Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Csirkemájhab, homár és Banoffee pite

2016. május 21. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2016. május 21.
homar karamelltorta nyito01
         Kettőt kértek, hogy egy jó csirkemájhab az fontos lenne, mert, ahogy mondja Shawn McClain, ha egy májrecept rossz, az bazira rossz, az ő receptje könnyű, sima, mint a bársony és almás. Savanyított hagymával és zsályával adja föl a pástétomot, apró falat, olívaolajjal meglocsolt pirítós kenyereken. A menüben a pâtéhoz homárt és egy karamellpitét adtam intuitíve, és nemcsak azért, mert ez egy gyors uzsonnamenü, a homár körülbelül harminc perc alatt készül el, a pitét meg sütni sem kell, hanem azért, mert a homár fűszervajához misot kevertem, s a paszta enyhén diós íze az édes rákhússal keveredve szépen vezet át a pâté almás aromájából a banoffee egyszerű karamell-banán befejezéséhez. A másik, amit kértek, hogy legyen szerelem ma, mert az már régen volt, de erős igény meg volna rá pedig.
         Guillaume Bernard kopottas öltönye kifelé volt fordítva, a hátára dobta, és olyan ingerülten járt-kelt a szálloda halljában, mint egy kotlóstyúk, káromkodott és fizetett a személyzetnek, hogy hagyják békén. Létezése szárított petrezselyemnek volt mondható szerinte, amely párologni már nem képes és piaci hasznosítása pedig lehetetlen, vagyis nem is kérdés hogy egyben és darabjait tekintve értéktelen. Guillaume nem volt éppen jól tehát, látogatása a szállodában feltűnést keltett, bár nem foglalták szavakba meglepetésüket, mégis kiábrándítónak találták jelenlétét, ezt úgy mutatták ki, hogy lementek a pincébe, és üvegből vedelték a bort, Guillaume-ot nem hívták magukkal. Ő a kis szálloda portása mellé lépett, aki a kertben tollászkodott és a szomszéd utca pálmafáinak árnyékát nézegette. Guillaume hirtelen meleget érzett, fölfelé húzódó fájdalmat a mellkasában, a portásnak szőlőmag ragadt a fogába, azt piszkálgatta. Mindketten hallgattak, a láthatatlanság határán. Komplikálta a helyzetet, hogy Guillaume Bernardnak a beszéd volt a mindene, érzékeny, szép szíve megrezdült minden szóra. Finoman ívelő, határtalan mondatokat használt, olyan ritka kifejezésekkel, mint a kikeleti táborfogócska vagy a ripityára tört banditafejes, meg, hogy térlátása a tábornoknak meg, hogy csődtámogatási divízió… A halála napjáig nem gondolta volna, hogy újra találkozni fog ezzel a nővel, Julie-val, ma délután, amikor mindenki csak belapátolta magába a levest meg a húst, és megnézte a Kiskacsák randevúja című szélesvásznú, fekete-fehér mozit, amelyben Orson Welles egyszerűen nem szerepelt, nem is írta vagy rendezte, meg általában véve kikészült volna tőle, odament volna, és megrángatja a filmest, és mond neki valami olyasmit, hogy fiam, ha még egyszer meglátom a közelben, bizonyisten kiverem két fogát. Ezzel voltak elfoglalva a helybéliek, ő meg kiballagott a főtérre, és megnézte az ágyút, ez az a fajta városka volt, amelyikben ha a főtéren kiállított ágyút látta az ember, más programja bizonyos ideig nemigen akadt.
         Puhán és szótlanul ült Julie Mart a padon, a folyóhoz közel. Hintázott, előre-hátra himbálta lábait, az otthoni faliórán jártak a gondolatai. A lebontott csobogóból vékony sugárban folyt a víz a kőre, mintha valaki sírdogált volna, a kút picsogott és szivárgott megállás nélkül, és Julie tétlenül nézelődött, látta az embereket kiszédelegni a vonatállomásról, biggyesztették a szájukat és lamantinokról meg szögesdrótokról beszéltek. A pipája kihűlt az egyiknek, megpróbálta újjáéleszteni. Volt egy biciklista is, aki hajhullámait egy kis micisapka alá tűrte be, nadrágszárát meg ruhacsipesszel fogta össze, szürke, vacak nadrágot viselt, és vacak állapotú úttesten le-föl huppanva robogott el előtte olyan félénken és idétlenül mosolyogva, amiről nem lehetett megállapítani, hogy most okos mosoly, vagy a fiú csak meghűlt valahol. Komolyra fordítva a szót Guillaume háromdimenziós tere pont ott találkozott Julie égszínkék szemével, ahol meg volt írva előre, és a kéz, melyet Julie finomvonalúnak és gyönyörűnek látott, könnyeden legyintett. Guillaume Bernard egyetlen egyet szeretett ebben a kisvárosban, és az Julie Mart beszéde volt, amelyet előző éjjel a városházán hallott, és azt kérdezte rögtön, mindenféle bemutatkozás nélkül, hogy miért őt kérték föl, és Julie Mart az igazat mondta, mint minden alkalommal, amikor kérdezték valamiről, hogy fogalma sincs. De nagyon is körültekintően írta a szöveget, azt állította. Előtte megivott egy csomó Jagermeistert, aztán fölhívta az apját, hogy írja meg helyette a beszédet, amikor az apja nemet mondott, megpróbált lefizetni egy csoport elsőéves egyetemistát a hentes kuponjaival, amelyeket előző nap, különböző postaládákból halászott ki. Nemet mondtak. Végül, amikor lehetett már látni, hogy egyedül maradt, odaült a számítógépéhez, és előre megírt beszédeket kezdett keresni valami normális, internetes áruházban, de az oldal nem fogadta el a kártyáját, és így kénytelen volt ő megírni az egészet.

homar karamelltorta menu
homar karamelltorta menu2
bar01
Csirkemájhab

Hozzávalók:
2 evőkanál vaj,
2 vékony szelet bacon, apró darabokra vágva,
450g csirkemáj, megtisztítva,
só, frissen őrölt feketebors,
½ teáskanál fehérbors,
½ fej vöröshagyma, apróra vágva,
1 alma meghámozva, kimagozva, apró darabokra vágva.
¼ teáskanál őrölt szegfűbors,
60ml cider,
185ml főzőtejszín,
185ml tej,
5 tojássárgája,
4 apró fej savanyított hagyma,
10 levél friss zsálya,
olívaolajjal meglocsolt pirított baguette, kis szeletekre vágva.

Elkészítés:
A sütőt 200°C-ra melegítem elő. Kivajazok négy, körülbelül 300ml-es szufléformát.

Egy nagy serpenyőben felhevítek két kanál vajat, beledobom a bacondarabokat, pirosra sütöm, majd kikanalazom őket egy tányérra. Most a csirkemájat dobom a serpenyőbe, megsózom, megborsozom, hozzáadom a fehérborsot, majd oldalanként körülbelül két percen át sütöm. Amikor átsültek, kiteszem őket egy tányérra.

Pótlom a zsiradékot, ha szükséges. A hagymát, az almát és a szegfűborsot a serpenyőbe dobom. A hozzávalókat puhára párolom, körülbelül 5 perc elteltével a cidert is a serpenyőbe öntöm, elkeverem.

A bacont, a májat és a hagymás-almás keveréket turmixgépbe öntöm, összeturmixolom. Hozzáadom a tejet, a tejszínt, a tojások sárgáját, a keveréket után sózom, ha szükséges. A habot simára turmixolom.

A habot a szufléformákba öntöm, ezeket egy tepsibe helyezem, a tepsit fölöntöm vízzel, majd a formákra alufóliából kis kupolákat képzek. Ha a formákat szorosan fedem le, a följövő hab sütés közben a fóliára ragad. A habot 150°C-on körülbelül másfél óra alatt készre sütöm.

Az elkészült csirkemáj-habot kiveszem a sütőből, lehűtöm, majd baguette-szeleteken zsályával és hagymával tálalom.
bar01
Homár

Hozzávalók:
120g sózatlan vaj,
2 csapott evőkanál fehér miso (szójapaszta),
1 evőkanál erős chiliszósz,
2 evőkanál friss citromlé, plusz 1 nagy citrom cikkelyekre vágva,
1 evőkanál olívaolaj,
só,
őrölt feketebors,
4 kis homár, enyhén megfőzve, fölpucolva, félbevágva, bélcsatornájától megtisztítva. Ollóit leválasztom, az ollókon a páncélt megtöröm.

Köretnek:
2 csomag újhagyma,
4 cső főtt kukorica,
1 kis fej brokkoli megpárolva,
hasábburgonya.

Elkészítés:

A sütőt 200°C-ra melegítem elő.

Egy serpenyőben fölmelegítem a vajat. Belekeverem a szójapasztát (nagyon sós), a chiliszószt, a citromlevet. A fűszervajat félreteszem.

Az újhagymákat megtisztítom, egy tepsibe fektetem, meglocsolom olívaolajjal, megsózom, megborsozom és körülbelül 5 percre a sütőbe teszem. Amikor enyhén átsültek, kiveszem a hagymákat a sütőből, darabokra vágom, majd megöntözöm fűszervajjal.

A homárdarabokat egy tepsibe rendezem, húsukat bekenem a fűszervajjal, alacsony lángon 7-12 percen át sütöm.

A homárt főtt kukoricával, párolt zöldségekkel és fűszervajas hagymával adom föl. Melléadom a fűszervajat, melybe a zöldségdarabokat és a homárhúst mártogatom.
bar01
Banoffee pite

Hozzávalók:
225g keksz, (Győri édes)
120g olvasztott vaj,
397 olvasztott karamell,
300ml habtejszín,
3 érett banán,
1 teáskanál porcukor,
1 teáskanál vaníliaeszencia.

Elkészítés:
A kekszet robotgépbe teszem, apróra őrlöm. Hozzáadom a vajat, összedolgozom a keksszel.

A morzsát egy körülbelül 20cm átmérőjű tortaformába öntöm, alaposan lenyomkodom. 10 percre hűtőbe teszem. Ha tejkaramellát használok, kicsomagolom, belemorzsolom egy tálba, kis tejszínt öntök hozzá és mikroban vagy tűz fölött simára olvasztom. A karamellt a kekszalapra öntöm, a banánokat meghámozom, karikákra vágom, a pitére rendezem. Fölverem a tejszínhabot, 1 teáskanál porcukrot és 1 teáskanál vaníliaeszenciát adok hozzá, majd a pite tetejére halmozom.
homar karamelltorta01
homar karamelltorta02
homar karamelltorta02
homar karamelltorta02
homar karamelltorta02
homar karamelltorta02
homar karamelltorta02
homar karamelltorta02
homar karamelltorta02
homar karamelltorta02
homar karamelltorta menuFotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Facebookon, vagy az Instagramon.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr628736792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elismondom 2016.05.25. 10:52:28

gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű.
balzsam a fejnek (egész éjszakai blogírásból kelve), a léleknek, a szemnek. Nem szeretek főzni, a felét nem értem a recept megnevezéseknek, de mit számít az, amikor ilyen szépen van írva- és fényképezve!
Köszönöm. Hűen, és mindig (olvasva)
süti beállítások módosítása