Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Zöldborsókrémleves, bruschetta, buggyantott tojás, kivis Pavlova

2016. április 18. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná
2016. április 18.
pavlova nyito01
         A legutóbbi három történetet valaki más írta, vagyis, nem egészen, koprodukciók voltak, egyszerűen csak elengedtem a kezem, és tollba mondódtak, egyik a másik után, én meg beléjük rondítottam itt-ott már, a szerzői jogok miatt is. Igazán jó párt alkotunk ezzel a belső hanggal, inkább úgy mondanám, hogy elkényelmesített. És éppen a múltkori elbeszélésére válaszul kaptam kölcsön most egy történetet, amiről hirtelen nem tudtam, hogy jön ide, de Kármen, aki író, könyvekkel meg minden, és sóvárogva nézi, ahogyan szavak folynak ki az ujjaimból, úgy instruált, hogy hát minden mindenhova jön, nem kell rajta gondolkodni, csak el kell engedni, mint egy könnyű fingot. – Mit? – Egy fingot, könnyű fingot. Engedd el, mint … – Kérlek szépen, valami kis arányérzéket muszáj lesz belevinnünk ebbe a beszélgetésbe. – mondtam neki esengve.
         Hollandi mártást kellett volna kevernem egy fogadásra, százötvenhatan voltak, mindenki megpróbálta lekötni magát valamivel, és Kármen például a pillanat hevében, szép szavaival leírta a megkönnyebbülésére soha be nem következő látomását, egy nagyon helyes science fictiont, ezt tudta egyedül, és ezt tényleg egyedül tudta, mármint, nem tudta más rajta kívül egyáltalán. Álmában már harmadszor kopogtatott egy ajtón, hogy fejezze be az Isten a vacakolást, mert egy látnoki csoport akar megoldásokat, mások meg bebocsátást kértek, a többiek bizonyosságot, és a széllelbélelt záró dolgozatosok, a filmesztéták és a káplárok, a méhkereskedők, a telefonbetyárok és a blézerkabátosok, meg a távolba tekintők, az összes mindenki meg akarta vele beszélni, hogy mi lenne a feladat, mármint, hogy ő mit csináljon. Ez sok gondolkodnivalót adott az Istennek, és ezért, már csak megszokásból is lejött a körhintára, egy menetre, hogy kiszellőztesse a fejét, meg hogy kiáztassa a lábát. Széttárta, kiterjesztette a karját, aztán minden egyes ruhadarabját csak letette maga mellé a padra, és bement a tengerbe megmártózni. Mintha egy kádban pihent volna le, és kipárolgott belőle a szótlanság egy pillanat alatt, aztán visszajött, és olyan mélyen és odaadóan tépett be, hogy egy darabig fél lábon ballanszírozott két, zokniból állított nyirkos frontvonal között, végül lehunyta a szemét, és lábujjhegyen járkált, s hogy mit is akart mondani, mit is: kettő, negyven, harminchat, amíg egyszer már nem sorolta tovább a számokat, hanem csak bemondta, mint a bingónál, hogy tizenhat-tizenhat, kész, passz. Aztán táplálékszerzési kérdést csinált mindenből, mert olyan éhes volt, hogy bármit megevett volna, Kármen azt mondja, márványkuglófot és tejeskávét hozatott.
         Tehát, ahogy mondom, nem hollandi mártást kevertem, hanem egy Michelin-szakács menüjét főztem meg ezúttal, olyat, amilyennel sok embert is meg lehet etetni egyszerre, mármint, külön-külön ettek, csak együtt, ha tetszenek érteni, hogy gondolom. Szépséges menü lett, de nem ez a legfőbb erénye, hanem hogy a tavaszi, friss zöldborsókrémleves, a posírozott tojással lecsurgatott bruschetta és a kivi pavlova ízei ugyanúgy, észrevétlenül és finoman hatnak, mint a gyengéden kimondott szavak.

pavlova menu nyito

menu kivispavlova
Zöldborsókrémleves
Hozzávalók:
500g zöldborsó,
1 fej vöröshagyma,
500ml csirkehúsleves,
70g vaj,
250ml sűrű tejszín,
100g vékonyra szelt bacon,
1 salátaszív,
olívaolaj,
bors.

Elkészítés:
A zöldborsót sós vízben félpuhára főzöm, amikor elkészült, leöntöm róla a vizet. A hagymát megtisztítom, félbe, majd vékony szeletekre vágom. Egy fazékban vajat olvasztok, két kanál olívaolajat öntök hozzá, beledobom a hagymát, hozzáadom a borsót, néhány szemet kivéve, amelyeket a díszítéshez félreteszek. A hagymát és a borsót összesütöm, majd fölöntöm húslevessel, és fölforralom. A baconszeleteket kis olajon ropogósra sütöm.

A levest turmixgépbe teszem, sima krémmé turmixolom. A salátaszívet fölszeletelem, a borsólevest tányérokba töltöm, közepére friss salátát halmozok, meglocsolom tejszínnel, ezt frissen őrölt feketeborssal és borsószemekkel szórom meg. A levesbe ropogós bacondarabokat teszek.

Bruschetta, buggyantott tojás
Hozzávalók:
20 koktélparadicsom, négybe vágva,
2 gerezd fokhagyma, összetörve,
3 ág kakukkfű levelei,
1 teáskanál cukor,
½ teáskanál só,
4 szelet kenyér,
12 friss bazsalikomlevél,
½ teáskanál frissen őrölt feketebors,
csipet só,
4 evőkanál olívaolaj,
4 tojás,
1 evőkanál ecet.

Elkészítés:
Egy serpenyőben olajat hevítek, a paradicsomot, a kakukkfűleveleket, a cukrot, a sót az olaja dobom, és néhány percig finoman forralom. Végül utánsózom, megborsozom, és hozzákeverem az összevágott bazsalikomleveleket.
A kenyérszeleteket egy tepsibe teszem, meglocsolom olívaolajjal és kissé meghintem sóval, majd a sütőben megpirítom. Egy lábasban vizet forralok, beleöntöm az ecetet, a forró vízben örvényt kavarok és egyenként beledobom a tojásokat. Mindegyiket körülbelül három percig főzöm, majd lecsöpögtetem.
A paradicsomot az elkészült kenyérszeletekre osztom, majd mindegyik tetejére egy-egy buggyantott tojást helyezek.

Kivis Pavlova
Hozzávalók:
4 tojásfehérje,
1 teáskanál friss citromlé,
csipet só,
230g kristálycukor,
35g kukoricakeményítő,
1 teáskanál ecet,
250ml habtejszín,
1 teáskanál porcukor,
1 teáskanál vaníliaeszencia.

A kiviöntethez:
4-5 kivi, meghámozva, összetörve,
4-5 kivi meghámozva, fölkarikázva,
100g cukor,
120ml száraz fehér pezsgő,
1 teáskanál frissen facsart citromlé.

Elkészítés:
A sütőt a legalacsonyabb hőfokra melegítem elő. A kukoricakeményítőt összekeverem 60g kristálycukorral, a mixet félreteszem. A tojásfehérjéket habbá verem. A habverést folytatva, a citromot, a sót egyben, a megmaradt cukrot pedig apránként a tojásokhoz adom. Végül a habhoz adagolom a cukorral elkevert keményítőt és az ecetet is, vigyázok, hogy a tojásokat nem verjem túl. A habot egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezett tortakarimába halmozom. Sütőben a legalacsonyabb fokozaton körülbelül 30-40 perc alatt készre sütöm.

Amikor a hab megsült, kiveszem a sütőből, és hagyom kihűlni. Közben a tejszínt a teáskanál cukorral és a vaníliával kemény habbá verem. Ráterítem a sült habra, majd letakarom fóliával, és néhány órára a hűtőszekrénybe teszem.

Az összetört kiviket beleteszem egy lábasba, hozzáadom a 100g cukrot, a pezsgőt és a citromlevet. A keveréket fölforralom, majd leveszem a lángot annyira, hogy a kiviszirup éppen gyöngyözzön. Addig főzöm, amíg mézszerű kiviszósz kapok.

A tortára friss kivit halmozok, majd meglocsolom kiviszósszal.
pavlova 01
pavlova 02
pavlova 03
pavlova 04
pavlova 05
pavlova 06
pavlova 061
pavlova 062
pavlova 08
pavlova 09
pavlova 10
pavlova 11
pavlova 12
pavlova menu nyito
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Facebookon, vagy az Instagramon.

A bejegyzés trackback címe:

http://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr208636234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.