok belőlük. Az adagokra helyezek fél-fél fahéjrudat és a vaj egynegyedét, a sütőpapírokat batyukká fogom össze, és szájukat spárgával vagy alufóliával összekötöm. A gyümölcsöket 200°C-on körülbelül 20 perc alatt készre sütöm.

A tejszínt egy tálba öntöm, belereszelem a citromhéjat, beledobom a cukrot, majd a vaníliarúd magvait. A tejszínt habbá verem, hozzáadom a kecskesajtot és könnyű krémmé keverem.

Az elkészült gyümölcsöket egy pohárba öntöm és tetejükre halmozok két evőkanál sajtkrémet.
kecskesajtos01
kecskesajtos011
kecskesajtos03
kecskesajtos04
kecskesajtos05
kecskesajtos051
kecskesajtos06
kecskesajtos07
kecskesajtos071
kecskesajtos08
kecskesajtos081
kecskesajtos09
kecskesajtos10
kecskesajtos11
kecskesajtos12
kecskesajtos13
kecskesajtos nyito02
kecskesajtos nyito01

Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy azInstagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr208361838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása