Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Száznyolcvanadik nap: Fahéjas gyömbérkeksz

2013. szeptember 29. - napfényposzt

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. szeptember 28.
helloosz nyito02
helloosz 01         Létezik egy gyömbérkeksz, ősz íze van. Ebből négyszáz adagot sütöttem le tavaly egy teadélutánra, és mellé másik ötféle zöldséges édességet is. A partin odalépett az asztalhoz egy férfi, de ő a süteményekből nem könnyelműen választott, mint a többiek, neki én ahhoz túlságosan gyanús voltam. Igazán gyönyörű itt minden, mondta, de hogy ebben itt mi van, kérdezte, feleltem, hogy répa. Fujj, mondta. És abban? Abban cukkíni. Ááhhv, undorkodott, és az micsoda, siklott tovább a tekintete, az céklás trüffel, állítottam, úúúhbuh, siránkozott. Ez kibírhatatlan, nincs itt valami, amit meg lehet enni? És akkor azt mondtam ennek az embernek, hogy bízzon meg bennem: próbája ki azt a gyömbéres kekszet, azzal nem lesz semmi baj. Az illető később megkeresett a tömegben újra, és valami olyasmit mondott, hogy fogadni mert volna, hogy soha meg nem enne ilyen zöldséges marhaságokat, de most nem is tudja hirtelen, melyik volt a jobb, a céklás trüffel-e vagy a gyömbérkeksz? Azt hiszi, a keksz lehetett, a sós-édes gyömbér szétroppant a szájában, és a feketekávé, melyet mellé ivott, szokatlanul jól teljesítette ki ezt az élményt.
         A kekszet érdemes lezárt üvegben tárolni. Azután feldíszíteni, és az egyik csomagot Domának ajándékozni, aki hat héttel ezelőtt megszületett.

osz hozzavalok
Az őszpecsétek hozzávalói:
Papír, olló,
nyomtatható minta,
festék, ecset,
szalag,
arany színű zsinór,
őszi levelek,
ragasztó,
befőttesüveg,
gyömbérkeksz.
osz 01
osz 02
osz 04
A mintát kinyomtatom egy kartonra. Kivágom, kiszínezem, összeragasztom, levelekkel és szalagokkal díszítem a gyömbérkeksszel töltött üvegeket.
helloosz nyito01
Fahéjas gyömbérkeksz recept

osz 050
A gyömbérkeksz hozzávalói:
280 g fehérliszt, 
1 evőkanál őrölt gyömbér, 
2 teáskanál szódabikarbóna, 
1 teáskanál őrölt fahéj, 
1 teáskanál só, 
180 g puhavaj, 
200 g kristálycukor, 
1 tojás, 
90 g méz, 
külön, kis tálban összekevert kristálycukor és őrölt fahéj. 
osz 051
         Előmelegítem a sütőt 170 °C fokra. A lisztet, a gyömbért, a szódabikarbónát, a fahéjat, és a sót alaposan összekeverem egy tálban. Előveszek egy másik keverőtálat, beleteszem a puhavajat, majd kikeverem a cukorral. A cukros vajhoz hozzáadom a tojást, és végül a mézet. Amikor a krém elkészült, a lisztes mixet apránként hozzákeverem. Összedolgozom a hozzávalókat. Lágy tésztát kell kapnom. A tésztából, kis darabokat csípve golyókat formázok, amelyeket fahéjas kristálycukorba hempergetek, és egymástól tisztes távolságban, sütőpapírral kibélelt tepsiben helyezek el. A kekszek tűzhelytől függően 6-10 perc alatt készülnek el. Végeredményként kikerekedett, a tetejükön kissé kinyílt sütiket érdemes várni. Nem szabad túlsütni őket, nem baj, ha túl puhának tűnnek, el kell hinni, hogy sütőből kikerülésük után hamarosan megszilárdulnak. A kekszeket légmentesen záródó üvegben tárolom. 
osz 06

Szia
Barbi

Fotó: Keresztesi Judit

Száznyolcvanhatnap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Százhetvenkilencedik nap: Falevél szalvétagyűrű
Százhetvennyolcadik nap: Szilvás clafoutis
Százhetvenhetedik nap: Zöldalmás asztalközép

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr115539007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása