Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Garnélás spenótos tészta és citrompite

2015. március 30. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. március 29.
citromtorta nyito01         
    Nyílik egy kiállításunk mindjárt, és ezt el akarom mesélni részletesen, amikor már lesz mit mesélnem tényleg, addig csak annyit tudunk, hogy történeteket kértek tőlem az egyik szoborhoz, keresetlen szavakat érzelmekről, melyek szövevényesek, de azért nem visznek semmit túlzásba. Két héttel korábbra ígértem az írásokat, és üzenem annak, aki úgyis csak rémületbe ejtene a nyugodt, nappali hanglejtésével, - már ha fölvenném neki a telefont - hogy alighanem szó lesz bennük egy zöldruhás zongoristáról, aki eljátszik egy darabot azzal a boogie woogie betéttel, melyet Beethoven előre hallott, meg például egy szerelemről, amelyikben egy férfit olyan gyengéden csókol meg egy nő, mintha virág szirmaihoz érne az ajka, remélem, ez minden kérdést megválaszol.  Van egy kis baj ezzel a munkával: hogy egybeesik egy másikkal, aztán folyton berohan valaki és jelentést tesz a dolgok állásáról, és ennek ellenére a héten sikerült egy bisztrómenü, tulajdonképpen az eddig megjelentek közül a legfinomabb. Barbara kiborogatta elém a fűszereket, melyek a fölső polcon sorakoztak, egyiket a másik után, színeket keresett, hogy együtt szépen mutassanak, mintha pasztellkréták között válogatna, és letett melléjük egy fürt koktélparadicsomot, meg egy citromot, hogy ezekből várna valamit tőlem. És csakugyan várt is türelmesen, míg már nem várhatott tovább, én pedig az utolsó pillanatban képzeltem el egy ebédet, melynek főételében az édes rákhús citromos spenóttal keveredik a tésztában és a sima, fényűző szószt a pultra kiszórt kakukkfű, chili, babérlevél és oregánó ízesítik. Hozzá egy egyszerű citromos pite járt, habcsókokkal a tetején. 

citromtorta hozzavalok
Garnélás tészta hozzávalói:
300 g spagetti,
200 g fagyasztott garnéla,
3 marék friss spenót, megtisztítva, fölvágva,
6-7 szem koktélparadicsom, negyedekre vágva,
1 babérlevél,
1 teáskanál kakukkfű,
1 teáskanál szárított chili,
1 teáskanál oregánó,
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva,
1 kezeletlen citrom,
só,
bors,
olívaolaj.

Elkészítés
A spagettit megfőzöm, leszűröm, ½ dl főzővizet megőrzök. 
A garnélákat kiengedem, egy tányérra teszem, megszórom a kakukkfűvel, chilivel, oregánóval, megsózom, megborsozom, szórok rájuk egy kis reszelt citromhéjat, majd megöntözöm egy evőkanál citromlével.

Egy serpenyőben olajat hevítek, beledobom a fokhagymát, rá a koktélparadicsomot, néhány pillanat múlva a spenótot. A hozzávalókat a serpenyőben kissé megsózom, megborsozom, citromlevet facsarok rájuk, majd hozzájuk dobom a fűszerezett garnélákat, A garnélák egyik, majd másik oldalát is megsütöm néhány perc alatt, ha nem látom, hogy elég bőséges volna a szósz, a serpenyőbe öntöm a megőrzött főzővizet, majd a tésztát a szószra dobom, és jól megkeverem. 

Két, egyenként 13cm átmérőjű citromos pite hozzávalói:
30 g cukor,
60 g vaj,
115 g liszt,
csipet só,
1 vaníliás cukor,
1 kanál víz,
porcukor a nyújtáshoz.

Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra melegítem elő. A vajat, a cukrot és a sót habosra keverem. Hozzáadom a lisztet, összedolgozom, először egy morzsás anyag keletkezik, de továbbgyúrva a tészta összeáll vagy ha nem, hozzáadok egy kanál vizet. Egy kis időre hűtőbe teszem, majd kettévágom, a darabokat, porcukron kinyújtom, és a kerek tésztákat beleegyengetem a kis tortaformákba. A pitealapot 10-12 perc alatt készre sütöm.

Citromkrém és habcsók hozzávalói
100 g kristálycukor,
1 evőkanál liszt,
1,5 evőkanál kukoricakeményítő,
180 ml víz,
só,
1 citrom leve,
2 evőkanál vaj,
2 tojás, 
3 evőkanál kristálycukor.

Elkészítés:
A sót, a lisztet, a kukoricakeményítőt, a cukrot egy lábasba dobom, elkeverem, hozzáöntöm a vizet és a citromlevet. Fölforralom, közben kevergetem, majd amikor besűrűsödött, leveszem a tűzről, hozzádobom a vajat. A tojásokat fölütöm, sárgájukat egy kis tálba teszem, a fehérjéket egy nagyobba öntöm. A tojások sárgájához adok egy-két evőkanál forró citrommasszát, elkeverem, majd a temperált sárgákat a krémhez töltöm, eldolgozom, a lábast visszateszem a tűzre, a krémet felforralom, majd leveszem a tűzről. 

A tojások fehérjét laza habbá verem, hozzáadom a kristálycukrot és a cukorral együtt addig verem, amíg kemény lesz.

A citromkrémet a kis pitetésztákra töltöm, ráhalmozom a fehérjét és 10-12 perc alatt alacsony lángon megsütöm. Amikor a fehér hab enyhén megpirult, kiveszem őket a sütőből, és megvárom, míg kihűlnek.
citromtorta 00
citromtorta 01
citromtorta 02
citromtorta 03
citromtorta 04
citromtorta 05
citromtorta 051
citromtorta 06
citromtorta 07
citromtorta nyito02
citromtorta nyito03

Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket TwitterenTumblr-ön, Facebookon, vagy azInstagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr717319592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katorna 2015.03.31. 12:55:56

gondolom a piténél a cukor és a liszt mennyisége fel van cserélve......
süti beállítások módosítása