Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Csicsókahabos torta

2015. március 08. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. március 8.
csicsokahabostorta nyito01
         Van egy író (szeret), és van neki egy barátja, egy fotográfus, és ahogy ez megérkezett, lement a játszótérre, ott kezdett száguldozni a hintán. A fotográfus üde, átlátszó az arca, látni a bőrén keresztül, hogy mire gondol, szép lába van, ékes, vagy csak a harisnyái, vagy csak a finoman divatja múlt harisnyakötők, nem tudom. Mindenesetre ezeket a lábakat lendítette előre majd húzta vissza, úgy hajtotta magát a hintán föntebb és föntebb, míg már méterek remegnek alatta, aztán hirtelen, hogy kisportolta magát megállt, kelletlen tekintetét az íróra vetette. A fotográfus délelőtt egy helyre volt hivatalos, és amikor odament, kedvesen fogadták, nagyon örültek neki és az ajtóban a férfi megszorította a kezét és azt mondta, hogy szerinte gyönyörűek a fényképei, biztosan nagyon jó gépe van. A fotográfus most ettől volt rosszkedvű, a gépétől, hogy az a gép őt a köztudatban így behelyettesíti, és az író ezt értette. Odafönt aztán sherryt ittak, egy régi, ritka spanyol fajtát, és az író elfogadott egy kihívást: csicsókát és céklát tálaltak elé, ebből kellett valami különlegeset főznie, de ne egészséges legyen, mondták az írónak, hanem tényleg puccos. Az író nem izgult - mondta az író - részben, mert jó gáztűzhelye van - mondta az író - hogy másrészt miért nem, azt nem tudjuk meg tőle. Aztán elkészült ez a torta, amelyben a kakaós keksztésztára trüffelkrémet terítettek. A trüffelt egy narancskrém követte, melyre fehércsokoládéból, tejszínből és csicsókából vert könnyű hab került, a rétegeket céklazselé zárta le, amelybe vérnarancsot és vaníliát vegyítettek. A torta nehéz recept, és a legnehezebb része az, hogy el kell hinni benne a zöldségeket, hogy a zöldségek itt fűszerekként vannak jelen, kijavítják, éppen hogy kifinomulttá teszik az édességet annyira, hogy azért már utazni is érdemes, a Holdra meg vissza. Ezt lehet érezni a recept olvasása közben, de ahhoz, hogy megbízzon ebben a receptben az ember ez még kevés, és hogy miatta egy éjszakát a konyhában töltsön, meg különösen az. Ezért azt tudom feszültségoldásként felajánlani, hogy a következő fogadásra megsütök ebből a süteményből száz szeletet, és ott meg lehet ismerkedni vele, hozzá lehet szokni a gondolatához, ilyen módon később kell csak eltűnődni azon, hogy vállal-e egyáltalán bármilyen egyéjszakás kötelezettséget ezzel a süteménnyel szemben az ember (vagy se nem). A receptet persze ideírom, de adok mellé egy könnyebbet is. Az egy csicsókachips, amelyben a szelídgesztenye ízére emlékeztető, áttetszőre sült csicsókakarikákat citromos, friss rozmaringgal elkevert sóval hintettem meg.

csicsokahabostorta hozzavalok

Hozzávalók a citromos rozmaringos chipshez:
700 g csicsóka,
1 kezeletlen citrom reszelt héja,
1 evőkanál friss rozmaring,
2-3 teáskanál só,
napraforgóolaj.

Elkészítés:
A csicsókát megmosom, papírvékony szeletekre vágom. A rozmaringot apróra vágom, mozsárba dobom, hozzáreszelem a citrom héját, összezúzom, majd a citromos rozmaringot elkeverem a sóval. Egy serpenyőt félig föltöltök napraforgóolajjal, felhevítem, majd a csicsókakarikákat kis adagokban kisütöm. A kész chipset meghintem fűszersóval.

A torta hozzávalói:
A torta
kakaós keksztésztából,
csokoládékrémből,
vérnarancsos panna cotta krémből,
fehércsokoládés csicsókahabból és 
vérnarancsos-céklás zseléből áll. 

A kekszalap hozzávalói:
200 g vaj,
150 g cukor,
csipet só,
1 tojás,
1 tojásfehérje,
300 g finomliszt,
40 g kakaópor,
4 g sütőpor.

Elkészítés:
A vajat kikeverem a cukorral és a sóval. Hozzáadom a tojást és a tojásfehérjét, majd a sütőport, a lisztet és az átszitált kakaóport. A hozzávalókat tésztává gyúrom, majd legalább 1 órára hűtőszekrénybe teszem. A sütőt 180 °C-ra előmelegítem, a tésztát kiveszem a hűtőből és a felével kibélelek egy 24 cm átmérőjű tortaformát. A tésztára sütőpapírt helyezek és szárazbabot szórok rá, majd vaksütéssel 10-15 perc alatt készre sütöm. A megmaradt tésztát lefagyasztom.

A fehércsokoládés csicsókahab hozzávalói:
100 g fehércsokoládé,
50 g héjában sült csicsóka + 1 kanál tejszín,
60 g cukorszirup, 
2 tojássárgája, 
2 lap zselatin,
200 ml habtejszín.

A szükséges 50 g csicsókapürét körülbelül 120 g héjában sült csicsókából nyerem. A csicsóka húsát egy kanál tejszínnel pürévé töröm, mikrohullámú sütőben felmelegítem, majd belekeverem az előzőleg beáztatott zselatinlapokat. A tojások sárgáját gőz fölött összeöntöm a cukorsziruppal, majd addig keverem, amíg vastag, habos krémet kapok. Amikor elkészült, leveszem a gőzről és addig folytatom a keverést, amíg kihűl. Fölolvasztom a fehércsokoládét, a tojásokhoz keverem, hozzáadom a csicsókapürét, és végül a habbá vert tejszínt. A kész, egyelőre folyós krémet hűtőszekrénybe helyezem.

A panna cotta hozzávalói:
100 ml vérnarancslé,
100 ml tejszín,
100 ml tej,
1 vaníliarúd, 
2 evőkanál cukor,
2 zselatinlap.

A tejszínt elvegyítem a tejjel, a vaníliarudat kimagozom, majd a magvakkal együtt a tejszínhez adom. A vaníliás tejszínt fölforralom, majd leveszem a tűzről. Hozzáadom az előzően beáztatott zselatinlapokat, a cukrot, kiveszem a vaníliarudat. Amikor a tejszín kihűlt, apránként hozzáadom a narancslevet. Egyelőre folyékony krémet kapok, melyet hűtőszekrénybe teszek.

A trüffel hozzávalói:
80 g étcsokoládé,
75 g vaj,
55 ml tej.

Elkészítés:
A csokoládét gőz fölött fölolvasztom, hozzáadom a tejet. Leveszem a gőzről, majd amikor kissé kihűlt, a vajjal habosra keverem.

A zselé hozzávalói:
100 ml vérnarancslé,
50 ml céklalé,
1 csomag vaníliás cukor,
1 csapott evőkanál kristálycukor,
1 zselatinlap.


Elkészítés:
A tortát az alább leírtak szerint összeállítom. Amikor a krémek egymásra halmozásával készen vagyok, a vérnarancs és a cékla levét összevegyítem, forrásig melegítem, majd hozzáadom az előzőleg beáztatott zselatinlapot. A zselatint hagyom kihűlni. 

A torta összeállítása:
A kihűlt tortalap alján elterítem a csokoládékrémet. Ráöntöm a panna cotta-t és hagyom, hogy megszilárduljon. Ez körülbelül két órát vesz igénybe. A megszilárdult krémre halmozom a csicsókahabot. Gondosan elegyengetem, majd leöntöm a zselatinnal, hűtőszekrénybe helyezem, és megvárom, míg megszilárdul. 

csicsokahabostorta 01
csicsokahabostorta 02
csicsokahabostorta 03
csicsokahabostorta 031
csicsokahabostorta 04
csicsokahabostorta 041
csicsokahabostorta 05
csicsokahabostorta 051
csicsokahabostorta 06
csicsokahabostorta 07
csicsokahabostorta 08
csicsokahabostorta nyito02
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket TwitterenTumblr-ön, Facebookon, a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr917250713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.