Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Hétfő: tökleves, szilvatorta

2012. október 08. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok rovat - 2012. október 8.

Sütőtök krémleves 
DSC 3498
Hozzávalók:
1 vöröshagyma, felkockázva,
2-3 gerezd fokhagyma, összetörve,
1,5 liter füstölt húsból készült lé,
őrölt fehérbors,
só,
babérlevél,
egy, nagyméretű sonkatök negyede meghámozva, felkockázva,
200 ml tejszín,
1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő,
füstölt sajt,
zsemle a pirított zsemlekockákhoz,
1-2 kanál olívaolaj.


DSC 3534
Elkészítés:
1. A vöröshagymát, a fokhagymát, a felkockázott tököt ízlés szerint sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezve, annyi füstölt lében tegyük fel főni, hogy a lé ellepje az alapanyagokat.
2. Amikor a tök megpuhult, vegyük le a tűzről, emeljük ki a babérlevelet, a többi hozzávalót botmixerrel törjük össze.
3. A tejszínt csomómentesen dolgozzuk el a kukoricakeményítővel, és keverjük a levesbe. Lassú tűz fölött sűrítsük be a krémlevest.
4. Kockázzunk fel annyi zsemlét, amennyit jónak látunk, (négy személyre kettő elég lesz, véleményem szerint). A kockákat szenteljük meg olajjal, és pirítsuk meg egy serpenyőben.
5. A levest a kenyérkockákkal és füstölt sajttal szervírozzuk. Betétnek használhatunk pirított tökmagok.

Szilvatorta
DSC 3650
Hozzávalók:
260 g liszt,
100 g, plusz 50 g kristálycukor,
170 g vaj,
600 g szilva, (körülbelül)
50 g mandulapehely,
2 tojás,
240 ml tejszín,
1 teáskanál só,
1 sütőpor,
citromlé,
fahéj.
DSC 3637
Elkészítés:
1. A lisztet, a 100 g cukrot, a sót, a sütőport tegyük egy aprítókéssel felszerelt robotgépbe, vagdaljuk rá a hideg vajat. Az anyagokat közepes sebességen keverjük össze úgy, hogy morzsás, lisztes, száraz mixet kapjunk. A morzsát öntsük egy alaposan kivajazott tortaformába, nyomkodjuk le enyhén, és érjük el, hogy körben, a tortaforma külső vonalát követő tésztaperem keletkezzen.
2. A szilvát magozzuk ki, vágjuk hosszában félbe, majd hosszában ismét félbe. Facsarjunk rá citromlevet, és hintsük meg ízlés szerint kristálycukorral. A szilvát koncentrikus körökben helyezzük a tortára.
3. A mandulapelyhet keverjük össze cukorral és egy kis fahéjjal. A cukros keverékkel hintsük meg a szilvát, majd a tortát tegyük előmelegített sütőbe, és körülbelül 200 °C-on süssük 15-20 percen át.
4. Míg a torta a sütőben van, keverjünk el két tojássárgáját 240 ml tejszínben. Kívülről, körkörösen haladva, csorgassuk a tojásos tejszínt az elősütött tortára. A szilvatortát tegyük vissza a sütőbe, és 30-40 perc alatt, közepes hőfokon süssük készre.
DSC 3617
DSC 3664
Fotó: Keresztesi Judit -szerzői jog:  Creative Commons Magyarország 2.5 -by-nd-nc 

Ha szeretnétek, a  >>> Facebook oldalunkra kattintva tudtok kommentet hagyni nekünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr14827233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.