Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Péntek: Lencsefőzelék, gyömbérkeksz

2012. október 08. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok rovat - 2012. október 4.
lencsefozelek 02
Lencsefőzelék


Hozzávalók:
20-30 dkg szép füstölt tarja,
25 dkg lencse,
zsír (vagy olaj),
3 evőkanál liszt,
pirospaprika,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 citrom reszelt héja,
1 citrom leve,
1-2 babérlevél,
cukor, ízlés szerint, 
tejszín (körülbelül 1 dl), 
mustár (körülbelül 1 evőkanál),
a tálaláshoz tejföl, vagy kefir.

lencsefozelek 01
Elkészítés: 
1. A lencsét nagy tálban, bő vízben, előző nap beáztatjuk.
2. Másnap a füstölt tarját felszeleteljük, és a babérlevelet is hozzáadva annyi vízben, amiben később a lencse is elfér, feltesszük főni. 
3. Amikor a hús már puha, öntsük le az áztatóvizet a lencséről, mossuk át a lencsét, és tegyük a hús mellé a fazékba. Kóstoljuk meg a levet, csak akkor sózzuk, ha szükséges. 
4. Amikor a lencse megpuhult, készítsünk világos rántást zsírból, vöröshagymából, fokhagymából, pirospaprikából és lisztből. (A vöröshagymát kockázzuk fel, a fokhagymát törjük össze. A zsírt hevítsük fel, dobjuk bele előbb a vöröshagymát, néhány perccel később a fokhagymát. Az enyhén megpárolt hagymákhoz adjunk kevés őrölt pirospaprikát. A rózsaszín alaphoz keverjünk 3 evőkanál lisztet. A jó rántás titka a kellő mennyiségű zsiradék, annyi zsír vagy olaj szükséges tehát, amennyi a hozzáadott alapanyagokat és később a lisztet is, kényelmesen felveszi. Végeredményként világos, krémszerű, forró rántást várunk.)
5. A főzelék úgy lesz csomómentes, ha a forrásban lévő levet, folyamatos keverés mellett, a tűzről lekapott forró rántással egyesítjük.
6. A besűrített főzeléket citromhéjjal, citromlével, körülbelül 1 evőkanál mustárral, körülbelül 1 dl tejszínnel, körülbelül 3 evőkanál cukorral fűszerezzük. A főzeléket még egyszer hevítsük forralásig. Tálaljuk tejföllel, vagy kefirrel. 

gyomberes suti 03
Gyömbérkeksz (Ez egy fűszeres teasütemény,
ami később a sütőtökös sajttortatának is kelléke lesz.)

Hozzávalók:
280 g fehérliszt,
1 evőkanál őrölt gyömbér,
2 teáskanál szódabikarbóna,
1 teáskanál őrölt fahéj,
1 teáskanál só,
180 g puhavaj,
200 g kristálycukor,
1 tojás,
90 g méz,
külön, kis tálban összekevert kristálycukor és őrölt fahéj, szükség szerint. 

alapanyag 01
Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 170 °C fokra. 
2. A lisztet, a gyömbért, a szódabikarbónát, a fahéjat, és a sót alaposan keverjük össze egy tálban.
3. Vegyünk elő egy másik keverőtálat, tegyük bele a puhavajat, majd keverjük ki a cukorral. Adjuk a cukros vajhoz a tojást, s végül a mézet. Amikor a krém elkészült, keverjük hozzá apránként a lisztes mixet. Dolgozzuk össze a hozzávalókat. Lágy tésztát kell kapnunk.
4. A tésztából kis darabokat csípve, formázzunk golyókat, amiket hengergessünk fahéjas kristálycukorba, és egymástól tisztes távolságban helyezzünk sütőpapírral kibélelt tepsibe.
5. A kekszek tűzhelytől függően 6-10 perc alatt készülnek el. Végeredményként kikerekedett, a tetejükön kissé kinyílt sütiket várunk. Nem szabad túlsütni őket, nem baj, ha túl puhának tűnnek, el kell hinnünk, hogy sütőből kikerülésük után hamarosan megszilárdulnak. 
6. A kekszeket légmentesen záródó üvegben érdemes tárolnunk.
gyomberes suti 05
gyomberes suti 07
Fotó: Keresztesi Judit -szerzői jog:  Creative Commons Magyarország 2.5 -by-nd-nc 

Ha szeretnétek, a  >>> Facebook oldalunkra kattintva tudtok kommentet hagyni nekünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr664827165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.