Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Kacsasaláta, pesztós garnéla linguine, mini sajttorta málnaöntettel

2016. február 25. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2016. február 25.
kacsa 04
         A Gdanskból repatriált pesti lelkész utálta a vakrandikat, különösen azokat, amelyeket a barátai szerveztek neki. De ők ki akarták házasítani, főként, mert reggel, amikor felébredtek már a konyhájukban ült, meresztgette a szemét és bőgette a kávéfőzőt és egyenként megnyomorgatta az este kisült buktákat, hogy melyik diós és melyik nem, mert a diósat nem szerette, és nem kérdezett, csak mindegyiket megtörögette, aztán ha nem talált lekvárosat legyintett, és elmesélte, hogy Sárika gyönyörű, súlyos mellekkel állt a Podmaniczky és a Rózsa utca sarkán valamelyik nap, s amikor megszólalt Sárika, a hangja zúgva hasította a levegőt, mint egy pofon, és őt minden szó megrázta, megremegtek a szempillái, ide-oda imbolygott, és magára gabalyította a sálját. A nő, aki a buktákat sütötte nagyon szerette ezt a gdanski embert, a nőgyűlöletét is. A férfi tüntetőleg írt egy szakácskönyvet, Főzés mikróban, egy főre címmel, lehetett tudni, hogy komolyan gondolja, amikor a kapcsolatairól beszélt szellemes volt és szomorú. Az a nő, akivel legutóbb összehozták a síron túl is vele akart maradni, arról ábrándozott, hogy hárfazene szól a mennyekben, ők meg páros teniszt játszanának Abe Lincolnnal meg Tupac-kel, a férfi nem szívesen mondott nemet, nem nagyon tudott tudniillik, egyszer még egy szamurájkardot is eladtak neki a zsibin, de a nősülés nem ment neki.
         Erre a randevúra egyedül öltözött, eleinte szürkében gondolkodott, de végül a sötétkék zakóját vette fel. Mielőtt elindult volna, bement a fürdőszobába, hirtelen felindulásból belekapaszkodott a vécé láncába, és kétszer egymásután lehúzta a vizet, mintha valami varázsajtót nyitna meg, aztán reménykedve felnézett, de még mindig ugyanazok a szögek meg boltívek vették körül. A mólóval szemben volt az étterem, a felszolgáló kirakta a kacsát és a májpástétomot, a salátahajókra mézes hagymakúpokat rendezett, és megszórta őket mandulával, a lelkész azután gőzölgő, lágy tésztát evett rákkal meg vastaghúsú olívabogyókkal. Akkor pillantotta meg a nőt, aki prémkabátban álldogált a kikötőben, látogatóba jött Pestre, eleinte nem akarta megmondani, kihez, de egy órácskára mindenesetre óvatosan leült az egyik székre, mint egy páva vagy mint egy kismadár. Ajándékot is hozott magával, az arcán finom ráncok alakultak át szép vonalakká amikor elmosolyodott. Ha elfáradt, elnézett a Duna irányába, aztán beletúrt a kabátjának a zsebébe, és képtelenebbnél képtelenebb McDonald’s figurákat vett elő. Ahogyan mentek beljebb a beszélgetésben, egyre-másra kerültek elő a fényképek, lábnélküli emberekről; nagyon-nagyon rossz fotográfus volt a nő. A feje meg a háta is hiányzott egyik-másik alaknak a képekről, a telefonjáról mutogatott meg mindent, a készülék fényét tükröző arcban megmártózott a lelkész tekintete, és zavarában távolsági autóbuszjáratokról mormogott, és málnaszószban megforgatott sajttortácskákat tömött a szájába, ezt a szépséges nőt nem akarta többé látni soha, ebben biztos volt. Otthon a kapualjnak nedves falszaga volt, de amikor a kapu alagútján végigmenve kiért az udvarra, ott már vakítóan sütött a nap. Másnap azután a buktás nő konyhájában kezdett megint, és a nő tudni akarta, hogy mentek a dolgok, és a lelkész aztán csak valami olyasmit mondott, hogy igazán nehéz az ő korában megszületni minden ürügy és ugródeszka nélkül, de ha vannak ilyenek, akkor meg még nehezebb, s közben beletúrt az ujjával egy tál rizstésztába, hogy van-e benne káposzta, mert azt nem szerette.

kacsa nyito01
menu kacsasalata
A kacsasaláta hozzávalói:
1 fej szívsaláta,
2 evőkanál pirított mandulapehely,
2 evőkanál aszalt áfonya,
1 puhára sütött kacsacomb, fölszeletelve,
1 kis fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve,
2 evőkanál apróra vágott metélőhagyma,
1 evőkanál méz,
6 evőkanál olívaolaj,
3 evőkanál fehérborecet,
só, bors.

Elkészítés:
Összekeverem az olajat, a mézet, az ecetet, az öntetet ízlés szerint megsózom és megborsozom. A hagymát és a metélőhagymát az öntethez adom, elkeverem, majd a szétbontott salátaleveleket, a mandulapelyhet, az áfonyát és a kacsát egy salátástálba dobom, ráöntöm a salátalevet és könnyű mozdulatokkal összedolgozom.
bar01
A pesztós garnéla linguine hozzávalói:
200g megtisztított, főtt garnéla,
250g linguine, megfőzve, lecsöpögtetve,
2 evőkanál olívaolaj,
3 evőkanál boltban vásárolt pesztó,
3 evőkanál fölaprított szárított paradicsom,
3 evőkanál felaprított fekete olívabogyó,
parmezán.

Elkészítés:
A forró főtt tésztát egy lábasba öntöm, beledobom a garnélákat, a paradicsomot, az olívabogyót, ráöntöm az olívaolajat. Kislángon fölmelegítem a tésztát, ha szükséges, hozzáadok még olajat. A tésztát tányérokba szedem és megszórom parmezánnal.
bar01
A sajttorták hozzávalói:
300ml Győri Édes keksz, morzsává darálva,
60g olvasztott vaj.

Továbbá:
250g mascarpone,
2 evőkanál citromlé,
200g porcukor,
1 teáskanál vanília eszencia,
200g tejszín, habbá verve,
az öntethez:
400g fagyasztott málna,
65g kristálycukor,
1 evőkanál citromlé.

Elkészítés:
A morzsát és a vajat összekeverem. Egy muffinsütőt kibélelek folpack fóliával, majd a morzsát elosztom a formákban és alaposan lenyomkodom.

A krémsajtot, a citromlevet, a cukrot és a vaníliát összekeverem, majd hozzádolgozom a tejszínhabot. A krémet eloszlatom a morzsaalapokon, majd a tortákat beteszem a hűtőbe éjszakára.

A fagyasztott málnát, a cukrot és a citromlevet egy serpenyőbe teszem, és összeolvasztom. A tortákat ezzel az öntettel tálalom.
kacsa 01
kacsa 02
kacsa 03
kacsa 05
kacsa 06
kacsa 07
kacsa 08
kacsa 09
kacsa 10
kacsa nyito01
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Facebookon, vagy az Instagramon.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr298418732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.02.26. 14:11:14

En ketszer vettem bolti pesztot, ket kulonbozo markajut, de SOHA TOBBE! Semmi izuk sem volt.
süti beállítások módosítása