Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Százharmincegyedik nap: Liliom asztalkendő

2013. augusztus 12. - napfényposzt

Készítette: Keresztesi Barbara
Bevezető írás: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. augusztus 10.
liliom asztalkendo nyito02
         Valamelyik nap feljött hozzánk egy férfi, megkínáltam kávéval. Megragadta a csészét, és mintha az uszodai lefolyón keresztül távozna a víz, szörcsögni kezdett. A férjem megengedő volt, feltételezte, hogy a tejet habosítja a szájával. Én megpróbáltam úgy tenni, mintha az uszodalefolyó ott sem lenne.
         A Comenius - Rousseau – Vörös Pimpernel – Family Guy művelődésfilozófiai tengely mellett olyasvalakitől tanultam viselkedni, aki vacsoraidőben egy abroszt kötött a nyakába és zabált, az önkívület határán, fegyelmezetten, technikásan lapátolta magába az ételt. Az volt a megérzésem, hogy ezekben a meghitt pillanatokban, ha megközelíteném, megharapna. Ez az ember oktatni tudta az illemet, der die das, a hátad nem egyenes, nem lépsz rendesen, így nem megyek ki veled az utcára, a külalakod nívótlan, a hajad befogva volna jó, a csészét nem tartod helyesen, a levest nem eheted így. Nem éppen Waldorf iskola, de egy íróval nem lehet kibaszni, ezt Déry Tibor, igen találóan jegyezte meg.
         Ez, az eredmény tekintetében hibátlan didaktika, végül az asztalkultúra irányába terelt engem. Vélhetően, mert az asztalnál az esztétika, a tartás, a társalgás és a frizura szoros kapcsolatot ápol. Vagy azért, mert az asztal az igazság órája is, az Armani zakót üti a szürcsölés, egyszóval itt a fedezet nélküli rangjelképek hamar lelepleződnek. Vagy azért, mert az asztalnál az együtt evés, pontosabban a gyomorban lévő közös táplálék az együtt evőket fizikailag egyesíti, mintegy ígéretet csikarva ki, úgyszólván zálogát adva az asztalt körülülők jó magatartásnak. De mégis inkább azért, mert kell valami mentséget találnom a temérdek porcelántányérra, meg eszcájgra, amiket összevásárolok.

Ma, Barbi liliomot hajtogatott az asztalkendőkből.

liliom asztalkendo hozzavalok
Hozzávalók:
Négyzet alakú vászonszalvéta,
szalvétagyűrű.
liliom asztalkendo 01
liliom asztalkendo 03
Kettéhajtom a szalvétát úgy, hogy a hajtás vonala felül helyezkedjen el. A jobb felső sarkot az alsó vonal középvonalához hajtom. Ugyanezt megismétlem a bal felső sarokkal is, így egy háromszöget kapok. A háromszög jobb alsó csúcsát felhajtom a felső csúcshoz, ugyanezt teszem a bal alsó csúccsal is. Így, egy gyémánt alakzatot kapok. A felső sarkokat szárnyszerűen kihajtom. A liliom aljára egy szalvétagyűrűt húzok. A szirmokat formáló anyagot kissé fellazítom, és eligazgatom.
liliom asztalkendo 04
liliom asztalkendo nyito01
Szia
Barbi

Fotó: Keresztesi Judit és Keresztesi Barbara

Kettőszázharmincnégy nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Százharmincadik nap: Lampionok Gárdonyban
Százhuszonkilencedik nap: Noah-nak [Noának]
Százhuszonnyolcadik nap: Póréhagymás quishe, édesburgonyával

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr775458129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.