Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Rozmaringos fűszervajban sült szelídgesztenye, csirkés szendvics, friss majonézzel és zöldsalátával, almás rétes

2015. november 22. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat 
2015. november 22.
gesztenye nyito01
         Amikor még voltak grófok és Erdély, egy nő grófnő volt Erdélyben és egy grófozós rádióműsorban mesélte nem olyan régen, hogy Horta úr kimászott a villanybojlerből és nekiiramodott, olyan erősen igyekezett, hogy nem is rohanás volt az, amit csinált, hanem visszafogott zuhanás, ráomlott a sezlonra, fújtatott, mint egy gőzmozdony. Lábait kibontotta a cipőből, és odadugta a kályhához, hogy ne fázzanak annyira. Zelnikné hozzáfogott a szószhoz, kipréselte a citromok levét és zajongott, úgy ahogyan csak Zelnikné volt képes, pörgette a fakanalat a tálban, mintha csak ő is valami villannyal hajtott robotgép vagy szuperforraló lenne, az meg száguldott körbe-körbe míg a tojások engedelmesen majonézé keveredtek. Zelnikné csak ekkor nyugodott meg. - Készen vagyunk – szólt az asszony – finom mozdulatokkal összekészítette azokat a szendvicseit, amelyek csirkehús, friss saláta és házi majonéz egyszerű kombinációi. Az ágyon hempergő sejtette, hogy mi következik, aggodalmasan pillantott a kalapokra, amelyek az előszobafogason sokasodtak, kicsit másként, mint megszokott, de azért még mindig kalapnak kinézőn, vagyis kalaphoz méltón. Zelnikné értette a módját az uzsonnáztatásnak, nagy ezüsttálcákat vett elő, a szendvicseket ezekre sorakoztatta, aztán a rozmaringos fűszervajtól csillogó szelídgesztenyék következtek, melyeket szőlő és sajt társaságában adott föl csipkézett porcelántálakon. A legjobb az almás rétese volt, fahéjas cukorral töltött tésztába rendezte az átlátszóra szelt almáit, és azokat is ilyen cukorral hintette be, és dunsztba tette a kerek tortaformát, úgy sütötte nagyon hosszan. A rétescikkelyeket magas, karcsú üvegkínálókra rendezte, mintha valamiféle tündöklő almás baklavák volnának. – mondta a grófnő a rádióműsorban.
         A grófnő unokája egy Starbucks kávét tartott a kezében és arra gondolt, hogy lépcsőn jön föl lift helyett. Legszívesebben mozgólépcsőn jött volna, a fokozatosság híve volt a fitneszben, de a lakásomban érezte biztonságban magát, ahol volt étel, bor és hatszáz televíziós csatorna, és egyik sem akarta bántani, és ide csak átlagos lépcső vezetett. Egy hete kezdett el dolgozni. Nem ismert határokat, nem aludt és nem evett, nagyon olcsó munkaerő ilyenkor. Begyulladtak a hangszálai és krákogott, néha meg köhögött és nem tudta, mint ilyenkor soha nem tudta, hogy csak meghűlt vagy valami komolyabb, de aztán megállapították, hogy kimerült, ne beszéljen, attól kezdve persze nem bírta befogni a száját. Késett, mondta, és azzal mentegetőzött, hogy el kellett intéznie valamit, véletlenül beleesett a szökőkútba egy motorbiciklivel és lefogták, de aztán gyorsan elengedték, és mondtam, hogy ez a történet közelében nincs annak, amikor megvert valakit egy George Ezra koncerten. És ő kijavított, hogy nem koncert volt, hanem show, másodszor meg nem lehet lejönni egy ilyen helyre Michael Bublé pólóban ezt mindenki tudja, aki nem akarja, hogy bemossanak neki egyet. És én nem tudtam, hogy kerültünk megint bele ebbe a hülye Ezra/Bublé beszélgetésbe, de a grófnő unokája evett és ivott is és ebben egyáltalán nem maradt magára, és egy szép férfiról beszélt a legtöbbet, aki nagyon fontos, nagy, robosztus férfi, inkább karakterében monumentális, mint igazán és szerelmes belé a grófnő unokája, szerinte azon kevés férfiak egyike, akik szexik, ha muffinnal tömik magukat. Amikor meglátja, meg se tud szólalni, hozzálapul a falhoz és várnia kell, hogy újra lélegzethez jusson, a férfi ilyenkor úgy érzi, hogy ha megszólítaná, a nő összerogyna, a szerelme, az nyomja oda a falhoz és valahogy ettől boldognak érzi magát. Aztán elfogyott a bor, és azt mondta a grófnő unokája, hogy lehetséges, hogy nálam kellene töltenie az éjszakát. Kérleltem, hogy ne, ne tegye, hívjon föl egy másik barátját, de nem találta a telefonját és az egyetlen szám, amelyik eszébe jutott a kínai büféé volt, ahonnan rendelni szokott, ők meg nem fogják engedni, hogy náluk aludjon. Bár ez szemétség részükről, amikor legutóbb náluk járt, látta, hogy vannak a kamrában a földön matracok. És aztán a grófnő unokája ott aludt a konyhában a kanapén.

gesztenye hozzavalok
menu kartya gesztenye
A gesztenye hozzávalói
500 g szelídgesztenye,
4 rozmaringszál,
szerecsendió,
frissen őrölt feketebors,
só,
115g vaj, megolvasztva.

Elkészítés:
A gesztenyéket megmosom, kereszt alakban bemetszem a héjukat, majd egy percre forrásban lévő vízbe dobom őket. Egy tálban összekeverem a vajat és az ízlés szerint kimért fűszereket. A lecsöpögtetett, megszárított gesztenyéket a vajba dobom, összekeverem, majd a keveréket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm, rozmaringágakat helyezek a gesztenyék mellé, és alacsony hőfokon addig sütöm, amíg a gesztenyék héja kissé fölpöndörödik.
bar01
A majonézes csirkés szendvics hozzávalói
2 nagy csirkemell,
frissen őrölt feketebors,
só,
olívaolaj,
friss jégsaláta,
friss, fokhagymás majonéz,
zsemle.

A majonézhez:
2 tojás,
1 evőkanál citromlé,
½ fej fokhagyma,
200ml olívaolaj,
frissen őrölt feketebors,
só.

Elkészítés:
A csirkemelleket megmosom, megszárítom, befűszerezem, majd olívaolajon hirtelen kérget sütök rájuk és lassú tűzön körülbelül tíz perc alatt készre sütöm. A fél fej fokhagymát egy darab alufóliára helyezem, megsózom, megborsozom, leöntöm olívaolajjal, begöngyölöm a fóliába, és harminc perc alatt készre sütöm. Két tojássárgájából, olívaolajból friss majonézt keverek, megsózom, megborsozom, citromlevet öntök hozzá, majd a sült fokhagymát péppé nyomom, és hozzákeverem.

A zsemléket félbevágom, megpirítom, megkenem vajjal, csirkeszeleteket helyezek rájuk, megkenem őket majonézzel, és befedem salátalevéllel.
bar01
Az almás rétes hozzávalói
1 tekercs rétestészta,
100g olvasztott vaj,
150g kristálycukor,
70g barnacukor,
2 teáskanál őrölt fahéj,
3 piros alma, kimagozva, vékony szeletekre vágva,
½ citrom leve,
1 kávéskanál vaníliaeszencia.

Elkészítés:
A sütőt 170°C-ra melegítem elő. A kristálycukrot, a barnacukrot és a fahéjat összekeverem. A réteslapokat kettesével munkalapra helyezem, átkenem olvasztott vajjal, egyik felüket beszórom a cukorkeverékkel, majd a lapokat félbehajtom, és egy pitetálba helyezem. A műveletet a maradék réteslapokkal megismétlem, a félbehajtott tésztát a másikra merőlegesen helyezem el, a következő kettővel pedig betöltöm a szabadon maradt felületeket. Az almaszeleteket leöntöm citromlével és vaníliával. Az almát rétegekbe rendezem a pitetálban, minden réteget fahéjas cukorral hintek meg. A pitét alufóliába burkolom, majd 2 óra alatt 170°C-on készre sütöm.

gesztenye01
gesztenye02
gesztenye03
gesztenye04
gesztenye05
gesztenye06
gesztenye07
gesztenye08
gesztenye09
gesztenye nyito02
gesztenye nyito03
gesztenye nyito01
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy azInstagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr968099682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása