Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Rebarbaratorta, kókusztejes csípős szószban párolt kagyló

2015. június 08. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. június 6.
rebarbara torta nyito01
        - Nem - mondta. Nem vacakolt, csak mondta, hogy nem, és kész. Mert a másik ott állt szemben vele, és azt kiabálta, hogy tttttttt tünés! Erre felelte emez, hogy nem. Ahogy korábban meséltem, végül egy nőt vettek fel. A főnök kedvetlenül ellenőrizte az ulmi templom tornyának kőcsipkéit, melyeket senki, soha, sehonnét nem láthatott, csak ő meg a kőművesek. - Herr Schultz, nézzenek utána, már megbocsát, mi az úristent csinálnak ezek -  kérte, és közben azon tűnődött, hogy vajon a szentlélek horkolna-e, és hogy nő vagy férfi lehetne ez az illető? Ekkor mondta neki Günter, hogy nem sértésnek szánja, de szerinte egy ilyen feladattal egy férfi nem tudna mit kezdeni. Ott van az a rengeteg érzelem. - Milyen igaz - mondta a főnök. - Szóval, valaki, aki tud görögül is, ismeri a katonai titkosírások természetét, következésképpen a véges algebrákhoz is konyít, és szépen érez, hajlékonyan, mint a köd, megérinti, amit senki más nem ér el, az nagyon érdekes lenne. És ha ezt az illetőt egy nagymellű szőkébe rejtenénk el, hát ez volna a legjobb vicc a Földön, nem igaz Günter? - Igaz, Uram, nagyon jó vicc volna, bár, a német humorérzék, finoman fogalmazva, nem jó, de amennyire meg tudom ítélni, a koncept különleges. Egy asszony, mintha csak hallotta volna, hogy ezek ketten miről beszélgetnek, fölemelte e fejét az Einsame Gasse hatos szám alatt, és az arca felragyogott a fejét borító gyapjúkendőben. Később a főnök, Günter, Kócián úr és Vincent elmentek megfürödni, ott meg már mindenkinek sugárzott az arca, Kócián úrnak is, de leginkább Vincentnek, mert küszöbön állt a hét, és ehetett valami finomat. Rebarbara szezon volt, és bár az eper és a rebarbara együtt adták volna magukat, a konyhán az epret valaki elöljáróban fölfalta, s így született az új, önálló rebarbara sütemény, melyet narancs fűszerezett, alul pedig a piskótát mandulakrém zárta le. A desszert elé, könnyű főfogásként egy erős szószban kifőzött kagylót tálaltak föl. A kagylók szépen kinyíltak, és magukba szívták a korianderrel megszórt, kókusztejjel megszelídített levet. Vincent friss, ropogós kenyérrel tunkolta ki a szaftot, és nagyon örült.

rebarbara torta hozzavalok
Rebarbara torta
Hozzávalók:
3-4 szál rebarbara,
150 g kristálycukor,

50 g barnacukor,
50 g őrölt mandula,
2 evőkanál vaj,

190 g liszt,
½ teáskanál szódabikarbóna
csipet só,

225 g cukor,
150 g vaj,
2 tojás,
fél narancs leve,
fél, kezeletlen narancs reszelt héja,
250 ml joghurt.

Elkészítés:
A sütőt előmelegítem. A rebarbarákat megmosom, a levelektől megtisztítom. A szálakat kettévágom, egy nagy tálba szórok 150 g kristálycukrot, ebbe forgatom a rebarbarát, és megvárom, hogy levet eresszen. Egy körülbelül 23 cm átmérőjű tortaformát kivajazok, további vajdarabokat helyezek el benne, majd kibélelem a rebarbaraszálakkal. Rákanalazom az időközben rózsaszínné vált kristálycukrot is.

A barnacukrot és a mandulalisztet egy tálba szórom, hozzáadom a vajat, és kézzel összedolgozom az alkotóelemeket.

Két nagy tálat veszek elő. Az egyikbe beleszitálom a lisztet, a sót és a szódabikarbónát, az alkotóelemeket összekeverem.

A másik tálban kikeverem a vajat a kristálycukorral, hozzáadom a tojásokat, összekeverem, majd beleteszem a narancslevet, a narancs lereszelt héját, és eldolgozom.

A lisztet a joghurttal kis adagokban felváltva a vajas masszához kanalazom, apránként elkeverem, míg mindkettő el nem fogy. A tésztát a rebarbarára halmozom, tetején elosztom a mandulás keveréket.

A tortaformát a sütőbe teszem, és 170 °C-on 45-50 perc alatt készre sütöm. A tortát kiveszem a sütőből, hagyom kihűlni, majd egy tálat teszek a tortaforma tetejére, és a tortát ráborítom.

Kagyló curry
Hozzávalók:
2 evőkanál vaj,
3 gerezd fokhagyma, lereszelve,
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér,
3 teáskanál vörös currypaszta,
2 teáskanál halszósz,
250 ml csirkeleves,
250 ml kókusztej,
1 kg tisztított kagyló, (kiveszem azokat, amelyek már kinyíltak, vagy sérültek),
3 evőkanál felaprított korianderlevél,
1 citrom, cikkelyekre vágva.

Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, hozzáadom a fokhagymát és a gyömbért. Megpárolom, hozzáadom a currypasztát és a halszószt. Kissé felmelegítem és elkeverem a hozzávalókat, majd a csirkelevest és kókusztejet a serpenyőbe öntöm, és addig keverem, amíg a szósz homogénné válik. A kagylókat a szószhoz adom, elkeverem, letakarom, öt-hat percen át hagyom párolódni, míg mindegyik teljesen kinyílik. Kiveszem azokat a kagylókat, amelyek nem nyíltak ki. A koriandert a serpenyőbe dobom, elkeverem, majd a kagylókat meglocsolom citromlével. Friss kenyérrel és citromcikkelyekkel tálalom.
rebarbara torta 01
rebarbara torta 02
rebarbara torta 03
rebarbara torta 04rebarbara torta 05
rebarbara torta 06
rebarbara torta 07
rebarbara torta 08
rebarbara torta 09
rebarbara torta nyito02
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy azInstagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr387525452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.