Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Betondzsungelből az eperföldre

2012. május 25. - napfényposzt

„A Havannáról Havannára, ugye érzed a különbséget.” Belga, Lottó

Írta: Fischer Tamás - Budapestian rovat
budapestian fischerIgazán nem vagyok az a típus, akit az ihlet sűrűn megrohan.  Jellemzően azonban, ha nagy ritkán rám tör a belső késztetés, nem hagyom rendben elmúlni, hanem kihozom a térbe és megnézem, tudnék-e kezdeni vele valami hasznosat.

Még az állatkerti évek előtt egyszer ahhoz lett kedvem, hogy egy táblával és/vagy feliratos pólóban – a részleteket nem dolgoztam ki aprólékosan - kiálljak Budapest egy forgalmas utcájára, és útbaigazítsak külföldieket, ha kérik. Azt, hogy hogyan lett ebből valóság, körülményes volna elmondani, de hogy lett, arról bizonyítékkal is rendelkezem. Tudok mutatni egy pólót például, s elmondhatom, hogy mint félvirtuális infópultot, személyemet számos turista vette igénybe.

 

 

E hobby valahogy minden alkalommal hozzám hasonló emberekkel hozott össze, kérdezték, hogy milyen echte ungarische programot ajánlanék nekik, én kínáltam azt, ami engem és a barátaimat általában szórakoztat. Ők belevitték a helyzetbe saját egyéniségüket, és ettől amennyire észrevettem: boldogok voltak.  Ezekből az interkulturális élményekből keletkezett az a nagyvárosi yuppie mikroklíma, ami ma a mindennapi életünk alapja itthon a negyedik emeleten.  Az, hogy erről írok most, és a témában néhány cikket majd a jövőben is megfogalmazok, nem belső indíttatás – már ha az oldalamba mélyedő mordály csöve nem számít annak – a lányok, itt a Napfény Posztnál nem viccelnek.

Így megpróbálok néhány programötletet adni a kikapcsolódásra nagyvárosiaknak, hátha útközben belejövök:

 Szedd magad kertek: eperföld – június eleje
Én egy betondzsungelben nőttem fel, elit betondzsungel volt ugyan a harmadik kerületben, de akkor is csak az. Nem akarom agyondimenzionálni ezért a vonzódásomat a vidékhez, egyrészt, mert nem valódi, mármint oda nem költöznék soha, de hétvégén néha szeretek két órára úgy érezni, mintha volna közöm a mezőgazdasághoz. Igazi menedzserkirándulás tehát, amit most ajánlani fogok.
montazs eperA budakalászi Szedd magad! eperkert - 2010. június első heteAmikor eperszedésre indulunk korán kelünk, - városi korán, hét körül -  a földön, tűző napon nincs keresnivalónk. A líra nem az én asztalom, de azt el kell mondanom, hogy az eperfarmon reggel – városi reggel, nyolc körül - mindig gyönyörű az idő, hőség előtti, biztonságos. A tejeskávét elvitelre kérjük és odakint, a széna és eper illatával átitatott szabadtéren isszuk meg, persze csevegünk.

A további rész egy szüret, annak minden tartozékával, kivéve, hogy a farmon senki nem szól az emberre azért, ha néhány érett szemet hátrahagy, vagy ha új vadászmezőt keres, mert a szomszéd kertje mindig pirosabb, ha nem jár a keze, vagy a szája is jár, ha tömi a fejét és nem telik a kosara.
fis gugol
Másfél órahossza, azt hiszem, elegendő ebből a programból, tizenegykor már biztosan a következő kávéval a kézben utazunk hazafelé.

Nincsenek adataim, de valahogy benne van a levegőben, hogy a szedd magad megéri, és az ottani gyümölcs jóval finomabb, mint a bolti. A valóság az azonban, hogy ha összeadjuk az utazás, munkaóra, kilónkénti ár, feldolgozással töltött idő, feldolgozáshoz kellő alapanyagok pénzben számított értékét, és nem vesszük a kikapcsolódás pénzben nem kifejezhető érdemeit, akkor kiderül, hogy sokkal jobban járunk, ha az ablak alatti mini piacra ugrunk le egy kiló érett gyümölcsért. A szedés tehát nem gazdasági megfontolás, hanem extrém sport, ezt szeretném leszögezni.
kesz frostieEper frosztiEmlítettem, hogy a negyediken lakunk, nincs lift, míg felérünk, legkevesebb négy szomszéddal találkozunk. Ők, mint valami hídpénzt veszik le részüket a szállítmányból.  Ami marad, abból fagyasztott eper lesz, vagy eperdzsem, vagy másnap epertorta. A fagyasztott eperből, tíz perc alatt elkészíthető frosztit, amit az egyik angoltól tanultunk én csak felfújt levegőnek tartom, de Juditék megvesznek érte, a receptet közreadom. És már van itt az oldalon egy igen bonyolult epertorta recept, aminek végeredménye megér minden csepp vért, amit a szakács a készítése során izzadt. 

Az eperföldek az utolsó tavaszi hónap végén vagy az első nyári hónap kezdetén nyitnak Budapest határában. Mi legszívesebben a pomázi vagy budakalászi kertekbe járunk, de nyilván a többi szedd magad föld is éppen olyan jó. Ha valakinek van tapasztalata és komment formájában megosztaná alul, szívesen látom!

Kellemes hétvégét mindenkinek!
Üdvözlettel
Tamás

Fotó: Keresztesi Barbara - szerzői jog: Creative Commons Magyarország 2.5 - Nevezd meg a szerzőt és a forrást! Ne add el! Ne változtasd meg! - feltételek mellett szabadon publikálható

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr554546230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.