Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Százkilencvenegyedik nap: Almás keksz

2013. október 10. - napfényposzt

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 9.
almaspite keksz nyito01
         A pszichológia modulon belül volt egy relaxációs terápiák gyakorlat, amelynek egyik tárgya az autogén tréning. A tanulás  része, s egyben fő szabálya, hogy a hallgatók behunyt szemmel fekszenek a padlón, a doktor pedig alfába instruálja őket. Egy autogén tréning órának háromféle résztvevője lehet normálisan, az alfán túli, az alfán inneni és az alfában lévő. Az alfán túliak horkolnak, az a bajuk. Régi rémálma teljesül ilyenkor az embernek, hat pasas húzza a lóbőrt mellette, lágyabban és erőteljesebben, D-moll, A-dúr süpsüpsüp, hrrrr-hööööö negyven percen át. Az egyetemen soha nem voltam alfa közelében, külső igyekezettel pedig csak egyszer; valami varázsló varázsolt bele engem, a hadonászó karjától fáradtam el, mintegy megadtam magam neki, ekkor indultak el a színes rajzfilmvirágok a szemem előtt. Külön személyiségekkel felruházva nevettek és táncoltak, mint egy bármilyen történet Disney feldolgozásában, egy merő virágfelvonulás lett az élet. Legalább tudjuk, hogy ilyen sötét gondolatok lappanganak a tudatom mélyén. Sajnos a kontroll, mely alatt az univerzumot tartom, ritkán enged lazítani. Az alternatív terápiák közé tartozik a fehérborok biztos vonalvezetésű használata, illetve a jóga a konyhában. Ha kekszet sütök és közben megnézem Az ötödik elemet, az megnyugtat engem. Kölcsönadtam ezt a módszert, tegnap Barbi sütött kekszet és nézte meg Az ötödik elemet. Egy szellemes és szép, nem linzeralapú almás teasüteményt próbált ki, amely az enyhén fűszeres, kissé sós pitetésztájúak közül való. 

almaspite keksz hozzavalok
Hozzávalók:
11 dkg hideg vaj,
14 dkg liszt,
3 evőkanál kristálycukor,
1 teáskanál sütőpor,
½ teáskanál só,
60 ml jéghideg víz.

A töltelékhez:
1 nagyobb alma,
50 g kristálycukor,
1 teáskanál fahéj,
csipet só,
szerecsendió.
almaspite keksz 01
almaspite keksz 02
almaspite keksz 03
almaspite keksz 04
almaspite keksz 05
almaspite keksz 06
A tésztát előző nap elkészítem. A felkockázott vajat, a sót, a cukrot, a sütőport és a lisztet egy aprítógépbe teszem, és két-három fordulattal morzsává zúzom, majd hozzáöntöm a hidegvizet, és addig keverem, amíg egy tésztagolyóvá áll össze. Felületét kissé belisztezem, fóliába tekerem, és egy napra hűtőszekrénybe teszem.

A sütőt 180 oC fokra melegítem elő. A kristálycukrot, a szerecsendiót, a fahéjat és a sót összekeverem egy kis tálban. Az almát meghámozom, kimagozom és negyedekbe vágom. A gyúródeszkát meglisztezem, a tésztát vékonyra nyújtom. Egy körülbelül 9 cm átmérőjű pohárral köröket szaggatok a tésztából, a maradékot újranyújtom és újraszaggatom. A körök felére vékonyra szelt almákat fektetek. Megszórom a fűszeres cukorral és befedem egy másik tésztakörrel. A széleket körben villával összenyomom. A közepére felül egy kis ikszet metszek. 20-30 percen át világos aranyszínűre sütöm a kekszeket.
almaspite keksz nyito02
Szia
Barbi

Fotó: Keresztesi Judit

Százhetvennégy nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Százkilencvenedik nap: A kukucskáló
Száznyolcvankilencedik nap: Karamell popcorn
Száznyolcvannyolcadik nap: Gorgonzolás sült körte

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr665562069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása