Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Édes-erős mandula és fűszeres magvak

2013. január 01. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok rovat, Napfény Poszt - 2012. december 30.
magok facebook 121231
Édes-erős mandula

Hozzávalók:
1 tojásfehérje, 
50 g cukor, 
1 teáskanál só, 
½ teáskanál chili por, 
¼ teáskanál őrölt szegfűbors, 
½ teáskanál őrölt kömény, 
1 ¾ teáskanál feketebors, 
250 g nem pörkölt és nem is sózott mandula. 

Elkészítés: 

1. A sütőt melegítsük elő 150 ºC fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 
2. A tojást verjük kemény habbá. 
3. Dobjuk a tojáshabba a fűszereket valamint a cukrot, és keverjük homogénre a masszát. 
4. Forgassuk a masszába a mandulát, majd a tojással és fűszerekkel bevont magvakat terítsük szét a sütőpapíron úgy, hogy ne legyenek egymás fedésében. 
5. Süssük a magvakat 15 percig, majd vegyük ki a sütőből, és egy spatulával forgassuk át. 
6. Vegyük le a sütő hőmérsékletét 100 ºC fokra, tegyük vissza a mandulát, és tíz percig szárítsuk. Vegyük ki a sütőből és újra forgassuk át. 
7. Tegyük ki a mandulákat egy sütőpapírral leterített tálcára, az összetapadt szemeket válasszuk szét. Hagyjuk, hogy ropogósra száradjanak. 
DSC 6843
Fűszeres magvak

Hozzávalók: 
2 evőkanál barnacukor, 
2 teáskanál friss rozmaring, apróra vágva, 
1,5 teáskanál őrölt feketebors, 
1 teáskanál őrölt kömény, 
1 teáskanál chili por, 
30 g vaj, 
250 g sózatlan, pörköletlen olajos mag, (például kesudió, mandula, mogyoró). 

Elkészítés: 
1. A sütőt melegítsük elő 150 ºC fokra, a magvakat tegyük egy tepsibe úgy, hogy ne legyenek egymáson, és pirítsuk 15-20 percen át. Vigyázzunk, hogy ne égjenek meg. 
2. A vajat olvasszuk meg, az olvasztott vajat öntsük egy mély tálba, dobjuk hozzá a fűszereket és a cukrot, majd a keveréket dolgozzuk össze. 
3. A megpirult, forró magvakat vegyük ki a sütőből, és azonnal dobjuk a masszához. Spatulával alaposan forgassuk át, hogy minden magot bevonjon a fűszeres vaj. 
4. Hagyjuk kihűlni. 

Fotó és szöveg:
Keresztesi Judit - Szerzői jog: Creative Commons Magyarország 2.5 by-nc-nd 

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr414991070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.