Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Kétszáznegyvenkilencedik nap: Citromos pohárkrém

2013. december 07. - napfényposzt

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat – 2013. december 6.
citrom habcsok nyito03
         Nagy része elkészült ennek a pohárkrémnek csütörtökön, de a habot elrontottam (vagy elvesztettem), és nem maradt elég fény a fotózáshoz sem, így tegnap a desszert ígérete volt desszertre, ma pedig, maga a desszert. Persze, ha normálisan él az ember és nem fényképez le mindent, mielőtt beleharap, akkor ez egy könnyű, harminc percen belül felépülő édesség. Nem hiszem, hogy ez a legjobb dolog, ami egy citrommal történhet; a látvány megkapó, a krém kifogástalan, de a rétegek összhangja nem tökéletes. Ám a top tíz citromos süteményben így is benne van, és egy macaront azért simán megver.

citrom habcsok hozzavalok
Hozzávalók: 
500 ml édes kekszmorzsa, 
6 evőkanál olvasztott vaj. 

A citromkrémhez: 
3 tojássárgája, 
337 g kristálycukor, 
3 evőkanál finomliszt, 
3 evőkanál keményítő, 
355 ml víz, 
2 evőkanál puhavaj, 
1-2 teáskanál reszelt citromhéj, 
80 ml citromlé. 

A habcsókhoz
3 tojásfehérje, 
½ teáskanál vanília esszencia, 
1 evőkanál citromlé, 
6 evőkanál porcukor. 

Szükséges még 6 db, körülbelül 120 ml-es pohár, 
és egy konyhai cukorégető. 
citrom habcsok 02
citrom habcsok 03citrom habcsok 01
         Egy kisebb tálban összekeverem a morzsát és a vajat, majd az adag egyik felét egyenletesen elosztom a poharak alján. A tésztát lenyomkodom. 
         A citromkrémhez egy normálméretű szószos lábasba szórom a cukrot, a lisztet, a keményítőt és egy csipet sót. Végül a vizet is a lábasba öntöm, majd az összetevőket simára keverem. A masszát közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítem, ekkor a hőfokot alacsonyra véve, további két percen át főzöm, és leveszem a tűzről. A villával kissé felvert tojások sárgáját a meleg krémalappal temperálom (a tojásokhoz kis adagokban töltök a masszából egy bögrényit), majd a temperált tojást a szószos lábasba visszatöltve, a krémet két perc alatt, kis lángon készre főzöm. Ismét leveszem a tűzről, hozzáadom a vajat, a reszelt citromhéjat és a citromlevet. A meleg krém felét egyenlően elosztom a poharakban, majd a maradék morzsát rátöltöm, s végül a rétegezést citromkrémmel fejezem be. 
         A tojásfehérjét habüstben, elektromos habverővel verem föl, hozzáadom a vaníliát és a citromlevet, s amikor már kemény, kanalanként a cukrot is. Az üstöt egy pillanatra forró víz fölé teszem, a habnak nem szabad megfőnie, éppen csak annyi időt kell gőzben töltenie, hogy a hő átjárja. A habot a meleg citromkrémre halmozom, és felületét karamellizálom. 
citrom habcsok nyito02
Szia
Barbi

Fotó: Keresztesi Judit

Száztizenhat nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Kétszáznegyvennyolcadik nap: Kifényesített csizmák
Kétszáznegyvenhetedik nap: Hópelyhek forró ragasztóból
Kétszáznegyvenhatodik nap: Mikulásos kopogtató

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr885680577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása