Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Mézeskalácsfalu-építő mulatságot rendeztünk a lépcsőházban

2009. december 25. - napfényposzt



December 20-án, vasárnap délután, mézeskalács házakat készítettek a Napfény utca 6 szám lakói. Nem vagyunk valami nagy számok, ha egy rendezvény napjának kijelölése a feladat. Ahogy az októberi töklámpa-fesztivált az ősz leghűvösebb napjára szerveztük, ezt a mézeskalácsfalu építést is valahogyan sikerült a tél eddigi leghidegebb pillanatára időzítenünk. Azonban a rémes időjárás ellenére a program sokak érdeklődését felkeltette.
 
Mézeskalácsház panelek
Két hétbe tellett, amíg meggyúrtuk, kivágtuk és kisütöttük a mézeskalács paneleket. Judit talált egy mézeskalács receptet, amiből masszív falak és tetőszerkezet elkészülhetett. Sablonok alapján vágtuk ki az elemeket és összesen 10 szettbe rendeztük őket. A házak alapjául otthon talált kartondobozok fehér csomagolópapírral bevont oldala szolgált.


A háziakat egy ajtajukra kötözött mézeskalács baba invitálta meg a lépcsőházi partira. Mindenkit megkértünk arra, hogy ha eljön, hozzon magával egy nejlonzacskót, amibe beletölt 3 tojásfehérjéből, fél kilogramm porcukorból és egy habkeményítőből álló masszív, fehér cukormázat. Ez az anyag szolgált a kalácselemek összeragasztására.
 

Vasárnap délelőtt felkészítettük a lépcsőházat az építkezésre, kitettünk az asztalokra néhány csomag színes, kerek, lapos, hosszú, gyönyörű, véleményünk szerint emberi fogyasztásra alkalmatlan, ám dekorációnak első osztályú drazsét és cukorkát, aztán koradélután, szomszédainkkal együtt hozzáláttunk a falucsinálásnak.




A rendhagyó házépítő munkálatokhoz mértékkel teát, és koránt sem ilyen mértékkel forralt bort fogyasztottunk.

Közben maltereztünk, külső- és belsőépítészeti eljárásokat próbáltunk ki, terepet rendeztünk, kerti csapot alakítottunk ki, kutyát, macskát, kutat, utat építettünk.




Aztán ládákból hegyeket és völgyeket képeztünk a ház elé, letakartuk az építményt vatelinnel és házainkat sorban reá rendeztük. A falucskához
vezető utat jéglámpásokkal világítottuk ki.


Ahogyan idén a töklámpa-fesztiválra, jövőre a mézeskalácsfalu készítésére is meg szeretnénk hívni a lakótelep lakóit. Addig is, Békés Karácsonyt és Nagyon Boldog Új Évet kívánunk minden kedves olvasónknak!
 
Üdvözlettel
Keresztesi Barbara

Image
Óriás adventi naptár a Napfény utca 6/III. lépcsőházának ablakain.

>>> Kattints ide és nézegess fotókat a mézekalácsfalu- építő mulatságról.

Kapcsolódó tartalom: Hogyan készíthetsz mézeskalácsházat saját kezűleg?

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr441622732

Parasite 2009.12.25. 21:27:17

a készítők a képen nem tűnnek túl lelkesnek! kicsit erőltetett érzésem támadt ettől, de végülis jópofa!

Trójai 2009.12.25. 22:31:52

Engem csak az érdekelne, hogy a végén mi lesz/lett a mézeskalácsházakkal? Valaki megeszi/megette, vagy kuka a sorsuk? (merthogy kiszárad, megkeményedik)

Nem lopta el senki őket az utcáról? (látom mellettük a padot)
Nekem nem tűnik valami soknak a résztvevő, de azért kedves kezdeményezés.

Jópofák a házikók tényleg, de ennyi erővel akár megfestett kartonpapírból is lehetett volna házikókat ragasztgatni. A mézeskalácsot meg közösen megenni a forraltbor/ tea mellé.

Ja, és még egyet kérdeznék, az egészet ki fizette? Mármint a mézeskalács süti alapanyagait? Mert az oké hogy a drazsékat meg a "ragasztóanyagot" hozták az emberek.

Nem lett volna értelmesebb dolog valakinek odaadni azt a mézeskalácsot? Mondjuk aki ritkán ehet ilyesmit...Jó tudom, ilyenkor rengeteg helyen ételosztás van, de azért mégis.

Nekem nem lenne szivem kaját kidobni, vagy hagyni, hogy veszendőbe menjen. Inkább odaadnám valakinek.

víziváros 2009.12.25. 23:05:30

nagyon klassz dolog, szerintem örömmel csinálták. a mézeskalács dobozban húsvétig is eláll, szerintem egészen biztosan nem fogják kidobni.
nekem az adventi naptár tetszik legjobban
hajrá lakótelep!

Trójai 2009.12.25. 23:10:21

@víziváros: hadd kötekedjek :)
Nem dobozban van, hanem szabadlevegőn, a ház előtt. Kérdés meddig. Ameddig fogyaszthatatlanná válik? :))

Metál -e a bimetál? 2009.12.25. 23:11:33

az adventi naptár nagy ötlet :)
süti beállítások módosítása