Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Ciderben főtt kék kagyló

2014. június 21. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2014. június 21.
kagylotal nyito02
         Ha gondoskodnom kellene egy este, improvizálva, valamilyen komolyabb etetésről, akkor talán valami egytálételt adnék fel, egy kagylótálat mondjuk. Az húsz perc alatt készül el körülbelül, most ne vegyük, hogy friss kagyló ritkán hever otthon csak úgy, ezúttal nem akarok elveszni ilyen részletekben. A kagylótál gyors. Hugh Fearnley-Wittingstall receptje, ebből következően a kagylótál nem szedett-vedettség, nem trehányság, nem időhiány. A konyha környékén időhiányra hivatkoznom, az amúgy is ahhoz lenne hasonlatos, mint, ha nem is az, hogy fokhagymaport használnék, de a valamelyik polcon, legnagyobb passzivitásban meghúzódó fokhagymapor fölött akár, szemet hunynék. A ciderben főtt kagyló egyszerű, különleges és elegáns tehát, amilyennek egy hirtelen kelet vendégség vacsorájának lennie kell. 
Abba a kék feliratos áruházba csütörtökönként érkezik friss, megbízható, első osztályú tisztított kagyló. A cider a recept nagyon fontos tartozéka, behelyettesíteni almalével vagy fehérborral lehetséges, de nem érdemes.

kagylotal 03

Hozzávalók:
1 kg kék kagyló,
1 csomag újhagyma,
3 gerezd fokhagyma,
vaj,
200 ml cider,
mustár,
tejszín,
125 g felkockázott bacon.


Elkészítés:
A kagylókat megtisztítom, a szakállakat letépem, azokat a kagylókat, melyek nincsenek összezáródva, kidobom. Egy mély serpenyőben vagy fazékban vajat hevítek, hozzádobom a felkockázott bacont, néhány perc múlva a felaprított újhagymát és az összetört fokhagymákat is. A hozzávalókat gyorsan összesütöm, majd meglocsolom a ciderrel, és csak most dobom a lábasba a kagylókat. Egyet keverek rajtuk, majd fedőt teszek rájuk és néha összerázom őket. Szinte azonnal kinyílnak, hagyom őket párolódni pár percen át, majd a fedőt leveszem, tejszínt és mustárt adok hozzájuk ízlés szerint, végül a kagylókat friss kenyérrel tálalom. 
kagylotal 01
kagylotal 05
kagylotal 06
kagylotal nyito01
Fotó: Keresztesi Judit

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket TwitterenTumblr-ön, Facebookon, a fotóinkat pedig aPinteresten is megtalálod.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr516395557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.