Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Örömcsináló a Hajós utcában

2014. augusztus 10. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2014. augusztus 9.
hajosutcanyito01
Az EX TEMPORE című kiállítást augusztus 3-ig lehetett megnézni a Luukku Atelier-ben. A neonfestmények, a fürdőruha-performanszok és a videóinstallációk a finn művész, Teemu Keisteri munkái. Balra: Why not (2014) jobbra: No rules (2014)

         Előre elnézést kérek emiatt a cikk miatt, először is csapong, meg egy olyan programot mutat be, ami vasárnap bezárt. Tessék elhinni, nem az elmúlt hetek személyes és kollektív összevisszasága miatt nem írtam erről a kiállításról hamarabb, én is későn tudtam meg, hogy van. Úgy volt, hogy még az ezerkilencszázas években, Erdély felé menet fölvettünk egy finn stoppost. Egy egyetemista csoport voltunk és a román határ előtt az irodalomtudományok doktora megállította a buszt, hogy ez a széllelbélelt fiú, aki az út széléről integetett, fölszállhasson. A finn aztán végig velünk maradt, ivott masszívan, de mindenki más is ugyanolyan masszívan ivott, és a doktor, a mi vezetőnk felügyelte őt, hol van a fing(?) - kérdezte - a fing elkészült már?... Kollégák, a finget várják meg feltétlenül. A finn fiú pedig "old fart"-nak nevezte a doktort, dude, you are an old fart, mondogatta neki szelíden, a doktornak ez nagyon tetszett, és napközben a két fing, a kicsi meg a nagy elválaszthatatlanok voltak, beszélgettek szakadatlan, így lettek barátok végül. Sokkal később, vagyis most nyáron jött Budapestre egy finn, akinek semmi köze az előző finnhez, és nem is akarom, hogy legyen, mert az csak simán rossz dramaturgia volna. Ez egy másik, egy művész finn, lépten-nyomon leveszi a ruháit, mint Vlasta Delimar, nyilván neki is megvannak az indokai. Megmondom, hogy mi zseniális Teemu Keisteriben: ennek a finn fiúnak a kedvességében rejlik az ereje, a kedvességet fejlesztette művészetté. Teemu egy teret alakít ki saját képére, aztán az ember gyanútlanul besétál ebbe a térbe, ahol csak zúdul ki ez a finn mindenhonnan, az összes falfelületből és a térben, szanaszét heverő végtagokból ugyanúgy. Kitölt mindent, az emberek pedig tapogatják a szobrokat és aztán mosolyognak, egyre szélesebben, míg fel nem nevetnek végül, aztán pedig megszépülve, szikrázó tekintettel mennek ki az ajtón. Ezt az örömcsinálót hozta el hozzánk a Finnagora intézet vasárnapig. A hatás alatt azután arra gondoltunk, hogy ennénk valami finnt. Bementünk az egyik boltba, de semmi, ekkor bementünk a másik boltba, és ott állt a pult mögött ez az aranyos ember, akit Fábiánnak hívnak. Voltak nála finn répás zsemlék, fahéjas csigák, s más echt-finn pékáru, és értett a kávéhoz is. Aztán szó szót követett, és Fábián nekünk ajándékozta az összes répás zsemlét és fahéjas csigát, ami a keze ügyébe akadt, majd utunkra bocsátott, nem is értette, hogy mit nem értünk, csak mondta, hogy ne értetlenkedjünk, haladjunk, nincs itt semmi csodálkoznivaló. Kellene valami, ami jól áll ezeknek a finn zsemléknek, gondoltam később, hogy felléphessenek, és a budai bolhapiacon kerestünk hozzájuk egy piros kávéskészletet, de részletesen ezt már majd egy másik alkalommal mesélem el.

hajosutca03
A Luukku Atelier a Finnagora intézet 2014-es kiemelt projektje. A művészet határainak feszegetése Budapesten, a Hajós és a Lázár utca sarkán.
hajosutca02 v2
Keisteri egyik legismertebb alakja egy neonsárga, Ukkeli nevű karakter (szabadfordításban A Srác) aki Keisteri minden művében megjelenik.
hajosutca01
Teemu Keisteri videotechnikát, performanszt és társadalmi médiát alkalmaz. A kiállítás látogatóit arra biztatja, hogy legyenek részei az installációknak.
hajosutca04
Keisteri állítása szerint a művészetének egyetlen célja, hogy örömet szerezzen a nézőknek és felrázza őket. “A kiállítás építésének minden napján benéztek a járókelők. Mindig nevetve, kuncogva távoztak. Az Ukkeli karakterem olyan, mint egy örömgép.” 
hajosutca05
hajosutca051
hajosutca06
hajosutca07
hajosutca070
hajosutca071
Balra Aiski Ryökäs a Luukku projekt vezetője, mögöttünk az Ukkeli kapu, jobbra Fischer Tamás elasztikus Ukkeli maszkban
hajosutca072
Why not
hajosutca08
A kiállítás után szétnéztünk a budai zsibvásáron.
hajosutca09
Közben ráleltünk egy régi, piros, zománcozott kávéskészletre is.
hajosutca10
A finn répás zsömlét a Másik boltban kaptuk, Willmann Fábián csemegeüzletében. 
hajosutca11
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Producer: Keresztesi Barbara
Társproducer: Fischer Tamás

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket TwitterenTumblr-ön, Facebookon, a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod. 

A Finnagora intézet honlapját itt találod meg. A Másik boltot pedig itt. A Budai zsibvásár lapjára itt kattinthatsz át. 

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr176591163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.