Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Kecskesajttal és szilvacsatnival töltött rétestészta, sült csirke, sült zöldségek, tejszínes sütőtökhab

2015. december 16. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. december 16.

kecskesajtosbatyuk hozzavalok
        Folyton nagyszájúskodott, hogy ráér mindenre, és általában rá is ért, csak ilyenkor nem, ilyenkor alig maradtak szabad percei. Őszig az események súlytalanul, tétován szóródtak szét, mint az esti köd, de ebben a maradék időben úgy érezte, mintha az év megkétszereződne, és az egész második része ebbe a másfél hónapba akarná beleegyensúlyozni magát. Az órájára nézett, majdnem befejezte kis körútját, már túl volt az előnyös zöldségvásárláson, és megállt a Fővám téren, ott lenyelt egy feketekávét, meg egy marlenkát, aztán beugrott a Birs Bisztróba, ott nyilván egy kapucsínót ivott meg, és lehetséges, hogy azon való örömében, hogy megspórolt egy százast az előnyös zöldségvásárláson, bement még a Goethe Intézetbe, hogy újságot olvasson, és közben azt hiszem, elfogyasztott egy tejeskávét. Otthon talált egy filmet, amelyben Ronald Reagan játszott valamilyen mellékszerepet, megnézte ezen kívül az új Terminátort is, és ekkor úgy érezte, felkészült maradéktalanul politikatörténetből, elment, és levizsgázott, azt nem állítom, hogy tudott mindent, de szórakoztatóan nem értett semmihez, és ezt valahogy itt mindig értékelték.
         Ezt a történetet legszívesebben rögtön az étellel kezdte volna, hogy a csirkék a deszkán feküdtek. A hentes fölbontotta őket, és emlékezetből tapogatta ki a belső részeiket, mint egy órásmester, el-elvágott valamit, kiszabadult a zúza a máj, meg a szív is. A darabokat egy tálba tette, puhán, nehogy valami bajuk történjen, és mint a színes gyöngyök hevertek egymáson a belsőségek, aztán szétbontotta a csirkéket a hentes, és előtűnt a halványpiros tüdő, a göröngyös zsírfelhőcskék meg mint a selymes bárányfelhők, úgy vonultak a színhúson, sárgák voltak, mint a szétcsöpögött méhviasz. És amikor kigurított mindent a deszkára, a hentes fiú fogta a kést, megköszörülte a fenőacélon, aztán földarabolta a csirkét, és becsomagolta neki.
      Otthon apró, sütőtökhabos desszerteket készített elő, éppen csak egy falat fért a kis üvegpoharakba, a rumos rétegeket tejszínhab és gyömbérkeksz választotta el egymástól, a kockákra vágott rétestésztát pedig kecskesajttal és fűszeres szilvalekvárral töltötte meg, majd fölcsavarta a négyzetek széleit, hogy azok aztán halványnarancssárgára süljenek: sok-sok mindenkit kellett megetetnie. Nyilván nem egyedül, mert azt nem lehet, hanem egy fontos nővel, aki feltűrte a ruhaujját, s a mozdulatai szépek voltak, és hintázó kése nyomán lassan salátává változtak a spárgák és a cukkínik is, a nő fokhagymadarabokat dugdosott a zöldségpálcikák közé, hogy a sütőben majd átjárja őket az illat. Közben arról érdeklődött, hogy akar-e emez a nő hallani ma valamilyen történetet, és ő mondta, hogy ne vegye zokon, de elsősorban ezért engedte ide be, s csak másodikként azért, mert elpusztulna itt egyedül ennyi munkától. Kérdezte a nő, hogy mi érdekelné, és felelte neki ez, hogy mondhat bármit, viszont ha nem szerelemről beszél, fogja rövidre, mert csak úgy tesz majd, mintha figyelne, a szerelem érdekli elsősorban. És a nő elmesélte, hogy aznap egy szépen szabott tengerészkék ruhát viselt, abban nagyon nagy sikere lett, de biztos, hogy nem a személyisége nyomán, mert annyira félt, hogy egy szót sem tudott kimondani. A ruha hosszú volt korábban, aztán a rádióban Bobby Darin a „Beyond The Sea”-t kezdte énekelni, és a nő hirtelen úgy érezte, hogy ez a dal lerövidíti a távolságot a külvilág és e között a szoba között, levette a szoknyát, az asztalra tette, s az ollóval egy kiskabátra való darabot vágott le belőle. Aztán eldolgozta a rojtokat, és lázasan húzta vissza a szoknyát, és látta, hogy tíz évet fiatalodott attól a távolságlerövidüléstől. Éppen csak annyi ideje maradt, hogy megigazítsa a harisnyáját, és meggyőződjön a felől, hogy most szép csak a lába igazán, hogy azok a kis árnyékok a térd alatti inak között, a Szentléleknek a finom ujjlenyomatai meglepetést és lelkesedést lesznek képesek kiváltani, vagy nagy felháborodást, azt még nem tudhatta előre. Akkor kiment a ház elé, és ahogy az az ember, aki autójával beállni készült az udvarra ránézett a nő térdére, elfelejtett kormányozni, és beleszaladt egy tujabokorba, ebben a nő jó előjelet látott.
         Aztán ugyanez a nő odatartotta a tenyerét, ez a másik pedig beleszórta a leforrázott fűszereket. Azért öntötte le őket forró vízzel, mert mint mondta, finomabban oszlanak el így az illatok. Majd fogta a húst, és a tenyerében lévő fűszerekkel bedörzsölte, és lehajolt, hogy magába szívja a friss, fűszeres hús szagát, és szép volt e percben, mint egy költő, majd halkan átismételte a sorozatot: bors só, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, és miután elsuttogta ezt az imádságot, intett, hogy mehet minden be a sütőbe.

kecskesajtosbatyuk nyito03
kecskesajtosbatyuk menukartya
A kecskesajttal és szilvacsatnival töltött rétestészta hozzávalói:

1 csomag réteslap
200g kecskesajt,
1 üveg szilvacsatni,
70 - 100g olvasztott vaj,
fejenként fél marék zöldsaláta.

Elkészítés:
A sütőt előmelegítem, egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A réteslapokból három réteget leemelek, az egyes darabokból négy darab négyzetet vágok. Három négyzetet csillag alakzatban egymásra fektetek úgy, hogy mindhárom lapot átkenem olvasztott vajjal. A csillagok közepébe kecskesajtot morzsolok, erre egy-egy kanál szilvacsatnit helyezek. A tésztacsillagokból kis batyukat csavarok, és a tepsiben egymás mellé helyezem őket. A batyucskákat meglocsolom olvasztott vajjal, és körülbelül harminc perc alatt pirosra sütöm. Salátát adok hozzájuk.
bar01
Sült csirke, és sült zöldségek hozzávalói:
6-8 csirkerész,
csipet kakukkfű,
csipet friss, reszelt gyömbér,
só,
bors,
1 gerezd fokhagyma,
1 padlizsán,
1 cukkíni,
2 szál sárgarépa,
1 kis csokor spárga,
1 fej fokhagyma,
olívaolaj,
só,
bors.

Elkészítés:
A csirkerészeket megmosom, lecsöpögtetem, beszórom a fűszerekkel, majd sütőben, olívaolajon, lassú tűzön megsütöm.

A zöldségeket megtisztítom, megmosom, pálcikákra vágom, majd két tepsit kibélelek sütőpapírral, a papírokat meglocsolom olívaolajjal, és a fölaprított zöldségeket elosztom a két tepsiben. Két fokhagymagerezdet összetörök, ezzel, sóval és borssal hintem meg a zöldségeket, majd jól megforgatom őket az olívaolajban. A maradék fokhagymát gerezdekre szedem, nem hámozom meg, csak egy kés lapjával kissé megtörö, és elosztom a két tepsiben. A zöldségeket úgy rendezem, hogy ne legyenek egymással fedésben, majd 170 °C-on annyira megsütöm, hogy a répa még egy kissé ropogjon.
bar01

A tejszínes sütőtökhab hozzávalói:
70g zselatinlap,
¼ c rum,
420g sütőtökpüré,
100g kristálycukor,
50g barnacukor,
2 nagy tojás sárgája,
2 teáskanál reszelt, kezeletlen narancshéj,
¼ teáskanál őrölt szerecsendió,
½ teáskanál só,
400ml habtejszín,
1 ½ teáskanál vaníliaeszencia.

A tejszínhez:
400 ml habtejszín,
1 evőkanál kristálycukor,
1 teáskanál vaníliaeszencia.
A rétegek közé:
200g gyömbérkeksz,
3 evőkanál kandírozott gyömbér.
Elkészítés:
A zselatinlapokat egy tányérra fektetem, és meglocsolom a rummal.

Egy nagy tálban kikeverem a sütőtökpürét, a cukrot, a tojások sárgáját, a narancshéjat, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót.

Egy 20cm átmérőjű szószos lábasba vizet engedek úgy, hogy a víz körülbelül 1 cm magasan álljon az edényben. A vizet fölforralom, majd leveszem alatta a lángot, és a rumos zselatinlapokat a vízbe dobom. Megvárom, míg a zselatin elkeveredik, majd a forró keveréket a tökmasszához öntöm, és jól eldolgozom. Fölverem az első 400ml tejszínt, hozzáadom a vaníliát, a kemény habot ugyancsak a tökkrémhez keverem.

A második 400ml tejszínt habbá verem, félidőben hozzáadom a cukrot és a vaníliát, majd addig folytatom a műveletet, míg kemény habot nem kapok.

Durvára töröm a gyömbérkekszet.

Előveszek 12 kis parfépoharat. A tökkrém felét egyenlően elosztom a poharakban, a réteget gyömbérkeksz-morzsával szórom meg. Most a tejszín felét osztom a poharakba, és ezt is megszórom gyömbérkeksszel, erre a rétegre ízlés szerint kandírozott gyömbért is helyezek. A megmaradt tökkrémet a gyömbérkekszre osztom, aztán az édességet tejszínhabbal zárom le. A desszertet hűtőszekrénybe teszem, és legalább négy órán át hűtöm. Szervírozáskor kandírozott gyömbérrel szórom meg.
kecskesajtosbatyuk 01
kecskesajtosbatyuk 02
kecskesajtosbatyuk 04
kecskesajtosbatyuk 05
kecskesajtosbatyuk 06
kecskesajtosbatyuk 08
kecskesajtosbatyuk nyito02
kecskesajtosbatyuk nyito01
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy azInstagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.

A bejegyzés trackback címe:

http://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr588178432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

eyr750 2015.12.19. 10:03:51

Hangulat, íz, tartalom egyben! :)

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu