Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Ha azt gondolja, hogy ön cigarettázással, a szelektív szemétgyűjtés elmismásolásával vagy az autójából felszálló benzingőzzel veszi ki leginkább részét a környezetszennyezésből, akkor óriásit téved!

2009. március 11. - napfényposzt













Körülbelül 1300 km-t utazott. 1500 km utat tett meg, míg ideért. 1130 km-t töltött úton.


Olasz száraztészta, francia sajt, svájci csoki. Ezekhez a termékekhez a magyarországi fogyasztókat is kellemes emlékek fűzik. Amikor rájuk gondolunk, általában ízük és az ezzel nekünk szerzett öröm jelenik meg előttünk. Mit árthat az itáliai tagliatelle a bolygónak? Itáliában semmit, de mialatt eljön Magyarországra, kamionokban pöfög végig Európán, óriási mennyiségű égésterméket juttatva ezzel a levegőbe.
 
A levegőszennyezés 34 százalékát nehézgépjárművek okozzák
.

 




Fagyasztott pizza, mirelit készételek, elősütött hasábburgonya. Kétségtelenül megkönnyítik az emberek mindennapjait. Csak kivesszük a dobozból és újramelegítjük őket. Azonban környezetvédelmi szempontból velük kapcsolatban az az igazság, hogy csak óriási energiapazarlás árán kerülhetnek a végfelhasználó gyomrába.

Ezeket az élelmiszereket az előállító üzemekben főzik vagy sütik meg először. Ehhez a művelethez természetesen energia szükséges. Amikor az ételek készen vannak, lehűtik és lefagyasztják őket, amihez szintén energiát használnak fel. Szállításukat speciális hűtőkamionokkal végzik, amelyek sokkal több üzemanyagot emésztenek fel, mint hűtés nélküli társaik. Ezek után az áru a boltok fagyasztópultjaiba kerül, ahol szintén energia szükséges annak fagyott állapotban tartásához.

Vásárlás után mi, saját fagyasztószekrényünkben tároljuk ezeket az élelmiszereket s így a mi háztartásunk energiája fogy. Amikor mirelit vacsorára támad kedvünk, az újramelegítéshez ismét elhasználjuk azt az energiát, amelyet főzésnél mások az üzemben egyszer már erre az élelmiszerre fordítottak.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy az ön élete az ön mindennapi tevékenysége nagyon kicsiny mértékben szennyezi környezetét. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ennek tudatában nyugodtan kezdhet szemetelni vagy dohányozni, mert - mint egy régi viccben Móricka is rámutatott – nekünk már csak ez hiányozna.

Azt akarom tudatni önnel, hogy a Föld légkörét nem ön, hanem a szállítmányozás, a vegyi üzemek valamint termékeiket energiapazarlón előállító és újrahasznosíthatatlan anyagokba csomagoló nagyvállalatok szennyezik igazán. A rossz hír, hogy ők mindaddig képesek maradnak a bolygó lerombolására, amíg ön, tudatos választásaival meg nem zabolázza őket.

Érdekes tények a tüdőről

- A jobb tüdő kicsit nagyobb, mint a bal.

- Az orrban lévő szőrszálak szűrik, tisztítják és melegítik a belélegzett levegőt.

- Egy tüsszentés során az orrból kiáramló levegő sebességének világrekordja 160 km/óra.

- A tüdő hólyagocskáinak összeadódó felülete hozzávetőleg 140 m2.

- Ha egymás után felfűznénk a tüdő felületén található kapilláris ereket, azok egy 1545 kilométeres láncot alkotnának.

- Egy ember egy perc alatt 12-15-ször vesz levegőt. Ez azt jelenti, hogy naponta körülbelül 12-20 m3 levegő fordul meg tüdejében.

Az emberi egészséget veszélyeztető vegyi anyagok általában gáz, gőz, aeroszol és por formájában kerülnek a szervezetbe. Tüdőn keresztül ezen anyagok felszívódása rendkívül gyors, a nagy felület valamint a hólyagocskákat körülvevő gazdag kapilláris és nyirok hálózat miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr8996923
süti beállítások módosítása