Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Friss paradicsomos garnélás tészta, ropogós epres pite

2015. május 30. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. május 28.
rakhusosteszta eprespite nyito01
    Hogy hol van a mosdó, azt kérdezte. Angolul kérdezte, én angolul válaszoltam: - Azon a folyosón mintha láttam volna egyet - mondtam. De hogy jobbra vagy balra? Azt feleltem, hogy szerintem balra, de arra megyek én is, elkísérem. Az jó lesz, vidult föl hirtelen, aztán észbe kapott, hogy egy lélek sincs itt rajtunk kívül, ugye nem vagyok sorozatgyilkos. Mondtam, hogy nem kell izgulnia, soha az életben nem tudnék olyan rendszeresen munkát végezni, mint egy sorozatgyilkos. 
    Odakint zuhogott. A benti félhomályban végigsétáltunk a folyosón, aztán a mosdótól már egyedül indultam el a lépcső felé, amelyet gyengén világított meg a mozdulatlan színes ablak. Az első emeleti irodában Alice Francis játszott, valaki addig csavarta  a gombot, amíg az egész terem megtelt zenével, így aztán azt sem hallottuk, amikor a kiadó igazgatója kikiabált a szobájából, hogy "maguk ott tisztára megbuggyantak..." Még az is megtörtént, ezen a délutánon, hogy megkértek engem, írjak rendszeresebben, azt mondták, ha időre adnék le mindent vagy legalább valamit, az bizony nagyon jól esne nekik. És igazuk volt, és aztán megígértem a pénteket. Továbbá ezt az ünnepi kismenüt ide, amely egy tésztaételből és egy epres desszertből állt föl ezúttal. A tésztán az eddigi legfinomabb mártások egyike látható. Az enyhén tejszínes szószhoz a bazsalikomot és a garnélákat paradicsomkrémben pároltam meg. Az eper fűszerei a balzsamecet, a vanília és a méz voltak, a gyümölcsöt elősütött vajastésztán rendeztem el, s a fölmelegített mézes eperre tejszínhabot halmoztam. 

rakhusosteszta eprespite hozzavalok
Tészta:
300 g tagliatelle,
200 g garnéla, megtisztítva, fölaprítva,
100 ml tejszín,
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva,
5 nagy bazsalikomlevél, apróra vágva,
900 ml (3 bögre) koktélparadicsom,
2 kanál sűrített paradicsom,
1 szál újhagyma,
reszelt parmezán,
só,
bors,
olívaolaj.

A koktélparadicsomot robotgépben krémmé zúzom. Egy fazékban sós vizet forralok, kifőzöm a tésztát, lecsöpögtetem, melegen tartom. Egy serpenyőben olajat hevítek, beledobom a fokhagymát, szinte azonnal utána kanalazom a sűrített paradicsomot, összekeverem, fél percen át sütöm. A bazsalikomleveleket a serpenyőbe dobom, beleöntöm a koktélparadicsomokból zúzott krémet, megsózom, megborsozom, majd hozzákeverem a garnélákat. Néhány percen át forralom a szószt, majd hozzákeverem a tejszínt.

A tésztát tányérokba szedem, rámerem a szószt és meghintem parmezánnal.

Epres desszert

1 tekercs vajastészta,
3 evőkanál méz,
2 evőkanál balzsamecet,
1 teáskanál vaníliaeszencia,
250-300 g eper,
1 tojássárgája,
1 teáskanál vaj,
250 ml habtejszín,
porcukor.

Elkészítés
A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, a papírt átkenem vajjal, ráfektetem a vajastésztát, körbe széleket göngyölök rá. A tésztát átkenem tojássárgájával és 15-20 perc alatt majdnem készre sütöm. Amíg a tészta sül, elkeverem a mézet a balzsamecettel és a vaníliaeszenciával. Az epret megmosom, és a szemeket hosszában három részre vágom.

A tésztát kiveszem a sütőből, megvárom, míg a párna kissé leereszt. Az eperszeleteket a tészta tetejére rendezem, meglocsolom a mézes szósszal, majd visszateszem a sütőbe és 7-10 perc alatt készre sütöm.

A desszertet kiveszem a sütőből. A tejszínt kemény habbá verem. A tésztát fölszeletelem, a szeletekre tejszínt kanalazok, és meghintem porcukorral.
rakhusosteszta eprespite 01
rakhusosteszta eprespite 02
rakhusosteszta eprespite 02
rakhusosteszta eprespite 02
rakhusosteszta eprespite 02
rakhusosteszta eprespite 02
rakhusosteszta eprespite 02
rakhusosteszta eprespite 02
rakhusosteszta eprespite nyito04
rakhusosteszta eprespite nyito02
rakhusosteszta eprespite nyito03
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy azInstagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr747504222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.