Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Mandulapelyhes epersaláta sült aranydurbinccsal, sajttorta

2015. május 12. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. május 12.
aranydurbincs nyito01
         Hogy, értsem meg a periodika lényegét, ezt mondták. Hogy értsék meg az alvás lényegét, ezt feleltem. Jó, akkor írjak ide gyorsan valamit. - Mi? – kérdeztem. Hogy rögtönözzek egy pár sort nekik, ezt szeretnék, és ismerem őket, úgyhogy nem ültem le, csak elővettem a tollamat, megfordítottam egy telegépelt papírt az asztalon, aztán ráhajoltam kissé, oldalvást, hogy alkarom támaszra leljen, és elengedtem a kezem. A mondatok szépen, nyugodtan folytak az ujjaimból, írtam egyiket a másik után: valaki végigsétált a megemelt kanyarokkal teli átjárón, kimászott a kerítésen, és elindult, hogy meglátogassa a barátnőket, a szép és állhatatos Rózát valamint Kamillát, a félszeg porkolábnőt. A bejárat előtt a vendég megállt, kezét a kilincsre tette, de mielőtt belépett volna, elkiáltotta magát, hogy jó napot. - Jó napot! - a női hang a fölső konyha ablakából hullott az udvarra. A hangot vízcsobogás követte, gazdája szerfölött gondosan leöblített valamit. Kisvártatva hárman teáztak a verandán, ahol szürkés, de tiszta fény derengett, és Kamilla a vendégre nevetett, jobb kezét a vállára tette, aki érezte üde ujját a nyakán. Aztán a vendég köhögni kezdett, mert pechjére a teasüteményben egy gyűrűsujj volt elrejtve... Ekkor kirántották a papírt a tollam hegye alól, hogy egy girbegurba tintavonal futott végig a lapon, amely aztán az asztalon is folytatódott, és elolvasták, amit addig írtam, és hümmögtek, hogy lehetnék valamivel romantikusabb, például annyira, mint valaki, aki tényleg romantikus. Hetek óta nem aludtam, mondtam, majd kimentem a Duna-partra a húgomhoz, s amíg rá vártam, egy szendvicsembert tartottam szemmel, aki nagy nehezen leült az egyik asztalhoz, és halat rendelt, sült krumplival.
         A mai halétel egy felpucolt aranydurbincs, húsa hófehér és vajpuha. A Streetkitchen receptjét használtam, az a fiú teletömte a halat babérlevéllel és citrommal, egy kis vajat is gyűrt a fűszerek mellé, és úgy sütötte ki hirtelen, oldalanként öt-öt perc alatt. Hozzá az epres, kecskesajttal és mandulapehellyel megszórt zöldsalátát én találtam ki, az öntetet reszelt hagymával és mákkal ízesítettem, és a Life magazin ételírójának legjobb sajttorta receptje van még itt, mely úgy lesz csakugyan a legjobb, ha friss gyümölcsöt tetszenek a tetejére halmozni, bármi megteszi, eper volt a kézenfekvő választás itt.

aranydurbincs hozzavalok
Az öntethez:
100 g kristálycukor,
1 evőkanál darált mák,
2 teáskanál finomra reszelt vöröshagyma,
60 ml fehérborecet,
60 ml almaecet,
120 ml olívaolaj,

A salátához:
4 bögre zöldsaláta,
1 bögre szeletelt eper,
100 g elmorzsolt kecskesajt,
4 evőkanál mandulapehely.

Elkészítés:
Az öntet hozzávalóit összekeverem, összerázom. A saláta hozzávalóit egy tálba dobom, összekeverem, kiporciózom, és a porciókra öntök a mákos szószból.

A hal hozzávalói:
Személyenként 1 aranydurbincs,
kezeletlen citrom,
só,
bors, 
babérlevél,
vaj.

A halat megmosom, beirdalom, kívül-belül sóval és borssal bedörzsölöm. Megtömöm citromkarikákkal és babérlevéllel, egy-egy darab vajat helyezek belé. Egy serpenyőben vajat hevítek, a hal mindkét oldalát öt percen át sütöm. Krumplipürével és salátával adom föl. 

Sajttortához:
160 g keksz,
90 g vaj,
900 g mascarpone,
200 g kristálycukor,
2 evőkanál finomliszt,
3 tojás plusz 1 tojássárgája,
200 ml tejföl,
1 teáskanál vaníliaeszencia,
1 teáskanál reszelt citromhéj,
2 teáskanál citromlé.

A krémhez:
200 ml tejföl,
1 evőkanál porcukor,
1 evőkanál citromlé.

Elkészítés:
Kivajazok egy 23 cm átmérőjű tortaformát. A sütőt előmelegítem 170 °C-ra. A kekszet és az a megolvasztott vajat robotgépbe teszem és összezúzom. A vajas morzsát a tortaformába kanalazom, elegyengetem, majd 10 percre a hűtőszekrénybe teszem.

Egy nagy tálban összekeverem lisztet, a kristálycukrot, beleforgatom a tejfölt, a mascarponét, majd elektromos habverővel könnyű krémmé keverem a tojásokkal, a tojássárgájával, a vaníliával, a citromhéjjal, a citromlével.

A vajas morzsát beteszem a sütőbe és körülbelül 7 percen át sütöm. A tortaformát kiveszem, belekanalazom a krémet, majd visszateszem a sütőbe, 10 percit sütöm, majd leveszem a hőfokot 110 °C-ra és további 25 percen át a sütőben hagyom.

Amikor elkészült kiveszem és hagyom teljesen kihűlni. A tejfölt összekeverem a cukorral és citromlével, a sajttorta tetejére simítom. Majd körülbelül 6 órára a hűtőszekrénybe teszem, mielőtt fölvágnám.
aranydurbincs 1
aranydurbincs 2
aranydurbincs 3
aranydurbincs 5
aranydurbincs 6
aranydurbincs 7
aranydurbincs 8
aranydurbincs 10
aranydurbincs 11
aranydurbincs 12
aranydurbincs nyito02
aranydurbincs nyito03
aranydurbincs nyito01

Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy azInstagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr827453732

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.05.12. 17:52:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.