Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Hetvenhetedik nap: Spock és Kant beszélgetnek. Azt mondja Kant…

2013. július 26. - napfényposzt

Készítette: Keresztesi Barbara
Bevezető írás: Keresztesi Judit
 Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. június 17.

kant nyito01
         Nem tudom, mennyire ismert adat, de Spock kapitány a Star Trekből valójában Immanuel Kant (1724-1804) tudományos fantasztikus változata. Mielőtt a popkultúra magáévá tette, a kanti gondolat lényege az volt, hogy minden férfi (akkoriban ezt a sportot exkluzivitás jellemezte) köteles megérteni: ki ő, mit lehet tudnia, mit kell tennie és mit szabad remélnie. A helyzet ilyen mélységű feltérképezése törvényszerűen vezeti az egyént arra, hogy megoldjon minden olyan problémát, amellyel hajlandó szembenézni. (És a jelenlegiek takarásában lévő, összehasonlíthatatlanul nagyobb problémák megoldására is készsége keletkezzen, de ebbe ne menjünk most bele, mert már az előző állítás is éppen elég meredek). A Star Trek forgatókönyvírója, Roddenberry megragadta Kantot, kellemesen eltúlozta a füleit, majd kiterjesztette paradigmáját az összes létező lényre, tekintet nélkül azok faji, nemi, etnikai és csillagközi hovatartozásra. (Alexander 1991) A roddemberry-i filozófia Start Trek rajongóhoz (hozzám) közelebb álló megfogalmazásban úgy néz ki, hogy az emberiség és azon kívül is minden intelligens lélek küldetése, hogy autonómmá váljon, önállóan képes legyen helyesen dönteni, egyszerűen: merjen tudni. 
         Az eredeti Star Trek sorozat befejezése után negyven évvel egyébként dr. Sheldon Cooper (Big Bang Theory), a kő-papír-olló nevű kétségkívül bölcs döntéshozatali szisztémát, Az ítélőerő kritikája (Kant 1790) iránti rajongásból kő-papír-olló-gyík-Spock lehetőségekre bővítette.

kant hozzavalok
A Kant-Spock jelvények hozzávalói:
Két söröskupak,
két aludoboz nyitófül,
kúpos fogó,
két biztosítótű,
öntapadó, nyomtatható lap,
minta a nyomtatáshoz,
découpage ragasztó,
olló, ecset, rongy.
kant 02
kant 03
kant 04
kant 05
A mintát kinyomtatom az öntapadós lapra, és körbevágom. A nyitófülön átfűzöm a biztosítótűt és beleillesztem a kupakba. A kúpos fogóval körben ráhajlítom a széleket.
A rajongott személyek képét ráragasztom a kitűzők tetejére, és áthúzom découpage ragasztóval. A kitűzőket a Máhr Szilvi által tervezett és varrt táskámra tűztem. 
kant tatika2Fotó: Keresztesi Judit
kant minta 01
kant nyito02
kant nyito03

Szia
Barbi

Fotó: Fischer Tamás és Keresztesi Barbara

Kettőszáznyolcvannyolc nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Hetvenhatodik nap: Nyaraló padlizsánok
Hetvenötödik nap: Búzamező az asztalon
Hetvennegyedik nap: Pipacsok

>>> következő nap

Máhr Szilvia iparművész táskáit itt találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr525427383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.