Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Mézeskalácsváros, stílus, művészet, társasági élet

2016. január 02. - napfényposzt
Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2016. január 1.
mezeskalacsvaros 01
Budapest mézeskalácsszobra december 20-án délelőtt nyitott ki és január végéig várja a látogatókat. 

        A fejemhez kaptam... aztán mentem a főutcán, neveletlenségemben bebámultam a házak ablakán, láttam von Hoffmann kéményseprő urat, éppen langyos tejet ivott lefekvés előtt, de nem ismert meg. Kimentem a hídhoz, megnéztem a lányt, aki biciklijét a hídfőnek támasztotta, majd fölült egy oroszlán mellé, úgy számlálta a szembejövő járókelőket, de ő sem vett észre. A kávéház előtt asztalok sorakoztak. Más elfoglaltsága miatt csak délután tudott sort keríteni a csirke a fazék tejeskávéra meg a kiskosár zsömlére, ami minden délben várt rá, mire visszajött a falusi munkájából, és most kilépett a csirke a kávéház teraszára és rám nézett, meghajoltam és elmosolyodtam, de a csirke csak egy pillanatig habozott, aztán határozottan megrázta a fejét, leült az egyik asztalhoz és a menübe mélyedt. Mindenki úgy nézett rám, mintha először járnék itt.
       A másik irányban, nem olyan messze tőlem egy óriási fenyő alatt a hóemberegylet fehér ruhás tagjai álltak földig érő szoknyákban. Az egylet elnöknője kalauzolt ott alighanem valaki fontosat, talán festő lehetett az illető, frakkot, nagy, színes kalapot és zöld sálat viselt, mint Picasso, csak ennek sárga csőre is nőtt mindehhez. Az elnökasszony mutogatott, a pingvin orra előtt húzta ujjával a körvonalakat, szépen, érzékletesen írta le a városon keresztül-kasul futó tojáshab-girlandokat, ám tévedne, aki azt hinné, hogy az egylet elnöknője egyedül a tárlatvezetésre figyelt, dehogyis! Gondolatai félig a közelben álló zöld mintákkal feldíszített, apró színházépület körül keringtek, három éve szerelmes volt a színház igazgatójába, Gotier úrba, tulajdonképpen rögtön beleszeretett, ahogy az életregényét megismerte. De beszélt tovább halkan az elnökasszony, és a szavai mindig másmilyen képek villantottak fel a szemem előtt, mint valamiféle fényreklámok: a tavon a hattyút, amely olyan szép volt, mint egy vízitündér, és a hobbit lak is, meg Jurassic park is megjelent nekem, hogy feljegyzések vannak arról – így a városszépítők elnöke – hogy ezt a két helyszínt a Szentlélek például személyesen látogatta meg. Rámutatott azután a domborműnek is beillő kerítés mögötti állatkertre, ahol még nagyon régen Lendl zoológus a vízilovait fürdette, melyek jelenleg is egy kis tóban tapicskolnak, és egymás hátára köpködik a vizet a szájukkal, mintha egy vödörből érkezne a vízesés, pontosan úgy, ahogy a filmeken látni.
        Úgy érdemes elképzelni, hogy a terepasztal, amelyen mindezek a történetek láthatók, kezdetben üres és ez nyilván a világon lévő minden terepasztalra, sőt akármilyen más asztalra is igaz, de ez itt csak úgy telik meg például, ha sokan hoznak rá épületeket. És ha egy lélek sem hoz semmit, akkor az asztal üres marad. És akkor nem volna mit mesélnem. De az történt idén, hogy mindenféle színben, alakban és méretben érkeztek épületek, szépen stilizáltak, tele díszes kacskaringókkal és domborodó erővonalakkal, mint a lugast körülnövő rózsabokor, úgy futották be a finom mintahálók a házfalakat, hogy amikor közelükbe ment az ember, levette a lábáról ez az érzékeny szépség. Az építők elhelyezték a házukat, ahová csak akarták, ezt a sorsszerűséget szeretem a legjobban ebben a játékban, hogy nem lehet hozzányúlni a letett épületekhez később, mert a tulajdonos önállóan érzi meg a helyet, ahová a legmegfelelőbb lenne az ő háza, és abba a művészetbe nem szabad beleavatkozni. S ha megy minden a maga útján, akkor olyan telekszomszédságok alakulnak ki véletlenszerűen, mint amilyen például a Szentendre főtér – Óriáskerék viszony, vagy a másik oldalon a Csillagkapu – János-hegy – Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskola – tizenkét emeletes budapesti panel - Barcelona futballstadion - Star Wars dokkoló – Eiffel-torony – Lánchíd ökumenikus tengely, pont, mint az életben, majd meg tetszenek látni, ha eljönnek valamikor. A kiállításról föltettem ide néhány felvételt, és megkértem Barbit, hogy írjon hozzájuk kommentárokat, de nyilván nem tudunk mindent bemutatni, és a szobor január végéig nyitva van, általában délután, kivéve holnap és holnapután, akkor még délelőtt is, tizenegytől kettőig. Azt kívánom, hogy legyen nagyon boldog új éve mindenkinek!

mezeskalacsvaros hogyan01
mezeskalacsvaros hogyan04
Ez a 6. Mézeskalácsváros, egy társasági művészeti szobor, ahová bárki foglalhat telket.  Az idei várost körülbelül ezren, két hét alatt építettük föl.  
mezeskalacsvaros hogyan02
Városépítő állófogadás
mezeskalacsvaros hogyan05
mezeskalacsvaros hogyan03
Felül balra egy egyiptomi jászol látható (építők: Virág Kati, Strobel Lilla), alatta Hámori Hanna Körszállója, a jobb oldali sarki telekre pedig egy hobbit lakot épített fel Kováts Lívia.
mezeskalacsvaros 02
A János-hegyi Erzsébet-kilátó mézeskalács-megfelelőjét Szirtes Dóra vezetésével a Vitamaxi előkészítő iskola csoportja építette. (Fotó: Madarász Zsolt)
mezeskalacsvaros 03
Idén Mézeskalácsvárosnak két szentendrei főtere is van. Az egyiket a Petzel József Szakiskola 9.c-s cukrásztanulói készítették Vass-Drobni Gabriella vezetésével. A kompozíció jellegzetessége Farkas Ádám Köszöntő című szobrának mézeskalácsmása. Az idei helyi cukrászda- és zöldséges üzlet Brecsokné Sipos Anikó munkája. A hintát a kertvárosban találtuk, az egyik ház udvarán. 
mezeskalacsvaros 03
 A Lánchíd a Csillagkapu és az Óriáskerék mellett a Csillamos lett az idei Mézeskalácsváros egyik legkedveltebb turisztikai látványossága, amely Boros Mónika alkotása.
mezeskalacsvaros 03
A hatévesek szívesen beszélgetnek a kiállításról, egyiküknek a francia hóember tetszett legjobban. A hóembert Kiss Andrea készítette és állította az Eiffel-torony lábához, és ettől lett ez a hóember francia. Az Eiffel-tornyot Haláchy Nóra és Duszka Ágnes készítették. Egy másik hatéves kifelé menet nagyon izgult, de aztán legyőzte önmagát és megkérdezte, hogy sziasztok, tttt tuttok Ferenc József hidat is? 
mezeskalacsvaros 03
A városban idén három cukortó is található. Az, amelyiken a hattyú úszik, attól különleges, hogy ez az egyetlen cukormentes alkotás itt. Huszár Zsuzsanna készítette, aki civilben a Cukorlaborjában például zseniálisan finom vegán és cukormentes macaronokat készít.
mezeskalacsvaros 03
mezeskalacsvaros 03
mezeskalacsvaros 03
Szalay Gabi háza a város egyik legszebb pontja, a ház mögötti telken áll Boros Mónika óriás karácsonyfája.
mezeskalacsvaros 03
mezeskalacsvaros 03
Ez itt a város Csillagkapu – János-hegy – Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskola – tizenkét emeletes budapesti panel - Barcelona futballstadion - Star Wars dokkoló – Eiffel-torony – Lánchíd tengelye. 
mezeskalacsvaros 03
A Csillagkapun át a mézeskalács-univerzum bármely pontjára eljuthatunk, ideértve a déli fekvésű Jurassic parkot, amelyben igazi mézeskalács-dinoszauruszok élnek. (A Csillagkapu alkotói: Szembratovics Szelli, Kozma Noémi, Kazimér Nikolett és Szembratovics Gergő.  A Jurassic Parkot Szava Georgina és Szava Margaréta készítették.)
mezeskalacsvaros 03
A mézeskalács Mester utcai rendelő eredetijét Rimanóczky Gyula tervezte még a múlt század elején. Mézeskalácsmását pedig Oravecz Katalin, Szabó-Kis László, Szabó-Kis Ildikó, Braun Tímea és Oravetz Jánosné építették meg idén.
mezeskalacsvaros 03
A jobb oldali telek tulajdonosa Vajek Andrea, telekszomszédai Hercegh Flóra és Szekeres Júlia űrállomást létesítettek a városban, ez az Ezeréves Sólyom hivatalos leszállóhelye is. 

mezeskalacsvaros 03
Szépséges városi stílus. Alkotók: Kausay Klára, Kozma Noémi és Bérces Kamilla
mezeskalacsvaros 03
Szépséges városi házak. Alkotók: Kármán Tímea és Lossonczy Tamás
mezeskalacsvaros 03
Balra a körhinta dr. Sturcz Zoltánné Vilma alkotása, jobbra a Magyar színházat Kupeczik Cecília készítette.
mezeskalacsvaros 03
mezeskalacsvaros 03
Scsibrán Renáta és Tóth Richárd 2011 óta öt jelentős épületet emeltek Mézeskalácsvárosban. 2011-ben egy templommal indultak, a következő évben elkészítették az Iparművészeti Múzeumot, 2013-ban a Bálnát, tavaly pedig a Keleti Pályaudvart sütötték meg. Idei állatkertjüknek külön városnegyedet létesítettünk. 
mezeskalacsvaros 03
mezeskalacsvaros 03
Bobák Ági kávéházában mézeskalács-emberkék szolgálják fel a forró italt a hóembereknek. Állítólag nagyon jó a mézeskalácskroászánjuk is. 
mezeskalacsvaros 03
Balra az óriáskerék lábánál elterülő szentendrei főtér az északi városrészben. Telekszomszédja egy istálló, amelyből a lovak rendszeresen kiszöknek a hátsó ablakon, és beleisznak a teraszon üldögélő hóemberek kávéjába. (Óriáskerék alkotója: Kiss Ilona, Szentendre főterét Pántya Éva, Bácsi Eszter és Bácsi Nórika készítették, az istállót, Kozma Tímea, Biró Norbert, Bíró Napsugár és Varga Dóra valamint családja készítették) Jobb oldalon Palkó Ildikó és Palkó Dóra alkotása, a Budafoki templom.
mezeskalacsvaros 03
Láposiné Pozsega Piroska gyönyörű sötétbarna házai a körhinta mögötti utcában találhatók.
mezeskalacsvaros 03
mezeskalacsvaros 03
A Roxfort Boszorkánykéző Szakiskola mézeskalácsmását Czikora Dóra, Fülöp Zsófia és Pomázi Zsófia készítették.
mezeskalacsvaros 03
mezeskalacsvaros 03
Keresztesi Barbara Gaudi és Hundertwasser házai az Északi városrész legmagasabb pontján találhatóak. 
mezeskalacsvaros 03
A városban helyet kapott néhány, a tavalyi városból megmaradt alkotás: a pécsi Dzsámi, az esztergomi Bazilika, a Hősök tere, a Gyulai vár és a Jáki templom mézeskalácsmása, melyeket az ónodiak készítettek. 
mezeskalacsvaros 03
A Lánchíd budai hídfőjénél egy fondant oroszlán mellett ül Pozsonyi Ági mézeskalácsmása, Herkules bicajával és egy bögre kávéval a kezében. Ági az idei város legmeghatározóbb elemét a Lánchidat építette meg mézeskalácsból. 
mezeskalacsvaros 03
Mézeskalácsváros 2015 - Fotó: Madarász Zsolt

Szöveg: Keresztesi Judit
Fotó: Keresztesi Judit, Keresztesi Barbara, Tóth Nikoletta és Madarász Zsolt
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

mv 2016 januar hirdetes nagy
Mézeskalácsváros nyitvatartás:
2016. január 2-án és 3-án 11:00-14:00-ig és 16:00-21:00-ig.
2016. január 5-től január 31-ig hétfő kivételével mindennap 16:00-20:00-ig.
Helyszín: Bálna Budapest, IX. ker. Fővám tér 11-12. utcaszint 306-os TeremgalériaItt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy azInstagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr78224282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.