Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Bácskai és császármorzsa

2013. január 12. - napfényposzt

“Rosszkedvem van édes fiam...”
Esterházy

Írta: Keresztesi Judit - Nagycsillag rovat, Napfény Poszt - 2013. január 11.
nyitokep bacskai rizseshus
         Amikor a jogász ajtaján csöngetett az ÁVÓ, az odabent álmukból ébredők nem tűntek nyugtalannak. A kíméletlen neveltetés érdeme a tartás, amellyel a hírt veszi tudomásul az ember, hogy helyette, az ő tudtán kívül zárul le az ő életének egy szakasza. Bejöttek ezek a derék bőrkabátos fiatalemberek, és a nő, a ház úrnője önkéntelenül gondolt arra, hogy a szituáció megkövetelne valami vöröset, egy zsebkendőt, vagy körömlakkot legalább. De semmi. Semmi piros. Micsoda stílustalanság. Csak azután, az orra vére. - Elpakolom kisfiam a fehér Zsolnayt, az ezüstneműt, az ötös gyertyatartót, meg a magában mintás damaszt abroszt. A kitelepítésig alig marad idő, a kamaszlány egy pillantást vetett a gardróbra, milyen viseletet vigyen magával az ötórai teához. - Hagyd csillagom, nem lesz teánk.

         Mi, most vasárnap értettük meg, hogy költözünk. Nem önként, nem szívesen, és nem is messzire, a négy utcával odébb eső másik lakásunkban rendeztünk be átmeneti szállást amíg… A férjem vette észre a mellettünk elterülő üzlet ajtaján a kiírást, hogy indul az építkezés, és a régi helyét egy sokkal szebb, nagyobb áruház veszi át. A munka kezdetét titokban döntötte el az osztrák birodalom, s a helyi kormányzat ezt helyeselte is, magánügy amire a bolt készül, így gondolkodtak, egyszersmind túlzásnak értékelték a környék szervezett értesítését. Mintha a vasúti átjárónál a sorompó volna fölösleges. Nem akarom agyondramatizálni a helyzetet, de én már laktam áruházépítés mellett itthon, és Angliában is, s a kettő érzésre nem ugyanaz.  Összepakoltam a ruhákat, a törölközőket, aztán a fehér étkészletet, az ezüstneműt, meg a magában mintás damaszt abroszt. Aznapbácskai rizses húst adtam fel, császármorzsával. 
DSC 3682
DSC 3702
Fotó és szöveg:
Keresztesi Judit - Szerzői jog: Creative Commons Magyarország 2.5 by-nc-nd 

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr175013303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.