Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Százhuszonnyolcadik nap: Póréhagymás quiche, édesburgonyával

2013. augusztus 11. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Barbara - Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. augusztus 7.
edesburgonya tian nyito01
         Franciaországban töltöttem az egyetemi gyakorlatomat, egy ménest kellett etetnem, egy hónapon át. Ez volt életemnek az az időszaka, amelyben nem engem harapott hátba egy versenyló. A franciák tudnak főzni, ezt mi úgy szeretjük mondani, hogy az semmi, mert a magyar pörköltnek nincs párja. De a cassoulet-hez, a burgundi marhához, és a málnaszufléhoz azért hamar hozzá lehet szokni. Készítettem egy kéreg nélküli édesburgonyás quiche-t (kist). Őszintén, ez a legjobb quiche, amit valaha kóstoltam. A korábbiak mind, egy kissé száraz sonkástojásra emlékeztettek, de ezen az édesburgonyás, póréhagymás változaton a tojásos tejszín a fetával könnyű krémmé áll össze.

edesburgonya tian hozzavalok
Hozzávalók, 4 személyre: 
1 gerezd fokhagyma,
4 tojás,
50 dkg édesburgonya,
2 dl sűrű főzőtejszín,
2 póréhagyma fehér része,
50 g vaj,
só, bors,
1 evőkanál olívaolaj,
25 dkg feta sajt.
edesburgonya tian 01
edesburgonya tian 02
edesburgonya tian 03
edesburgonya tian 04
Meghámozom az édesburgonyát, kockára vágom és puhára párolom. Karikára vágom a póréhagymát és a vaj háromnegyedén, valamint egy kanál olívaolajon 10 perc alatt, takaréklángon megdinsztelem. Ekkor hozzádobom az összezúzott fokhagymát, és további egy percig párolom. A serpenyőt leveszem a tűzről, majd a póréhagymához hozzáöntöm a lecsöpögtetett, főtt édesburgonyát és a fetát. A keveréket a maradék vajjal kivajazott sütőformába öntöm. A tojásokat a tejszínnel felverem. Sózom, borsozom és ráöntöm a párolt zöldségekre. A quiche-t 180 fokon (négyes fokozaton) 35- 40 percig sütöm. Tálalás előtt hagyom, hogy kicsit kihűljön. Salátával és húsokkal kínálom.
edesburgonya tian nyito02
 Szia
Barbi

Fotó: Keresztesi Barbara és Keresztesi Judit

Kettőszázharminckilencedik nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Százhuszonhetedik nap: Szedres pohárkrém
Százhuszonhatodik nap: A jedi visszatérésének különös körülményei
Százhuszonötödik nap: Guacamole recept

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr535456632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.